Ειδήσεις

Η νομική υπηρεσία του Κέντρου Ζωής σημείωσε την πρώτη δικαστική επιτυχία

altΗ Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Ζωής μόλις τρεις εβδομάδες από την ίδρυσή της σημειώνει την πρώτη της δικαστική επιτυχία. Μέσω του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου μας Αδάμ Στεφανάδη – δικηγόρος παρ ΄Αρείω Πάγω, αναλάβαμε την εκπροσώπηση οροθετικού κρατουμένου υπηκόου Γκάνας, ο οποίος ενώ είχε ολοκληρώσει την ποινή του και τον ανώτατο χρόνο κράτησης προς απέλαση, συνέχιζε να κρατείται.

Ειδικότερα, κρατείτο στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ¨Άγιος Παύλος¨ από τις 29.12.2010 μόνο προς εκτέλεση της απέλασης (ενώ την παραπάνω ημερομηνία «αποφυλακίστηκε» τυπικά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς, έχοντας εκτίσει το εκ του νόμου απαιτούμενο διάστημα για την υφ' όρον απόλυσή του)

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες στις οποίες είχε προβεί, με τη συνδρομή της γραμματείας των Φυλακών και δικηγόρου, απέτυχε σε τουλάχιστον τρεις αιτήσεις του να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς. Για την υπόθεσή του προβήκαμε επανειλημμένως σε συναντήσεις με την Εισαγγελέα Εκτελέσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς, τονίζοντας τα ιδιαίτερα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης (σοβαρό πρόβλημα υγείας του κρατουμένου), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μακρόχρονη κράτηση αλλοδαπού μόνο προς απέλαση (και όχι προς έκτιση ποινής στέρησης της ελευθερίας) είναι αντίθετη προς θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και έχει άλλωστε οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη, καθότι αντιμετωπίσαμε την απροκάλυπτη επιθετικότητα και άρνηση της Προέδρου του δικαστηρίου να αντιληφθεί τις επιταγές του νόμου και των διεθνών συνθηκών, η οποία μάλιστα (πρόεδρος του δικαστηρίου) επέμεινε στη στάση της μέχρι τέλους και μειοψήφησε και στη διάσκεψη των δικαστών και έτσι η απόφαση αποφυλάκισης εξήχθη με πλειοψηφία 2-1!

Η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος με την αποφυλάκισή του στις 3.7.2012. Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη αξία, καθώς είναι η πρώτη απόφαση αποφυλάκισης υπό απέλαση αλλοδαπού που συμπληρώνει το ανώτατο χρόνο κράτησης προς απέλαση, ο δε σχετικός νόμος (Ν. 4055/2012) είναι πρόσφατος και είναι εν μέρει αναμενόμενο η εφαρμογή του να συνοδεύεται από δισταγμούς ορισμένων τουλάχιστον δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την προοπτική αποφυλάκισης αλλοδαπών.

Η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Ζωής υποστηρίζεται από το Ίδρυμα ¨Σταύρος Νιάρχος¨.

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ Για την υποστήριξη όσων ζούν με HIV/AIDS

Διοχάρους 9

115 28 Αθήνα

τηλ: 210.7294747

Fax:210.7240425

www.kentrozois.gr

Πηγή: Δελτίο Τύπου Κέντρου Ζωής

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος