Η Γνώμη του 10%

Έλληνες γκέι και αμφί άντρες: σεξουαλικοί ρόλοι και απόψεις

R gay-biΠόσοι είναι οι παθητικοί άντρες; Πόσοι οι ενεργητικοί; Σε πόσους αρέσουν τα «παιχνίδια»; Η έρευνα του 10% αποκαλύπτει τους ρόλους μας αλλά και τις απόψεις που έχουμε οι γκέι και οι αμφί άντρες για αυτούς.

του Λύο Καλοβυρνά

Εφτακόσιοι ογδόντα δύο άντρες που κάνουν σεξ με άντρες απάντησαν στη διαδικτυακή έρευνα του 10% για τους σεξουαλικούς ρόλους και τις απόψεις που έχουμε γι’ αυτούς. Θεωρούμε τους τοπ κομπλεξικούς; Τους παθητικούς θηλυπρεπείς; Σε ποιους αρέσει λιγότερο η διείσδυση;

Είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τόσο την κατανομή των σεξουαλικών ρόλων (ενεργητικός, παθητικός, κοκ) αλλά και τις απόψεις των γκέι και αμφί αντρών για τα στερεότυπα που επικρατούν για εμάς.

Το θέμα των σεξουαλικών ρόλων στην γκέι και αμφί κοινότητα είναι ακανθώδες και δυσκολεύει αρκετούς, καθώς επικρατούν αρνητικά στερεότυπα και κυκλοφορούν πολλοί μύθοι.

Απάντησαν 782 άντρες, 99 αμφιφυλόφιλοι (12,6%) και 683 γκέι άντρες (87,4%). Ηλικιακά, το 70% όσων απάντησαν είναι μεταξύ 18-35, ενώ άλλο ένα 22,5% είναι μεταξύ 35-50 ετών.

R roles

Τα αποτελέσματα

Όσον αφορά τους σεξουαλικούς ρόλους, οι αποκλειστικά ενεργητικοί ή παθητικοί είναι η μειοψηφία. Μόνο ένα 10% είναι αποκλειστικά τοπ κι ένα 17% αποκλειστικά μπότομ.

Η πιο πολυπληθής ομάδα είναι οι βερς, με 24,4%, αλλά σχεδόν εξίσου πολλοί είναι οι βερς που προτιμούν τον παθητικό ρόλο (20,2%). Οι βερς που προτιμούν τον ενεργητικό ρόλο αντιστοιχούν σε ένα 15,7%.

Οι αμφί πιο κρυφοί από τους γκέι

Σε πόσους έχουμε μιλήσει για τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας; Σύμφωνα με την έρευνα, ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν το έχουν πει σε κανένα απολύτως - περίπου ένα 10%.

Η πλειοψηφία, 46,6%, το έχει πει στους περισσότερους φίλους ή συγγενείς, ενώ άλλο ένα 29,2% το έχει πει σε μερικούς φίλους ή/και συγγενείς και ένα 14% το έχει σε όλους.

R who knowsΠάντως, οι γκέι είναι πιο άουτ από τους αμφί, οι οποίοι κρύβουν πολύ περισσότερο τον προσανατολισμό τους. Τέσσερις στους δέκα αμφί άντρες (40%) δεν το έχει πει σε κανέναν.

Αντιθέτως, οι γκέι άντρες μιλάνε πιο ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους, αφού ούτε ένας στους δέκα (6,8%) δεν το έχει πει σε κανέναν.

Είμαστε ικανοποιημένοι με τον ρόλο μας;

Καταρχάς, οι περισσότεροι (έξι στους δέκα) αισθανόμαστε καλά για τον σεξουαλικό μας ρόλο και δεν θα θέλαμε να τον αλλάξουμε. Ούτε ένας στους δέκα (4,2%) θέλει να αλλάξει ρόλο αν μπορούσε, ενώ το 25% θα ήθελε να δοκιμάσει τον άλλον ρόλο ή να τον κάνει πιο συχνά. Τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους γκέι και στους αμφί άντρες.

Λόγω του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τον παθητικό ρόλο στο σεξ, θα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι οι παθητικοί γκέι άντρες θα αισθάνονται λιγότερο άνετα με τον ρόλο τους. Τελικά, όμως, αυτό δεν ισχύει.  

R hiding orientationΤα ποσοστά ικανοποίησης με τον σεξουαλικό ρόλο μας είναι τα ίδια για όλες τις κατηγορίες – μάλιστα οι παθητικοί είναι ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι (64,9%) σε σχέση με τους ενεργητικούς (61,2%).

