Ειδήσεις

«Δέχομαι» από την εκκλησία της Δανίας στους γκέι γάμους

altΗ πρωτοπόρος στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δανία υιοθέτησε νόμο ο οποίος επιτρέπει σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και με θρησκευτικό γάμο. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιουνίου.

Ο νόμος, τον οποίον παρουσίασε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας, πέρασε με 85 ψήφους υπέρ, 24 κατά και δύο αποχές στην αποτελούμενη από 179 έδρες Βουλή.

Αρκεί να το αποδέχεται ο ιερέας που θα τελέσει το μυστήριο, δηλαδή να μην έχει συνειδησιακές επιφυλάξεις.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε το λεγόμενο «συμβόλαιο κοινωνικής συμβίωσης» μεταξύ γκέι, το 1989.

Αργότερα, οι θρησκευόμενοι γκέι πολίτες της μπορούσαν να συμμετέχουν σε συμβολική τελετή ευλογίας της σχέσης τους από ιερείς της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας, αλλά μόλις τώρα αποκτούν το δικαίωμα ενός κανονικού και με πλήρη δικαιώματα θρησκευτικού γάμου.

Το 2009, το κράτος νομιμοποίησε και την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων.

«Εδραιώνεται η ισότητα ανάμεσα σε ζευγάρια διαφορετικού φύλλου και σε ζευγάρια του ίδιου φύλλου. Εγινε ένα μεγάλο βήμα» δήλωσε μετά την ψηφοφορία η Μανού Σαρέεν, υπουργός Εκκλησιαστικών Υποθέσεων.

Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπερψήφισαν το νόμο εκτός από το δεξιό εθνικιστικό Κόμμα του Λαού της Δανίας, το οποίο εκτιμά ότι «ως θρησκευτικός νοείται μόνον ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Πηγή: nooz.gr

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος