Ειδήσεις

Τύπος: Οι Ρωμαίοι μας έκαναν πιο ευάλωτους στο AIDS! (Τα Νέα, 5/9/08)

Οι Ρωμαίοι μάς έκαναν πιο ευάλωτους στο ΑΙDS!

Η επέκταση της αυτοκρατορίας τους εξαφάνισε γονίδιο- ασπίδα

(Τα ΝΕΑ, 5/9/08)

Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη

080905-paestum-120Μια εκπληκτική θεωρία, με ρίζες βαθιά στην Ιστορία, διατυπώνουν Γάλλοι επιστήμονες. Οι Ρωμαίοι, υποστηρίζουν, έκαναν τους λαούς που κατέκτησαν (ανάμεσά τους και εμάς) να είναι σήμερα πιο ευάλωτοι στον ιό του ΑΙDS! Όσο μεγάλωνε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τόσο πιο σπάνιο γινόταν ένα γονίδιο που παρέχει (κάποια) προστασία από τον ΗΙV.

Oι διαφορές στα ποσοστά του πληθυσμού που φέρουν σήμερα το προστατευτικό αυτό γονίδιο, η αυξημένη συχνότητά του στη Βόρεια Ευρώπη, η χαμηλή συχνότητά του στη Νότια Ευρώπη, είναι ένα θέμα που προβληματίζει χρόνια τώρα τους επιστήμονες. Όσοι έχουν το CCR5-Delta32 έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στη μόλυνση από τον ιό του ΑΙDS, καθυστερούν επίσης περισσότερο να εκδηλώσουν την ασθένεια. Για ποιο λόγο όμως, αναρωτιόνταν οι επιστήμονες, έχει το CCR5-Delta32 το 15% και

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις το 4% του πληθυσμού της χώρας μας έχει το γονίδιο ενώ στη Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό αυξάνεται στο 15%

πλέον του πληθυσμού σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και μόλις το 4% του πληθυσμού στην Ελλάδα, για παράδειγμα; Η πανδημία του ΑΙDS είναι πολύ πρόσφατη- άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980- για να έχει παίξει κάποιο ρόλο, να έχει επηρεάσει την «κατανομή» του γονιδίου, πρέπει λοιπόν να ευθύνεται κάτι άλλο.

Μία από τις θεωρίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί θέλει το προστατευτικό γονίδιο να πρωτοεμφανίστηκε στη Σκανδιναβία και να εξαπλώθηκε προς Βορρά και Ανατολή από τους Βίκινγκς. Οι ιστορικοί χάρτες με τις μετακινήσεις των Βίκινγκς, ωστόσο, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον σημερινό «χάρτη» του γονιδίου. Μια άλλη θεωρία θέλει μια μεγάλη ασθένεια, σαν την πανούκλα ή την ευλογιά, να δημιούργησε μια «πίεση επιλογής» στο επίμαχο γονίδιο, να το έκανε δηλαδή πιο ανθεκτικό, άρα και πιο συχνό. Ούτε σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, συμφωνούν οι χάρτες...


Η νέα θεωρία

 

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας, στη Μασσαλία, διατυπώνει τώρα μια νέα θεωρία. Ο Ερίκ Φορ και η Μανουέλα Ρουαγιέ-Καρεντζί διερεύνησαν τις πιθανές σχέσεις ανάμεσα στον ρωμαϊκό εποικισμό και τη συχνότητα του CCR5-Delta32 εξετάζοντας περίπου 19.000 δείγματα DΝΑ από ολόκληρη την Ευρώπη. Διαπίστωσαν λοιπόν πως η συχνότητα του προστατευτικού γονιδίου είναι σαφώς μικρότερη στις περιοχές που κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, αυξάνεται αρκετά κοντά στα σύνορα της αλλοτινής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και είναι σαφώς υψηλότερη στις περιοχές που δεν κατακτήθηκαν ποτέ από τους Ρωμαίους.

 


Έφεραν μαζί τους ασθένειες

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να έκαναν οι Ρωμαίοι ώστε να μειωθεί η αντίσταση του πληθυσμού στον ιό του ΑΙDS; Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι ίδιοι είχαν μικρότερα επίπεδα CCR5-Delta32, οι Γάλλοι ερευνητές ωστόσο δεν πιστεύουν ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι επιμιξίες Ρωμαίων στρατιωτών ή αξιωματούχων με τους τοπικούς πληθυσμούς - όπως λέει ο Φορ, οι επιμιξίες αυτές ήταν σπάνιες. Στην πραγματικότητα, επισημαίνει, οι Ρωμαίοι ίσως να έφεραν μαζί τους μια (άγνωστη) ασθένεια στην οποία οι άνθρωποι με το γονίδιο CCR5-Delta32 ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς. Έφεραν άλλωστε μαζί τους στην Ευρώπη τις γάτες και τα γαϊδούρια, δεν είναι απίθανο τα ζώα αυτά να έφεραν παθογόνους οργανισμούς που πέρασαν στον άνθρωπο. Επιπλέον, οι Ρωμαίοι έφεραν άθελά τους μαζί επιβλαβή κουνούπια- ίσως να μην είναι τυχαίο που οι άνθρωποι οι οποίοι φέρουν σήμερα το CCR5-Delta32 είναι πιο επιρρεπείς στον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια. 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: εάν οι Μόντι Πάιθονς τα γνώριζαν όλα αυτά προτού γυρίσουν την ταινία «Ένας προφήτης, μα τι προφήτης» («Life of Βrian») θα είχαν σίγουρα ενισχύσει τα επιχειρήματα του Ρεγκ, που αναρωτιέται οργισμένα «Τι έκαναν ΠΟΤΕ για εμάς οι Ρωμαίοι;» απορρίπτοντας ως ασήμαντα όλα όσα του απαντούν οι σύντροφοί του...

Πηγή:  Τα Νέα  

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 114 guests και κανένα μέλος