10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΥΓΕΙΑ

Summer kisses, winter tears...

του Ανδρέα Δημόπουλου

Καλοκαιρινές διακοπές! Καρπούζια, τζιτζίκια, ψάθινα καπέλα, μακροβούτια, το πλοίο της γραμμής! Επιτέλους θα πάρουμε μιαν ανάσα γιατί τα oλυμπιακά έργα, το μποτιλιάρισμα κι ο προϊστάμενος που έχει να γαμήσει τρεις μήνες, μας πηγαίνουν χορεύοντας από τα περασμένα Χριστούγεννα.

Επιτέλους θα αλειφτούμε με την ετήσια παραγωγή της Clinique και της Estee Lauder σε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 750 και θα περιφερόμαστε στην παραλία σαν λαδωμένοι ποντικοί. Επιτέλους θα προστατευτούμε από τον καυτό ήλιο και τα καυτά βλέμματα με τα καινούργια μας γυαλιά, τελευταία λέξη της μόδας (εντάξει, έχουν και μυωπία οι φακοί, θέλετε τίποτε;) Επιτέλους, θα παρθούμε πίσω από τα βραχάκια με το καταπληκτικό τεκνό που γνωρίσαμε πριν από 10 λεπτά και ερωτευτήκαμε παράφορα, αλλά να μην το χάσουμε εντελώς.

Καλό το αχαλίνωτο και το ανώνυμο σεξ, καλή κι η καύλα του καλοκαιριού, αλλά καλύτερο είναι μερικά πράγματα να τα έχουμε στο μυαλό μας για να μην τρέχουμε μετά και δε φτάνουμε. Η μόλυνση από τον ιό HIV (που προκαλεί AIDS) μπορεί να αποφευχθεί αν κάνουμε ασφαλέστερο σεξ. Αν δηλαδή ακολουθήσουμε μερικούς πολύ απλούς κανόνες.

  • Από τον στοματικό έρωτα δεν κινδυνεύουμε από τον ιό, όταν ο άλλος δεν τελειώσει μέσα στο στόμα μας.
  • Αν τελειώσει μέσα στο στόμα μας, είτε καταπιούμε το σπέρμα είτε το φτύσουμε, ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος. Πολύ μικρός μεν, πολύ-πολύ μικρότερος από το πρωκτικό σεξ, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV με αυτό τον τρόπο (κυρίως όταν υπάρχουν πληγές στο στόμα και τα ούλα).
  • Το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για τους δύο και είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού (καθώς και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο έρπης, η βλεννόρροια, η σύφιλη). Αντίθετα, αν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό με υδατοδιαλυτό λιπαντικό (ζελέ), είμαστε ασφαλείς. Η βαζελίνη, το λάδι, οι κρέμες μπορούν να καταστρέψουν το προφυλακτικό!
  • Δεν κολλάμε με φιλιά, χάδια, αμοιβαίο αυνανισμό και επαφή του σπέρματος με υγιές δέρμα, αλλά αποφεύγουμε την κοινή χρήση οδοντόβουρτσας και ξυραφιών.

Αν παρ' όλα αυτά κάτι πάει στραβά στο πρωκτικό σεξ και το προφυλακτικό σπάσει πρέπει να απευθυνθούμε ΑΜΕΣΩΣ στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή ακόμη καλύτερα σε μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων για να πάρουμε το συντομότερο "Προφύλαξη Μετά Από Έκθεση" στον ιό HIV επί έναν μήνα, ώστε να αποφύγουμε ενδεχόμενη μόλυνση.

Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων υπάρχουν στα νοσοκομεία Συγγρού, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Γενικό Κρατικό, ΙΚΑ Πεντέλης, Τζάνειο, Aττικό (Χαϊδάρι) στην Αθήνα, στο Α.Χ.Ε.Π.Α. στη Θεσ/νίκη, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ρίου (Πάτρα), του Ηρακλείου (Κρήτη) και της Αλεξανδρουπόλης.

Περισσότερες πληροφορίες στο:

www.10percent.gr/issues/200404/16.html

www.hiv.gr