Ειδήσεις

Xάρτη ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στην Ευρώπη εξέδωσε η ILGA-Europe

090724-Europe_map_A-300Το χάρτη Rainbow των νομοθεσιών των κρατών της Ευρώπης σε θέματα ΛΟΑΤ εξέδωσε η ILGA-Europe, δείχνοντας μεγάλες διαφορές μεταξύ ανατολής και δύσης, με οκτώ κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ουκρανία και η Πολωνία να απαγορεύουν τη διεξαγωγή γκέι πράιντ την τελευταία δεκαετία.

Το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι η μόνη περιοχή στην οποία το συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων ανδρών παραμένει παράνομο.

Στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα βρετανικά εδάφη Guemsey και Γιβραλτάρ παραμένουν διακρίσεις σχετικά με την ηλικία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1997, που έκρινε ότι η μεγαλύτερη ηλικία συναίνεσης μεταξύ ομοφύλων σε σχέση με τους ετερόφυλους παραβιάζει τη Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τα 50 κράτη και περιοχές του χάρτη, 25 κράτη και πέντε περιοχές απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό στην εργασία και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Μόνο η Σουηδία, το Κόσοβο και η Πορτογαλία περιλαμβάνουν στο Σύνταγμά τους τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Δεκατρία κράτη και δύο περιοχές αναγνωρίζουν τις ομόφυλες σχέσεις και άλλες δύο αναγνωρίζουν δικαιώματα συγκατοίκησης, όχι όμως σχέσης.

Ο γάμος ομοφύλων επιτρέπεται σε πέντε χώρες: Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο και Ολλανδία. Εννέα  χώρες επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν από κοινού.

Στην κορυφή των χωρών που σέβονται τα ΛΟΑΤ δικαιώματα βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία.

O χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ILGA-Europe.

Πηγή: pinknews.co.uk

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 26 guests και κανένα μέλος