Ειδήσεις

Γερμανία: Αντιδράσεις για το βανδαλισμό του μνημείου του γκέι ολοκαυτώματος

080820-gay-memorial-berlin-120Αντιδράσεις προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου των γκέι και λεσβιών θυμάτων των Ναζί στο Βερολίνο στις 16 Αυγούστου, λιγότερο από τρεις μήνες από την ημερομηνία που ανηγέρθη στις 27 Μαΐου 2008.

Οι βάνδαλοι έσπασαν το παράθυρο του μνημείου, μέσα από το οποίο φαινόταν η εικόνα δύο ανδρών να φιλιούνται, και κατέστρεψαν την περίφραξη.

O ανοιχτά γκέι δήμαρχος του Βερολίνου Klaus Wowereit συμμετείχε τη Δευτέρα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας της Lesbian and Gay Association (LSVD) στον τόπο του μνημείου. «Μια επίθεση ενάντια σ'αυτό το μνημείο», δήλωσε, «απευθύνεται ξεκάθαρα εναντίον των ομοφυλόφιλων. Αυτό μπορεί να ειπωθεί χωρίς να περιμένουμε περαιτέρω αστυνομικές έρευνες. Πρέπει να δείξουμε ότι καταδικάζουμε αυτή την πράξη δυσανεξίας και ομοφοβίας».

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Frank Henkel χαρακτήρισε το βανδαλισμό «δειλή, σοκαριστική πράξη» που «αποτελεί επίθεση στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας ως ανεκτική και ανοιχτή πόλη». Πρόσθεσε: «Όπως φαίνεται, πολλοί άνθρωποι έοχυν ακόμη ομοφοβικές τάσεις».

Η LSVD σε δήλωσή της είπε ότι, όπως όλα δείχνουν, η επίθεση είχε κίνητρο το μίσος προς τους ομοφυλόφιλους. «Η επίθεση», αναφέρει η δήλωση, «δείχνει με δραστικό τρόπο πόσο απαραίτητο είναι το μνημείο. H εχθρότητα απέναντι στους ομοφυλόφιλους παραμένει ισχυρή. H σκηνή του φιλιού που απεικονίζεται στο μνημείο προφανώς βρήκε το στόχο της. Ακόμα και σε μια δημοκρατική κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν ν'αντέξουν τη θέα ανδρών που φιλιούνται δημοσίως».

O Rudolf Brazda, επιζήσας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Buchenwald για γκέι, όπου έμεινε από το 1942 ως το 1945, είπε: «Οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν, είναι δυστυχώς πολύ ανόητοι. Διότι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι υπάρχει κάτι σαν την ομοφυλοφιλία. Διότι δεν θέλουν να δεχτούν ότι υπάρχουν άνθρωποί που είναι εκ φύσεως διαφορετικοί από αυτούς».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50 χιλιάδες γκέι και λεσβίες καταδικάστηκαν από τους Ναζί εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους και περίπου 10 χιλιάδες από αυτούς πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγές: pinknews.co.uk http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-8732.html

advocate.com http://www.advocate.com/news_detail_ektid59631.asp

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 251 guests και κανένα μέλος