Ειδήσεις

Ν’ αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα

alt

Ένας οικονομολόγος στην πασαρέλα

Ο ΚΥΡΙ (Κυριάκος) Σπανός γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 30 Ιουλίου 1988. Έχει σπουδάσει οικονομικά και Management στο London Metropolitan University και ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Είναι ψηλός, αθλητικός, με καριέρα μοντέλου και πολύ καλός στον χορό. Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό Mr. Cyprus Gay για να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη πως, αν και κατάγεται από μικρή χώρα, υπάρχουν άτομα που έχουν την τόλμη να δείξουν την περηφάνια τους. Είναι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στον διαγωνισμό Mr. Gay Europe, ο οποίος θα γίνει στη Ρώμη στις 11 Αυγούστου 2012. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν 21 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου -που για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος- στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Mr. Gay Europe, ανοίγει το... βιβλίο της ζωής του στη «Σ» και μας αποκαλύπτει τους στόχους του. Αν και οι γονείς του αποδέχτηκαν τη σεξουαλική του ταυτότητα, έστω και με δυσκολία, εντούτοις, όπως δηλώνει, βίωσε τον μαθητικό ρατσισμό. Τι μηνύματα στέλνει γενικότερα στην κοινωνία μας και τι πιστεύει πως πρέπει να γίνει για να αλλάξουν οι Κύπριοι τη στάση τους έναντι στα ΛΟΑΤ άτομα (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά).

Πώς προέκυψε και είσαι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στον διαγωνισμό; Έγινε κάποιος αντίστοιχος διαγωνισμός στον τόπο μας;

Ο διαγωνισμός έγινε στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, κατά τον οποίο επελέγησαν οι εκπρόσωποι τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Προηγήθηκαν, βέβαια, οι προκριματικοί στο νησί μας κατά τους οποίους επελέγησαν οι διαγωνιζόμενοι στον διαγωνισμό της Αθήνας. Ο διαγωνισμός έγινε στη Λάρνακα και ήταν τύπου casting και όποιος ήθελε πήγαινε. Έτσι πήγα και, τελικά, επιλέγηκα ως ο εκπρόσωπος της Κύπρου στον διαγωνισμό Mr. Gay Europe 2012, ο οποίος θα γίνει στη Ρώμη μεταξύ 7 και 12 Αυγούστου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τον διαγωνισμό;

Κατ΄ αρχάς νιώθω ήδη νικητής μόνο και μόνο που συμμετέχω σε αυτόν τον διαγωνισμό. Ο στόχος μου είναι να δώσω το μήνυμα προς τα έξω πως ο κόσμος της Κύπρου δεν είναι και τόσο οπισθοδρομικός στα θέματα που αφορούν τα ΛΟΑΤ άτομα, και να δείξω πως παρόλο που ζούμε μέσα σε μια κλειστή κοινωνία, ακόμα υπάρχουν άτομα που παλεύουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Πιστεύεις πως η συμμετοχή σου στον διαγωνισμό θα βοηθήσει στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει έναντι των ΛΟΑΤ ατόμων της Κύπρου;

Σίγουρα. Ήδη βλέπω θετικές αντιδράσεις και με ξάφνιασε το γεγονός πως λαμβάνω μηνύματα από κόσμο που μου λέει καλή επιτυχία, αλλά και το γεγονός πως και τα media δείχνουν ενδιαφέρον. Αυτά πιστεύω πως είναι πολύ θετικά σημάδια προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος πως υπάρχουν και στην Κύπρο ΛΟΑΤ άτομα και με τη συμμετοχή μου ευελπιστώ πως θα το πετύχω.

Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειάς σου και γενικότερα των συγγενικών σου προσώπων όταν τους γνωστοποίησες τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό;

Η αντιμετώπισή τους για καλή μου τύχη ήταν πάρα πολύ καλή. Με αποδέχτηκαν. Εννοείται, βέβαια, πως στην αρχή υπήρχε στενοχώρια. Έχω συγγενείς που με στηρίζουν πολύ σε αυτή μου την προσπάθεια. Βέβαια, υπάρχουν και συγγενικά μου πρόσωπα που θεωρούν πως αυτό που κάνω είναι ντροπή.

Στο σχολείο πώς σε αντιμετώπιζαν οι φίλοι και συμμαθητές;

Δυστυχώς στο σχολείο ήμουν θύμα bulling, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και στον τόπο μας νιώθω και έχω την εντύπωση πως είναι ακόμη πιο έντονο. Πάντα στο σχολείο, οτιδήποτε διαφορετικό από εμάς, το σχολιάζουμε, το κοροϊδεύουμε, πόσω μάλλον όταν αντιληφθούμε πως κάποιος είναι ομοφυλόφιλος. Πιστεύω πως τέτοιες συμπεριφορές στα σχολεία -και όχι μόνο- πρέπει να εξαλειφθούν και όχι μόνο για τα ΛΟΑΤ άτομα, γιατί δεν είμαστε οι μόνοι που γινόμαστε δέκτες κακών σχολίων, αλλά το καθετί διαφορετικό.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η κοινωνία μας να εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να καταφέρει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία. Εκτός αυτού, επειδή το έζησα και είναι πολύ άσχημο, θα ήθελα να συμβουλεύσω τους μαθητές που δέχονται bulling να το συζητούν με τους καθηγητές τους ή τους δασκάλους τους, ώστε να μη νιώθουν απομονωμένοι.

