Ο HIV είναι πιο κοντά σου απ' ό,τι νομίζεις
48 άτομα
κάθε μήνα
7 μύθοι
για τον HIV
Παθαίνοντας και
μαθαίνοντας

Παθαίνοντας και μαθαίνοντας

Η ιστορία του Δημήτρη

Φαινόταν πολύ ενδιαφέρων τύπος και ευτυχώς έκανε εκείνος την πρώτη κίνηση...

Επιτέλους μου χαμογελάει η τύχη, σκέφτηκα μόλις τον είδα. Φαινόταν πολύ ενδιαφέρων τύπος και ευτυχώς έκανε εκείνος την πρώτη κίνηση. Τα είπαμε λιγάκι, κουβεντιάσαμε για σινεμά, μουσική, διακοπές. Μου αρέσουν οι αθλητικοί τύποι με τα γυμνασμένα κορμιά κι αυτός ήταν ακριβώς ο τύπος μου.

Όταν φτάσαμε σπίτι μου πέσαμε ο ένας πάνω στον άλλον. Φοβερό σεξ. Ούτε που μας πέρασε απ’ το μυαλό το προφυλακτικό. Αφού δεν φαινόταν ο τύπος που θα έχει HIV. Έκανε αθλητισμό, είχε πολύ γυμνασμένο κορμί… Αυτοί που έχουν HIV φαίνονται άρρωστοι… ξέρεις τώρα... Το παιδί ήταν μόλις στα είκοσι, είχε δουλειά, φοβερό κορμί…

Έλα όμως που μετά από ενάμιση χρόνο ανακάλυψα ότι κόλλησα HIV. Τώρα το κόλλησα από αυτόν ή από κάποιον άλλον; Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν ήταν ο μόνος με τον οποίο έκανα σεξ χωρίς προφυλακτικό. Απλά δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κάποιος μπορεί να έχει HIV.

Ίσως αυτός που μου το κόλλησε να μην το ήξερε ούτε ο ίδιος. Κι εμένα ο γιατρός μου μού είπε ότι πρέπει να έχω κολλήσει εδώ και κάνα χρόνο. Δηλαδή, εδώ κι ένα χρόνο κάνω σεξ χωρίς προφυλακτικό αλλά έχω HIV – χωρίς να το ξέρω.

Για να είμαι ειλικρινής από τότε που κόλλησα HIV δεν έχω χρησιμοποιήσει πάντα προφυλακτικό. Αν κάποιος κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό΄πιστεύω ότι πιθανώς να έχει HIV ήδη. Ίσως ο τύπος που με κόλλησε HIV να σκεφτόταν όπως εγώ τώρα, ενώ εγώ απλά σκεφτόμουν ότι δεν έχει HIV κανείς μας.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σκέφτηκα πολύ το HIV.


Η ιστορία του Γιάννη

Επιτέλους βρήκα παιδί για σχέση...

Δεν μου αρέσει να είμαι μόνος. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα όταν είμαι σε σχέση. Αλλά στα γκέι κυκλώματα οι πιο πολλοί θέλουν ένα πήδημα της μιας βραδιάς. Γι’ αυτό κι όταν βρω κάποιον που θέλει κάτι παραπάνω, ενθουσιάζομαι εύκολα.

Ωραίος, είπα όταν τον είδα. Και όταν μιλήσαμε μου φάνηκε ακόμη ωραιότερος. Στο πρώτο μας ραντεβού πέρασα καταπληκτικά. Έλεγα, επιτέλους βρήκα παιδί για σχέση.

Ήταν ωραίο όσο κράτησε, αλλά κάποια στιγμή ξεφούσκωσε. Κι αμέσως μετά άκουσα κάτι φήμες ότι έχει HIV. Θεέ μου σκέφτηκα, δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ προφυλακτικό. Τον πήρα τηλέφωνο και μου επιβεβαίωσε ότι πράγματι είναι οροθετικός. «Καλά, γιατί δεν μου το ’πες;» τον ρώτησα. Μου είπε ότι νόμιζε ότι και εγώ έχω HIV και γι αυτό δεν του ζήτησα να χρησιμοποιήσουμε προφυλακτικό.

Τώρα που το σκέφτομαι καταλαβαίνω ότι ήταν παράλογο που ποτέ δεν συζητήσαμε για τον HIV και το ασφαλές σεξ. Νόμιζα ότι κανείς δεν έχει HIV εκτός από κάποιους γκαντέμηδες. Και αν κάποιος είχε HIV περίμενα να μου το πει. Άλλωστε νόμιζα ότι αν κάποιος είχε θα τον καταλάβαινα. Αυτός δεν έδειχνε κανένα τέτοιο σημάδι. Εγώ γριπωνόμουνα, όχι αυτός. Αυτός ήταν πάντα υγιής και δυνατός, καθόλου αρρωστιάρης.