Οι πιο ικανοποιημένοι ωστόσο είναι οι βερς, αφού το 81% δεν θέλει ν’ αλλάξει ρόλο.  

Οι βερς/μπότομ είναι αυτοί που αναφέρουν τη μικρότερη ικανοποίηση με τον ρόλο τους (51%), όμως και βερς/τοπ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι – μόνο το 57% δηλώνει ικανοποίηση.

Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον ρόλο μας;

Ποιος θα ήθελε να αλλάξει τον ρόλο του αν μπορούσε; Συνολικά, ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότεροι από ένας στους δέκα, θα ήθελε κάτι τέτοιο. Αυτοί που θα ήθελαν να αλλάξουν ρόλο, αν μπορούσαν, είναι οι παθητικοί και βερς που προτιμούν τον παθητικό ρόλο (7 στους δέκα). Μόλις ένα 3% των ενεργητικών θα ήθελε να αλλάξει ρόλο αν μπορούσε.

difficulty with roleΚάποιοι δοκίμασαν να αλλάξουν ρόλο, αλλά δεν το κατάφεραν. Το 20% των αποκλειστικά τοπ το και το 13% των τοπ/βερς το έχει δοκιμάσει αλλά δεν τα κατάφερε. Απεναντίας, μόνο το 10% των παθητικών και το 5% των βερς/μπότομ το δοκίμασε αλλά δεν τα κατάφερε.

Παιχνίδια ή διείσδυση;

Τελικά, όλοι ψάχνουμε πήδημα; Η έρευνα δείχνει πως όχι! Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (τρεις στους δέκα, 34,4%) προτιμά τα παιχνίδια (φιλιά, πίπες, αλληλομαλακία κτλ) από τη διείσδυση. Η πλειοψηφία, ωστόσο, θέλει και πρωκτικό σεξ.

Σε ποιους αρέσουν περισσότερα τα παιχνίδια παρά η διείσδυση; Στους βερς/τοπ (41%) και στους βερς (37,6%). Αντιθέτως, οι αποκλειστικά τοπ και οι αποκλειστικά μπότομ θέλουν περισσότερο απ’ όλους να υπάρχει διείσδυση (μόνο το 26% των αποκλειστικά τοπ και το 25% των αποκλειστικά μπότομ προτιμούν τα παιχνίδια).

Όσον αφορά το πρωκτικό σεξ...

Ένα ένδιαφέρον πόρισμα της έρευνας είναι ότι 50 άτομα στα 782 (6,3%) δεν κάνει πρωκτικό σεξ επειδή δεν του αρέσει. Ωστόσο, ένας στους δέκα (11%) το κάνει επειδή μερικές φορές επειδή θέλει ο άλλος, παρότι σ’ εκείνον δεν αρέσει.

R satisfaction by role

Σε ποιους αρέσει λιγότερο το πρωκτικό σεξ;

Από τους ελάχιστους άντρες που δεν κάνουν πρωκτικό σεξ, πάνω από τους μισούς δηλώνουν αποκλειστικά τοπ (36%) ή βερς/τοπ (20%). Το ποσοστό στους αποκλειστικά παθητικούς είναι μόλις 2% και στους βερς/μπότομ 18%. Οι βερς που δεν κάνουν πρωκτικό είναι μόλις 4%.

Τι γίνεται με τις πίπες;

Τα ποσοστά αυτών που προτιμούν τις πίπες είναι παρόμοια με τα ποσοστά αυτών που προτιμούν τα παιχνίδια. Το 34,6% τις προτιμά  από το πρωκτικό σεξ.

Από αυτούς που τις προτιμούν, η πλειοψηφία είναι βερς (53%), το 28% μπότομ, ενώ μόνο ένα 18% είναι τοπ.

Προτιμάμε να ξέρουμε από πριν τι ρόλο έχει ο άλλος στο σεξ;

Η απάντηση είναι ναι για τους περισσότερους γκέι και αμφί άντρες. Έξι στους δέκα (65,7%) το προτιμούν, ενώ ένα 34,2% δεν τους απασχολεί.

R games

Το ποσοστό αυτών που θέλουν να ξέρουν είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στους μπότομ και βερς/μπότομ, ενώ αυτοί που αδιαφορούν περισσότερο είναι οι βερς – ευλόγως.

