Η Γνώμη του 10%

Παροιμίες και σεξισμός

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει. Ετσι λέει ένα γνωμικό και θα συμφωνήσω απόλυτα. Ο προφορικός λόγος είναι γεμάτος παροιμίες που πολλές φορές περιγράφουν την ζωή με ευφάνταστο τρόπο. Υπάρχουν όμως σεξιστικά γνωμικά και μισογυνίστικες παροιμίες που στην εποχή μας πλέον δεν έχουν θέση στην καθημερινότητά μας. Ο κατάλογος εναι ατελείωτος, ας δούμε όμως λίγες απο τις εκφράσεις που λέγονται συχνά και ας αναλύσουμε περιεκτικά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τις βάλουμε στο ντουλάπι.

Απο την Μελίτα Σκαμπώ 

Πυρ, γυνή και θάλασσα
Παρ'όλο που σε πρώτη ανάγνωση αυτό το γνωμικό μας παραπέμπει σε μια ισότιμη δυναμικότητα της γυναίκας μαζί με τη φωτιά και το νερό, η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα στοιχεία της φύσης, εκτός απο αδάμαστα, είναι και καταστροφικά. Σκεφτείτε τις σαρωτικές πυρκαγιές και τα γιγάντια κύματα που εξαφανίζουν κάθε τι στο πέρασμά τους. Εκεί μπαίνει και η γυναίκα: απρόβλεπτη και κυρίως έτοιμη να φέρει τον όλεθρο ανά πάσα στιγμή. Είναι η γυναίκα-τρόμος που καταπίνει τα θύματά της. Είναι μέρος όλων όσων πρέπει να φοβόμαστε μην μας εκδικηθούν, αν 17.04.2020.bδεν κρατάμε τις αποστάσεις μας.

Αν δεις καράβι στο βουνό, μουνί θα το'χει σύρει
Πασίγνωστη παροιμία με αρκετές παραλλαγές (π.χ. το μουνί σέρνει καράβι). Εδώ, έχουμε απλώς ένα μουνί. Ενα μουνί χωρίς σώμα, πρόσωπο και ιδιοκτήτρια. Ενα μουνί που εξισώνεται με όλα τα υπόλοιπα ακέφαλα μουνιά του πλανήτη και κάνει το αδύνατο, δυνατό. Δεν υπάρχει προσωπικότητα και ούτε κορμί στο προσκήνιο παρά μόνο αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια. Λειτουργεί αυτόβουλα με σκοπό να κινήσει δυνάμεις που ένας άνδρας δεν θα μπορούσε κινήσει -και αυτό είναι κακό. Είναι πανούργο και με σεξουαλικά τελετουργικά όπως οι ''μάγισσες'' του Μεσαίωνα, προκαλεί βδελυρό δέος.

Είναι γυναίκα με αρχίδια
Εδώ το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μια γυναίκα ισχυρή, με κύρος, δυναμισμό και με ό,ποιο άλλο ανδροκεντρικό στερεότυπο χαρακτηριστικό έχει, πρέπει να φορά και τη σφραγίδα του συμβόλου του: τα αρχίδια -κατ'επέκταση και το πέος. Η έκφραση ''γυναίκα με μουνί'' δεν υπάρχει ακριβώς γιατί το μουνί δεν έχει τα παραπάνω στοιχεία − εκτός κι αν θέλουμε να αναφερθούμε σε αυτά με αρνητικό πρόσημο (π.χ. το μουνί σέρνει καράβι). Το πατριαρχικό μοντέλο δεν μπορεί να ενσωματώσει μια γυναίκα θαρραλέα και ανεξάρτητη. Οταν όμως αυτό προκύπτει τα αρχίδια είναι εκεί, έτοιμα να μπουν στην θέση τους για να μπορέσει αυτό το μοντέλο να διαιωνίζεται.

Του χρόνου να μαγειρεύεις μ' ένα χέρι
Εκφραση παραίνεσης κι ευχή ταυτόχρονα, αυτό ακούνε αρκετές γυναίκες την μέρα του γάμου τους. Οχι, δεν τις προτρέπει να κόψουν το χέρι τους − αυτό θα ήταν ίσως καλύτερο απο το πραγματικό νόημα. Η συγκεκριμένη ευχή αφορά την επιθυμία όσων την λένε να αποκτήσει η γυναίκα απόγονο και μάλιστα ένα χρόνο μετά. Συνεπώς, θα έχει το βρέφος στο ένα χέρι και με το άλλο θα μαγειρεύει. Σε επτά λέξεις, αυτή η έκφραση έχει συμπυκνωμένα πολλά λάθος νοήματα: Η γυναίκα θα πρέπει να κάνει παιδί, η γέννα θα πρέπει να γίνει σύντομα (σε ένα χρόνο) και το κερασάκι στην τουρτα είναι πως θα είναι και νοικοκυρά. Δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο παρά μόνο το αποτέλεσμα. Μια 17.04.2020.cγυναίκα με παιδί που θα μαγειρεύει.

Οι πουτάνες κι οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές
Για αυτή την παροιμία θα ξεκινήσω απο το τέλος της και μετά θα πάω στην αρχή. Ποιές είναι, άραγε, οι τύχες οι καλές; Είναι τα χρήματα,  το κοινωνικό status ή μήπως ο γάμος (που βάσει πατριαρχίας είναι και κοινωνικό status); Ισως δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η τύχη που ήρθε με έναν απο τους παραπάνω τρόπους ή και με τους δύο ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει άλλο μέσο για μια γυναίκα προκειμένου να βρει κάτι καλό για εκείνη. Είτε θα κάνει σεξ με όποιους επιλέγει και αυτό την κατατάσσει πουτάνα, είτε θα έχει κάποιο χαρακτηριστικό που την καθιστά τρελή στα μάτια μας. Ετσι, έχουμε εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη απο την δική μας και, φυσικά, η δική μας όχθη είναι η καλύτερη − απλά δεν το διατυμπανίζουμε.

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 217 guests και κανένα μέλος