Ειδήσεις

Τύπος: «Γκέι ένστολη περηφάνια» (Ελευθεροτυπία, 10/9/08)

Γκέι ένστολη περηφάνια

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Ελευθεροτυπία, 10/9/08)

080910-polis-aperta-120Θα συναντηθούν στις 26 του Σεπτέμβρη στην Μπολόνια και φιλοδοξούν να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο καθεστώς στον κλάδο τους. Ομοφυλόφιλοι αστυνομικοί, καραμπινιέροι, γυναίκες και άνδρες της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και υπάλληλοι όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων θα φτάσουν στην Μπολόνια αποφασισμένοι να αλλάξουν σελίδα. Θέλουν να πετάξουν τις μάσκες, να βγουν από κει που κρύβονταν επί χρόνια, να δώσουν ένα δυναμικό «παρών» και να αρχίσουν να συζητούν τα προβλήματά τους για να μπορέσουν με αποφασιστικότητα να τα αντιμετωπίσουν.

Η ένωσή τους με το όνομα «Ανοιχτή Πόλις» (Polis Aperta) είναι η πρώτη και η μοναδική στην Ιταλία και συγκάλεσε τη συνάντηση αυτή προκειμένου να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης, στη λογική φυσικά της αντιμετώπισης των όποιων διακρίσεων, να αποφασιστούν οι παράμετροι για ένα πιο ισόνομο καθεστώς και να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μπει σε έναν δρόμο η διευθέτηση των προβλημάτων που θα διαπιστωθούν.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν πρόσφατα κι άλλες ανάλογες ευρωπαϊκές ενώσεις, ξεκινώντας από την ισπανική Gaylespol που οργάνωσε παγκόσμιο συνέδριο στη Βαρκελώνη. Ομως, η διαδικασία της απενοχοποίησης είναι μακρά και πολλές φορές οδυνηρή για ανθρώπους που κινούνται επαγγελματικά στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν διαφορετικά άτομα ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

«Για πολλούς από μας», εξηγεί ο πρόεδρος της οργάνωσης «Polis Aperta», Νικόλα Τσικίτι, «ο φόβος που βιώνουμε δεν είναι εκείνος της βίαιης αντιμετώπισης γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για έρπουσες διακρίσεις που δεν βγαίνουν προς τα έξω κραυγαλέα. Είναι ουσιαστικά η αντίδραση στη macho προσέγγιση της καθημερινότητας για όσους είναι υποχρεωμένοι να την υποστούν, μέσα από πλήγματα και τη χρήση λεξιλογίου που κανονικά δεν πρέπει να ανέχονται. Κάτι ανάλογο με ό,τι αντιμετωπίζουν γυναίκες που κατατάσσονται στον στρατό ή την αστυνομία και προσπαθούν να συμβάλουν στην καταπολέμησή του, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να επιφέρουν δραματικές αλλαγές».

Σήμερα εκείνοι που μετέχουν στην ιταλική Ενωση με το όνομα και το επίθετό τους και παίρνουν οικειοθελώς μέρος στις διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις είναι περίπου 200. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που προσπαθούν να τηρούν τις αποστάσεις, γιατί φοβούνται τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσουν οι ανώτεροί τους και σκέφτονται συνεχώς μήπως δώσουν αφορμή για μια σε βάρος τους ρατσιστική συμπεριφορά, που καμία σχέση δεν θα έχει με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρά που σε κάθε περίπτωση η εξήγηση μπορεί να είναι για... «υπηρεσιακούς λόγους».

Οπως εξήγησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ένας αστυνομικός, του έχει συμβεί να συναντήσει σε κάποιο κλαμπ συναδέλφους του που όταν τον έβλεπαν του γύριζαν την πλάτη. Μάλιστα, στην Gay Pride της Μπιέλα, όπου ήταν με τον σύντροφό του, είδε από μακριά έναν συνάδελφό του που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν επιφυλακτικός κι είχε περιοριστεί στις παρυφές της διαδήλωσης, ο οποίος άρχισε να τον χαιρετά και σαν να πέταξε ξαφνικά τη μάσκα, να μετέχει ενεργά στη «γιορτή». «Ηταν μια μεγάλη στιγμή κι ήταν ουσιαστικά μια ξεκάθαρη εκδήλωση της διάθεσης που πολλές φορές μας καίει, να γίνουμε ορατοί!».

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση web.tiscali.it/polisaperta ανοίγουν διαδικτυακά «πηγαδάκια» συζήτησης και σε κάποια είναι διάχυτη η αγωνία της απενοχοποίησης. Οπως έγραψε κάποιος: «Αγαπητή πρωτοβουλία, κάνω αυτή την τελευταία προσπάθεια κι ύστερα θα σταματήσω γιατί μου φαίνεται ότι έμεινα μόνος μου σε ολόκληρη την περιοχή της Λιγκουρίας... Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος, από οποιοδήποτε Σώμα, θα ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς εκείνος μπορεί να ζει και να εργάζεται στη Γένοβα όντας γκέι και ταυτόχρονα ένστολος». Και κάποιος άλλος αναφέρει: «Θα ήθελα να έλθω σε επαφή με άλλους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη δύσκολη θέση να βιώνουν την ομοφυλοφιλία τους μεταξύ χιλιάδων άλλων δυσκολιών στα ιταλικά στρατόπεδα».

Στη συνάντηση της Μπολόνιας θα φτιαχτεί ένα καταστατικό για να λειτουργήσει επισήμως η Ενωση που φιλοδοξεί να αναγνωριστεί από το υπουργείο Αμυνας κι εκτός από το πρόγραμμα που πρέπει να συμφωνηθεί, είναι ανάγκη να γίνουν και κάποιου τύπου εκλογές προς ανάδειξη των αντιπροσώπων σε κάθε περιφέρεια.

Κάθε περιθωριοποίηση είναι σκληρή και άδικη και όσοι τη βιώνουν δεν είναι παράδοξο να αναζητούν ατραπούς επικοινωνίας για να προβάλουν τα δικαιώματά τους, να θέσουν κοινούς στόχους και να διεκδικήσουν όσα κάποιοι άλλοι θεωρούν απλώς δεδομένα. 

Πηγή:  Ελευθεροτυπία

Δείτε ακόμη

10% Ειδήσεις:  Ιταλία: Αστυνομικοί και στρατιωτικοί ιδρύουν γκέι οργάνωση

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 guests και κανένα μέλος