Ειδήσεις

Ελλάδα: σημαντική καταδίκη εφημερίδας για ρατσιστικό δημοσίευμα για τους Ρομά

racism-120.jpgΜε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, το ΙΑ΄Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε στις 4 Ιουλίου τα στελέχη της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος Δημήτρη Ζαφειρόπουλο (εκδότης), Θεόδωρο Γεωργίου (αρχισυντάκτης) και Θεόδωρο Χατζηγώγο (αρθρογράφος) για τη δημοσίευση ενός ρατσιστικού κειμένου για τους Ρομά.

 Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2006 με τον τίτλο «Πλακώσανε κι οι Γύφτοι». Ανέφερε ότι συνεργεία «Αθιγγάνων στη Δεκέλεια, στον Άγιο Στέφανο και σε όλα τα μέρη της Αττικής που περνάει το τραίνο, εξορμούν κάθε νύχτα και κλέβουν πανάκριβο εξοπλισμό του ΟΣΕ, που μεταπωλούν σαν καθαρό χαλκό» και σημείωνε καταλήγοντας ότι «ουδείς δημοσιογράφος αναδεικνύει το θέμα, γιατί προφανώς είναι ρατσιστικό να τα βάζουμε με τους φιλήσυχους Αθίγγανους».

 Το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι είναι ρατσιστικό να κατηγορείς για ένα αδίκημα όχι το δράστη ή τους δράστες του, αλλά συλλήβδην μια ομάδα, και ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο 927/79. Έτσι το δικαστήριο δέχτηκε ότι το κείμενο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε «προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού της Ελλάδας Ρομά», αποσκοπώντας «να μειώσει την κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση, λόγω και της εθνοτικής τους καταγωγής, ως Ρομά».

 Καταδίκασε τον καθένα από τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών (με αναστολή για τους Χατζηγώγο και Ζαφειρόπουλο και με μετατροπή σε πρόστιμο 10 ευρώ ημερησίως για το Γεωργίου), με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.

 Το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας Αλεξάνδρα Πίσχοινα δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο όσες ομάδες υφίστανται τις ύβρεις και τη λεκτική βία κάθε ρατσιστή που βρίσκει μια ιδιότυπη ασυλία στα ελληνικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, επειδή οι κατηγορούμενοι είχαν επικαλεστεί το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» για να δικαιολογήσουν τη χρήση του όρου «γύφτοι» για τους Ρομά, η εισαγγελέας υπενθύμισε πως από την εποχή του Παλαμά και των λαϊκών ρήσεων οι καιροί έχουν αλλάξει και έχουν εισαχθεί διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των θυμάτων του ρατσισμού. Πρόσθεσε πως το επίδικο κείμενο παρουσιάζει τους Ρομά εκτός κοινωνικού ιστού και έτοιμους να εκμεταλλευθούν τη δήθεν ανικανότητα του κράτους. Απέρριψε τα περί αυξημένης εγκληματικότητας των Ρομά και των μεταναστών και είπε πως δεν μπορεί η σύλληψη δύο, 32 ή και 102 ατόμων να νομιμοποιεί γενίκευση για εγκληματική δραστηριότητα μιας ολόκληρης ομάδας.

 Η υπόθεση ξεκίνησε με μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ στην αρχή της διαδικασίας δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, θεωρώντας εαυτούς θιγόμενους από το δημοσίευμα, δύο Ρομά οι οποίοι παρίσταντο μέσω του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ.

 Πηγή: ΕΠΣΕ

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 158 guests και κανένα μέλος