Η Γνώμη του 10%

Κόμματα και ΛΟΑΤ δικαιώματα

 

ballotΜετά από την πολύ θετική επικοινωνία που είχαμε σε κοινή συνάντηση ΛΟΑΤ οργανώσεων με βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνουμε τις παρακάτω ερωτήσεις που αφορούν τα αιτήματά μας και σύντομα περιμένουμε τις απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια ερωτήματα έχουμε στείλει και στα άλλα κόμματα.

Ερωτήσεις ΛΟΑΤ οργανώσεων προς το Γραφείο Τύπου των πολιτικών κομμάτων.

Ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών της 25 Ιανουαρίου και γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει, με τη στάση του, τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και τις πολιτικές θέσεις που έχει εκφράσει για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι είναι σταθερός σύμμαχος μέχρι τώρα στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας, θα θέλαμε να απευθύνουμε προς το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τις εξής ερωτήσεις:

  1.  Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το Σύμφωνο Συμβίωσης, έχετε δεσμευτεί για την επέκταση του θεσμού του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως έχει γίνει ήδη σε πολλές χώρες, με όλες τις προβλέψεις του οικογενειακού δικαίου, άρα και με όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν τα παιδιά. Η τοποθέτηση του Τσίπρα επί του θέματος αλλάζει την απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου;
  2. Βασικό αίτημα της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για τη Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις.
  3. Παράλληλα χρειάζεται να προβλεφτεί η προσθήκη της ταυτότητας φύλου στις νομοθεσίες κατά των διακρίσεων: α) οριζόντια νομοθεσία (3304/2005), β) σαφής αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας και απασχόλησης λόγω φύλου (3896/2010), και, γ) σαφής αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων στη παροχή υπηρεσιών λόγω φύλου (3769/2009). Τι έχει προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα παραπάνω;
  4. Στην εκπαίδευσή μας υπάρχουν παιδιά από ομογονεϊκές οικογένειες και παιδιά με σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα/έκφραση φύλου που δεν συμφωνεί με τα κυρίαρχα πρότυπα, τα οποία μέχρι τώρα φοιτούν σε ένα απολύτως εχθρικό σχολείο. Τι σκέφτεστε να κάνετε όσον αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και την διαμόρφωση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς;
  5. Όντας νέοι και νέες βλέπουμε τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε σχολεία και πανεπιστήμια, τα προβλήματα στην υγεία, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς* άτομα, βιώνουμε επιπλέον μια ταυτότητα που ακόμα είναι στιγματισμένη σε κατά τα αλλά οικείους χώρους μας, όπως το σπίτι, το σχολείο, την εργασία. Συγκεκριμένα, ως Κοινότητα LGBT+ νέων βλέπουμε τα κρούσματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας να αυξάνονται τον τελευταίο καιρό και την πολιτεία να αδρανεί. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβέρνηση μετά της εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα θέλαμε να ξέρουμε:
    1. αν θα δούμε την ουσιαστική εφαρμογή του νέο-ψηφισθέντος νόμου σχετικά με την απαγόρευση ή/και την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους που στοχεύουν σε μειονοτικές ομάδες, όπως τα LGBT+ άτομα.
    2. αν μπορούμε να αναμένουμε την εισαγωγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στον σχολικό χώρο, με αμερόληπτη αναφορά στην ποικιλία των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου που παρουσιάζει ο άνθρωπος.

Αντίστοιχες ερωτήσεις έχουμε απευθύνει και σε άλλα κόμματα.

Οι οργανώσεις:

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση

ΟΛΚΕ

Athens Pride

Σύνθεση Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση Έρευνα για το HIV/AIDS

Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα

Thessaloniki Pride

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 301 guests και κανένα μέλος