Πριν από αυτόν ήξερα μόνο έναν άλλον που ήταν οροθετικός, αλλά τον είχα γνωρίσει στην πρωτεύουσα και ήταν πολύ μεγαλύτερος από μένα. Έπεσα από τα σύννεφα που ένα παιδί στην ηλικία μου (25) έχει HIV και μάλιστα ζει στην πόλη μου. Ποτέ κανείς δεν μίλαγε για τον ιό. Ε είναι αντικαυλωτικό. Και ποτέ κανείς δεν μου είπε «κοίτα φίλε, είμαι οροθετικός». Κι έτσι ζούσα στην κοσμάρα μου και νόμιζα ότι ποτέ δεν έκανα σεξ με κάποιον που έχει HIV. Μεγάλο λάθος.

Τελικά ήμουν τυχερός γιατί η εξέταση βγήκε αρνητική. Παρά τρίχα, δηλαδή. Είμαστε ακόμα φίλοι με τον πρώην μου, γιατί κατάλαβα ότι δεν φταίει μόνο αυτός αλλά κι εγώ. Δεν με έβαλε να κάνω τίποτα με το ζόρι. Ούτε είμαι μικρό παιδάκι και με κορόιδεψε. Απλά ήμασταν κι οι δύο πολύ αφελείς – ιδίως εγώ. Έχω βάλει μυαλό από τότε.


Η ιστορία του Θέμη

Τον γνώρισα στη σάουνα. Ήταν πολύ καυλιάρης...

Είμαι χάλια αυτές τις μέρες. Δεν κοιμάμαι, δεν τρώω. Περιμένω να περάσουν τρεις μήνες για να κάνω τεστ για HIV και κοντεύω να τρελαθώ από την αγωνία. Νιώθω πολύ μαλάκας που βρέθηκα σ’ αυτή τη θέση...

Τον γνώρισα στη σάουνα. Ήταν πολύ καυλιάρης. Μπήκαμε σε μια καμπίνα, φιλιά, πίπες, ήταν φοβερός. Φυσικά ήθελα να με γαμήσει, γούσταρε κι εκείνος. Πριν καλά-καλά το καταλάβω, μου τον έχωσε. Η καύλα! Για να πω την αλήθεια, μου πέρασε εκείνη τη στιγμή ότι ίσως κάνω μαλακία, αλλά απ’ την άλλη δεν κρατιόμασταν, δεν είχα και προφυλακτικό πάνω μου. Φαινόταν και μια χαρά παιδί. Του δώσαμε και κατάλαβε, μία ώρα με πήδαγε.

Δεν το ξανασκέφτηκα αλλά έλα που δυο μήνες μετά μαθαίνω ότι ένας γνωστός μου έκανε τεστ και βγήκε θετικό. Φρίκαρα. Δεν ήξερα κανέναν που να έχει HIV μέχρι τώρα. Κι αυτός ο γνωστός μου ούτε τα 25 δεν έχει κλείσει. Και ξέρω ότι δεν πάει ούτε σε πάρκα ούτε σε σάουνες. Πού το κόλλησε;

Από κείνη την ώρα σκεφτόμουν συνέχεια αυτό που έκανα στη σάουνα. Μήπως είχε κι αυτός HIV; Ξέρω ότι δεν μπορείς να καταλάβεις από την εμφάνιση αλλά πίστευα ότι εγώ θα το καταλάβαινα. Ε δε φαίνεται η αρρώστια όσο να ’ναι; Κούνια που με κούναγε…

Δεν το περίμενα ποτέ ότι θα έκανα σεξ με κάποιον που είναι οροθετικός. Μα κάνουν σεξ όσοι μαθαίνουν ότι έχουν HIV; Ξέρω ότι λέω βλακείες, αλλά αυτά πίστευα. Ίσως επειδή με συνέφερε. Θέλω να μιλήσω σ’ αυτόν τον γνωστό μου, να μάθω από πού το κόλλησε εκείνος, αλλά ντρέπομαι. Και τελικά μου λέω ότι δεν έχει και πολλή σημασία. Έκανα τη μαλακία και τώρα περιμένω να κλείσω τρίμηνο και να πάω να κάνω τεστ και να δω αν κόλλησα. Νιώθω πάρα πολύ μαλάκας γιατί δεν είναι ότι δεν ήξερα ότι παίρνω ρίσκο.

 

 

Copyright © 2007, Σύνθεση. Η εκστρατεία αυτή βασίστηκε στην εκστρατεία Closer των Chaps και Terrence Higgins Trust.