Ειδήσεις

Τι σχέση έχει η αγάπη με το σεξ; Και τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

relationshipsΕρευνητές από το πανεπιστήμιο George Mason, καθώς και από το κέντρο προαγωγής της σεξουαλικής υγείας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, φτάνουν σε συμπεράσματα που φαίνεται να δίνουν κάποιες απαντήσεις σε ένα παλιό ερώτημα: τι σχέση έχει η αγάπη με το σεξ;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μελέτης αυτής είναι πως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες σχετικές μελέτες που είχαν εξετάσει την παραπάνω σχέση σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, οι ερευνητές εδώ επικεντρώνονται στις εμπειρίες των ζευγαριών ίδιου φίλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το αίσθημα αγάπης που μοιράζονται ή όχι οι δύο σεξουαλικοί σύντροφοι δε βρέθηκε να εξαρτάται από το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό βρήκε ότι η πιο πρόσφατη σεξουαλική επαφή που είχαν σχεδόν όλοι, το 92,6% των ανδρών, ήταν με σταθερό σύντροφο στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης. Δεδομένων των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, άλλωστε, σχετικά με το γάμο των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ, τα ευρήματα αυτά έρχονται να υπογραμμίσουν την επικράτηση και την αξία του αισθήματος αγάπης στις σχέσεις των ομοφυλοφίλων.

Οι ερευνητές επίσης, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, γιατί ταυτόχρονα απαντούν στους μύθους και τα στερεότυπα που θέλουν τους άνδρες να διαχωρίζουν τη σεξουαλική απόλαυση από την αγάπη, ακόμα και εάν η ικανότητα να δίνει κανείς και να δέχεται αγάπη είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση και δεν περιορίζεται από το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά συμμετείχαν 25000 ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για τη διευκόλυνση της κοινωνικής και σεξουαλικής τους αλληλεπίδρασης με άλλους άνδρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης επίσης επισημαίνουν ότι η έρευνα έχει εδώ και καιρό επικεντρωθεί στην ανάδειξη των αρνητικών πτυχών της σεξουαλικής συμπεριφοράς των ομοφυλοφίλων, ιδιαίτερα αναφορικά με τη λοίμωξη από τον HIV. Στην παρούσα μελέτη όμως, το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώθηκε στη διερεύνηση του ρόλου της θετικής επίδρασης του αισθήματος αγάπης, κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης σεξουαλική επαφής.

Σε γενικές γραμμές τα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Σχεδόν όλοι οι άνδρες της μελέτης, το 91,2% είχαν αισθήματα αγάπης για το σεξουαλικό τους σύντροφο και αντιλαμβανόντουσαν ότι ο σύντροφος τους τα ανταπέδιδε.
  • Το αίσθημα αγάπης για ένα σεξουαλικό σύντροφο κατά τη διάρκεια μια συγκεκριμένης σεξουαλικής πράξης ήταν πιο πιθανό να αναφερθεί από την ηλικιακή ομάδα 30-39. Οι νεαρότεροι σε ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να απαντήσουν με σιγουριά εάν αγαπούσαν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους ή εάν ένιωθαν ότι εκείνοι τους αγαπούσαν.
  • Οι άνδρες που δήλωναν ερωτευμένοι με το σεξουαλικό τους σύντροφο, ήταν πιο πιθανό να περιγράψουν τη σεξουαλική εμπειρία ως πολύ, ή αρκετά απολαυστική, σε σύγκριση με προηγούμενες εμπειρίες που δεν ένιωθαν το ίδιο.

Περά όμως από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών που δήλωσαν ότι η πιο πρόσφατη σεξουαλική επαφή ήταν με ένα σύντροφο με το οποίο αισθάνονταν ταιριαστοί και ένιωθαν ότι έδιναν κι έπαιρναν αγάπη, υπήρχε επίσης ένας αριθμός ανδρών που δήλωσε ότι έκαναν σεξ χωρίς να νιώθουν αγάπη. Πολύ λίγοι, επίσης, άνδρες δήλωσαν ότι η πιο πρόσφατη σεξουαλική τους εμπειρία ήταν με ένα σύντροφο που οι ίδιοι αγαπούσαν, αλλά εκείνος δεν ανταποκρινόταν συναισθηματικά. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η σχέση της αγάπης που δεν ανταποδίδεται με τη σεξουαλική εμπειρία είναι σημαντικό να διερευνηθεί, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πηγή: zougla.gr

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 guests και κανένα μέλος