Ειδήσεις

Tύπος: Εκείνος, εκείνη κι εκείνος (Ελευθεροτυπία, 29/8/08)

Εκείνος, εκείνη κι εκείνος

(Ελευθεροτυπία, 29/8/08)

080829-matthewmitcham-e-120Σ' ένα από τα βιντεάκια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο διαδίκτυο (You Tube) εκείνος, εκείνη κι... εκείνος, ποζάρουν τρισευτυχισμένοι μπροστά σε δεκάδες κάμερες, φωτογράφους, δημοσιογράφους, αλλά και περαστικούς.

Εκείνος, στη μέση, μοιράζει χαμόγελα στους Αυστραλούς συμπατριώτες του, επιδεικνύοντας με υπερηφάνεια το χρυσό μετάλλιο που μόλις κατέκτησε στο Πεκίνο στην πλατφόρμα των 10 μέτρων: ένας πραγματικός άθλος, εάν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία του βουτιά τον εκτόξευσε στους 537.95 βαθμούς, μόλις 4.8 βαθμούς περισσότερους από τον παγκόσμιο πρωταθλητή και μεγάλο φαβορί, Κινέζο Ζου Λουξίν.

Κάθε τόσο στριφογυρίζει το πολύτιμο αναμνηστικό στο χέρι του, το χαϊδεύει και το ξανά στριφογυρίζει. Κάθε τόσο, επίσης, γέρνει το κεφάλι του, σχεδόν αμήχανα, αλλά παράλληλα με τρυφερότητα, τη μία προς τον ώμο... εκείνης, την άλλη προς τον ώμο... εκείνου!

Εκείνος, εκείνη κι... εκείνος είναι ο 20χρονος Αυστραλός καταδύτης Μάθιου Μίτσαμ, η μητέρα του Βίβιαν κι ο φίλος του Λάχλαν Φλέτσερ. Φίλος, όχι με την απλή έννοια του κολλητού, αλλά του ερωτικού του συντρόφου.

«Του αφιερώνω το μετάλλιο, το αφιερώνω και στη μητέρα μου για την κατανόηση που έδειξε πριν από 6 χρόνια όταν της αποκάλυψα ότι είμαι γκέι! Ξέσπασε σε γέλια, θυμάμαι. Το 'χα καταλάβει, μου είχε απαντήσει»...

Γεννημένος στο Μπρισμπέιν, αλλά κάτοικος Σίντνεϊ ο Μάθιου είναι από τους ελάχιστους αθλητές της ιστορίας που παραδέχτηκαν δημόσια την ομοφιλοφυλία τους, μία σεξουαλική προτίμηση -εννοείται- που δεν αφορά κανέναν, αλλά που θέλησε να κοινοποιήσει «για ν' αποκτήσουμε επιτέλους μια ελεύθερη κοινωνία, χωρίς υποκρισίες και ταμπού. Δεν έχω να ντραπώ για τίποτα και δεν θέλω να κρύβομαι από κανέναν, όπως συνέβη κάποτε στο ίνδαλμά μου, Γκρεγκ Λουγκάνις, που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν φορέας του AIDS μόνο αφού λέρωσε, με το αίμα του, μια πισίνα ύστερα από πτώση».

Στην ιστορία του αθλητισμού ελάχιστοι είχαν το θάρρος να παραδεχτούν δημόσια τις προτιμήσεις για το ίδιο φύλο. Η τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ο ποδοσφαιριστής Τζον Φάσιανου (που μετά κρεμάστηκε σε κάποιο γκαράζ του Λονδίνου), ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Τζον Αμαέτσι, μ' ένα σύντομο πέρασμα κι από τον Παναθηναϊκό. Τώρα κι ο Μάθιου Μίτσαμ αν και, στο Πεκίνο, δεν ήταν ο μοναδικός γκέι που διέμενε στο Ολυμπιακό Χωριό. Ηταν κι η ποδηλάτης Τζούντιθ Αρντ, η ξιφομάχος Ιμκε Ντούμπλιτζερ, η Γκρο κι η Κάτια Νούρμπεργκ, ζευγάρι Νορβηγίδων της εθνικής χάντμπολ, οι αθλήτριες της ομάδας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Νατάσα Κέι και της εθνικής Σουηδίας, Βικτόρια Σβένσον. Ασχετα εάν ελάχιστοι γνωρίζουν τη διαφορετικότητά τους...

Μερκ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Εκείνος, εκείνη κι εκείνος, 29/8/08

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 199 guests και κανένα μέλος