Ειδήσεις

Τύπος: Νέα ταινία Γκας Βαν Σαντ - Σον Πεν για τον γκέι ήρωα Χάρβεϊ Μιλκ (Η Καθημερινή, 8/9/08)

Η πολιτική επιστρέφει στο σινεμά

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου

(απόσπασμα, Η Καθημερινή, 8/9/08)

080909-sean-penn-120Η ταινία [του Γκας βαν Σαντ «Milk», που θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο] ασχολείται με την ιστορία του Χάρβεϊ Μιλκ, του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου πολίτη που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στην Αμερική. Ο Μιλκ, τον οποίο στην ταινία ενσαρκώνει ο Σον Πεν, ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος με φωτογραφικά είδη στην περιοχή Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο και εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης με την τρίτη προσπάθεια το 1977.

Σε πραγματικούς χώρους

Η επόμενη χρονιά ήταν γεμάτη εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, που οδήγησαν στην αποπομπή του συντηρητικού συμβούλου Νταν Γουάιτ. Εξαλλος από θυμό, ο Γουάιτ εισέβαλε στο κτίριο του δημαρχείου και επιτέθηκε τυφλά σε όσους θεωρούσε υπεύθυνους. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Χάρβεϊ Μιλκ, αλλά και ο δήμαρχος της πόλης, Τζορτζ Μοσκόνε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χάρβεϊ Μιλκ έγινε κεντρική μορφή του αγώνα για τα γκέι δικαιώματα, ενώ η περίπτωσή του έχει εμπνεύσει αρκετά βιβλία και ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και το βραβευμένο με Οσκαρ «The times of Harvey Milk». Ο «Milk» του Γκας βαν Σαντ είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας με θέμα την ιστορία του Μιλκ. Γυρίστηκε στους πραγματικούς χώρους όπου συνέβησαν τα γεγονότα, στο Σαν Φρανσίσκο, με πολλή βοήθεια από τους κατοίκους της πόλης, που δέχτηκαν να συμμετάσχουν χωρίς αμοιβή.

Η εμμονή του Γκας βαν Σαντ για αυθεντικότητα τον οδήγησε να χρησιμοποιήσει ακόμη και το πραγματικό κατάστημα του Μιλκ στο Κάστρο, το οποίο οι νυν ιδιοκτήτες παραχώρησαν στην παραγωγή ώστε να το διαμορφώσει όπως ακριβώς ήταν κατά τη δεκαετία του '70. Μαζί με τον Σον Πεν παίζουν οι Τζος Μπρόλιν, Εμίλ Χερς, Τζέιμς Φράνκο, Ντιέγκο Λούνα και Βίκτορ Γκάρμπερ.

{youtube}unu-9vM9VZw{/youtube}

Πηγή: Η Καθημερινή

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 455 guests και κανένα μέλος