Νιώθουμε άνετα με τον σεξουαλικό ρόλο μας;

Σχεδόν όλοι μας, πάνω από εννιά στους δέκα (92%) νιώθουμε άνετα γενικά. Μόνο ένα 7,9% δυσκολεύεται ή ντρέπεται. Το ποσοστό αυτών που δυσκολεύονται με τον ρόλο τους στο σεξ είναι πολύ υψηλό στους παθητικούς (10,4%) και τους βερς/μπότομ (10,9%) και ελάχιστο στους τοπ (3,7%) και μηδαμινό στους βερς/τοπ. Μόνο το 5,7% των βερς ντρέπεται για τον ρόλο του, αλλά το ποσοστό εκτοξεύεται στο 36% για όσους δεν κάνουν πρωκτικό σεξ.

Επίσης, οι αμφί άντρες ντρέπονται/δυσκολεύονται περισσότερο από τους γκέι με τον σεξουαλικό ρόλο τους. Οι διπλάσιοι αμφί (14,1%) αναφέρουν δυσκολία/ντροπή, σε αντίθεση με μόνο το 7% των γκέι αντρών.

R anal by role

Είναι οι αμφί άντρες πιο τοπ απ’ τους γκέι άντρες;

Ένα διαδεδομένο στερεότυπο είναι ότι οι αμφιφυλόφιλοι άντρες είναι κατά κανόνα πιο ενεργητικοί, αφού πηδάνε και γυναίκες. Ισχύει αυτό;

Όχι τελικά. Από τους αμφί άντρες που απάντησαν, μόνο το 4,4% είναι αποκλειστικά ενεργητικοί και το 12,1% τοπ/βερς. Στους γκέι άντρες, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα: 8,6% και 16,2% αντίστοιχα. Οι αμφί και οι γκέι άντρες είναι στο ίδιο ποσοστό παθητικοί (22,2% και 24,7% αντίστοιχα) και βερς/μπότομ (28,2% και 29% αντίστοιχα). Επίσης οι αμφί δεν κάνουν πρωκτικό σεξ σε διπλάσιο ποσοστό από τους γκέι.

Στερεοτυπικές αντιλήψεις

Μεγαλώνουμε με πολλά στερεότυπα για την ομοφυλοφιλία, τα οποία αρκετοί πιστεύουμε ότι ισχύουν παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να τα αποδείξουμε. Εξάλλου, αυτά τα στερεότυπα τα πιστεύουν γενικότερα και οι ετεροφυλόφιλοι για εμάς. Πώς είναι ο τυπικός γκέι; Οι τοπ είναι πιο αρρενωποί;  Οι παθητικοί πιο θηλυπρεπείς;

R advance

Σε γενικές γραμμές, από την έρευνα προκύπτει ότι από τα άτομα που απάντησαν λίγοι συμφωνούν με αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, αλλά όχι τόσο λίγοι όσο θα νομίζαμε. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι αμφιφυλόφιλοι άντρες είναι πολύ πιο στερεοτυπικοί στις αντιλήψεις τους απ’ ό,τι οι γκέι άντρες.

Τις πιο στερεοτυπικές αντιλήψεις τις έχουν όσοι δεν κάνουν πρωκτικό σεξ. Τις λιγότερο στερεοτυπικές αντιλήψεις τις έχουν όσοι είναι βερς.

Η έρευνα δεν εξετάζει, φυσικά, αν αυτές οι αντιλήψεις αντιστοιχούν στην πραγματικότητα αλλά μόνο αν τις ασπάζονται όσοι απάντησαν.

Το αν είναι κάποιος παθητικός ή ενεργητικός φαίνεται από την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του

Μόνο το 15,7% συμφωνεί. Το 73,6 διαφωνεί. Οι τοπ και οι τοπ/βερς συμφωνούν λίγο περισσότερο (23%  και 16,5% σε αντίθεση με τους μπότομ 16,9% και βερς/μπότομ 12,7%). Αντιθέτως το 36% όσων δεν κάνουν πρωκτικό σεξ συμφωνούν.

R difficulty with role by role

Δεν υπάρχουν πραγματικοί βερς – λένε ψέματα

Πολλοί διατείνονται ότι οι βερς λένε ψέματα και δεν είναι αληθινοί ενεργοπαθητικοί αλλά σκέτο παθητικοί, που ντρέπονται να το παραδεχτούν.  Τελικά μόνο 8% συμφωνεί με αυτή τη στερεοτυπική άποψη. Οι μπότομ και μπότομ/βερς είναι πιο στερεοτυπικοί: το 16,9% των μπότομ και το 9,5% των μπότομ βερς το πιστεύει – σε αντίθεση με μόνο το 7,7% των τοπ και το 4,1% των τοπ/βερς.