Και θέλω να πω ακόμα κάτι: Πρέπει, επιτέλους, τα ΛΟΑΤ άτομα να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να νιώθουν περήφανοι. Όσο πιο περήφανος νιώθει κάποιος, γι΄ αυτό που είναι, τόσο μηδενίζει και όλους αυτούς που τον κοροϊδεύουν ή τον βάζουν στην «απομόνωση».

«Είμαστε ακόμη πολύ πίσω ως κοινωνία»

Πώς βλέπεις τη ΛΟΑΤ κοινότητα της Κύπρου; Πιστεύεις πως πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα για να ξεκινήσει και η κοινωνία να αποδέχεται τα ΛΟΑΤ άτομα;

Σε πολλά πράγματα είμαστε ακόμη πίσω και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και όπως προανέφερα πρέπει, επιτέλους, να ξεκινήσει η διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας από τα σχολεία σε πολλά θέματα. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με τα ΛΟΑΤ άτομα είτε με το σεξ, γιατί ακόμα μέχρι και σήμερα υπάρχουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις.

Η ίδρυση της οργάνωσης για τα ΛΟΑΤ άτομα δεν έχει βοηθήσει αρκετά σ' αυτό;

Φυσικά, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος. Η κοινωνία μας δεν δείχνει ακόμη έτοιμη να αποδεχτεί τα ΛΟΑΤ άτομα. Επίσης, πιστεύω πως και η ίδια η οργάνωση ακόμα χρειάζεται δουλειά, παρόλο που ήδη έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά μέχρι στιγμής.

Μήπως, η μη αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων από την κοινωνία μας, οφείλεται στο ότι τα ίδια τα άτομα προσπαθούν να κρύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα;

Βεβαίως, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν εμείς οι ίδιοι πούμε στους δικούς μας ότι είμαστε ΛΟΑΤ άτομα και τους δώσουμε να καταλάβουν πως δεν είναι κάτι κακό, τότε πιο εύκολα θα αποδεχτούμε πρώτα οι ίδιοι τον εαυτό μας και ακολούθως θα μπορούμε να απαιτούμε και από τους υπόλοιπους να μας αποδεχτούν. Αυτό έκανα και εγώ και γι' αυτό βρίσκω κατανόηση από αρκετούς ανθρώπους.

Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν άτομα που δεν θα σε αποδέχονται. Πρέπει να σταματήσουμε, όμως, να φοβόμαστε τι θα πει ο κόσμος και να τολμήσουμε, για να μη νιώθουμε απομονωμένοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κλειστές κοινωνίες, δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην Κύπρο και δεν είναι το τέλος του κόσμου αν κάποιος δεν σε αποδεχτεί, γιατί θα έχεις αποδεχτεί εσύ πρώτος απ' όλους τον εαυτό σου.

«Να μη σκεφτόμαστε τι λένε οι γύρω μας»

Η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ΛΟΑΤ ατόμων πιστεύεις πως θα βοηθούσε στη δημιουργία κλίματος αποδοχής των ΛΟΑΤ ατόμων;

Αρκετά, πιστεύω όμως πως αυτό δεν θα γίνει τώρα αλλά σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Κύπρο που είναι κατά της ομοφυλοφιλίας και γενικά κατά των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά και η Εκκλησία έχει τόσο δυνατή επιρροή στην κοινωνία, που δεν θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις προς αυτούς που επηρεάζουν πολίτες ενάντια στην ομοφυλοφιλία;

Στους Κύπριους θέλω να πω να σταματήσουν να σκέφτονται το τι θα πει ο άλλος και να κοιτούν το τι συμβαίνει σπίτι τους. Πρέπει, επιτέλους, να ελευθερωθούν, για να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Στους πολιτικούς, τώρα, θα ήθελα να τους πω να σκεφτούν εάν θα είχαν την ίδια άποψη με τώρα, θεωρώντας την ομοφυλοφιλία ως κάτι το παράξενο, αν ένα συγγενικό τους πρόσωπο τούς έλεγε πως είναι ΛΟΑΤ άτομο και να σκεφτούν, ακόμη, πόσο δυστυχισμένα κάνουν αυτά τα άτομα, ξέροντας πως ένας συγγενής τους είναι εναντίον τους.

Πηγή: Η Σημερινή

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 guests και κανένα μέλος