Οι πραγματικοί ενεργητικοί δεν παίρνουν πίπα

Είναι ένα κλασικό στερεότυπο για τον σκληρό γαμιά, το οποίο λίγοι το πιστεύουν (λιγότεροι από ένας στους δέκα, 9,3%). Περισσότερο το πιστεύουν οι αποκλειστικά παθητικοί (27,7%) και λιγότερο οι βερς (2,6%)

Οι ενεργητικοί είναι πιο επιθετικοί στο σεξ

Ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει αυτό το στερεότυπο: 27,7% συμφωνεί και μόνο το 65,2 διαφωνεί. Το συγκεκριμένο στερεότυπο είναι πολύ διαδεδομένο, αφού σχεδόν ένας στους δύο παθητικούς (44,6%) και ένας στους τρεις ενεργητικούς (29,4%) το πιστεύει. Επίσης το πιστεύουν οχτώ στους δέκα αμφί άντρες.

Οι τοπ είναι κομπλεξικοί;

Ακούγεται συχνά στους γκέι κύκλους ότι οι αποκλειστικά ενεργητικοί είναι κομπλεξικοί και δεν έχουν δοκιμάσει παθητικό σεξ από ντροπή. Η έρευνα του 10% δεν εξετάζει αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα, αλλά κατά πόσο πιστεύουμε ότι ισχύει. Τελικά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στερεότυπο, ακόμα και μεταξύ των ίδιων των ενεργητικών! Πάνω από τρεις στους δέκα συνολικά πιστεύουν ότι οι τοπ δεν κάνουν πρωκτικό σεξ από ντροπή (33,7%). Μάλιστα πάνω από τέσσερις στους δέκα βερς/τοπ (42,9%) το πιστεύουν επίσης.

Πάει ενάντια στην αντρική φύση να είσαι μόνο παθητικός;

Ελάχιστοι θεωρούν ότι ισχύει το στερεότυπο που θέλει τους παθητικούς λιγότερο άντρες. Μόλις 6,5% συμφωνούν, ποσοστό που τριπλασιάζεται στους αμφί άντρες αλλά και σε όσους δεν κάνουν πρωκτικό σεξ (16%) σε σχέση με τους γκέι άντρες (4,8%).

Οι ενεργητικοί άντρες είναι σχεδόν πάντα πιο αρρενωποί

Ένα ευρέως διαδεδομένο στερεότυπο μεταξύ των γκέι όσο και μεταξύ των στρέιτ είναι ότι οι ενεργητικοί άντρες είναι πιο αρρενωποί. Ο άντρας που είναι αρρενωπός είναι ενεργητικός και το ανάποδο είναι κάτι που θεωρείται αυταπόδεικτο. Τελικά πόσοι το πιστεύουν; Λιγότεροι από τρεις στους δέκα το πιστεύουν τελικά (27%), χωρίς πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους σεξουαλικούς ρόλους.

Οι παθητικοί άντρες είναι σχεδόν πάντα πιο θηλυπρεπείς

Τελικά το πιο διαδεδομένο στερεότυπο στηρίζεται από λιγότερους – μόλις δύο στους δέκα το πιστεύουν αυτό (20,8%). Περισσότερο το πιστεύουν οι αμφί άντρες (34%) και όσοι δεν κάνουν πρωκτικό σεξ.

Πολλοί γκέι άντρες λένε ψέματα για τον πραγματικό τους ρόλο στο σεξ

Υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Το 68,9%, δηλαδή εφτά στους δέκα γκέι και αμφί άντρες, πιστεύει ότι πολλοί γκέι άντρες λένε ψέματα για τον πραγματικό τους ρόλο στο σεξ.

Παίζει ρόλο η ηλικία;

Η ηλικία φαίνεται πως παίζει ρόλο σε ελάχιστες μόνο κατηγορίες ή στερεοτυπικές αντιλήψεις. Οι κάτω των 18 είναι πιο πιθανό να μην κάνουν πρωκτικό σεξ και να μην έχουν πει σε κανέναν ότι πάνε με άντρες.

Οι άνω των πενήντα επίσης είναι πολύ πιο πιθανό να μην έχουν πει σε κανέναν ότι πάνε με άντρες (30,4%).

Όσον αφορά την ικανοποίηση με τον σεξουαλικό τους ρόλο, τα ποσοστά δυσανασχέτησης είναι λίγο πολύ τα ίδια σε όλες τις ηλικίες.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 guests και κανένα μέλος