Ειδήσεις

Το σύμφωνο συμβίωσης στη βουλή

symfonoΚατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκησης δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης προς δύο βασικές κατευθύνσεις.

«Αφενός είναι η ισχύς του συμφώνου επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια και αφετέρου η σημασία και οι συνέπειες του συμφώνου ενισχύονται, δεδομένου ότι αναγνωρίζονται οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των μερών», αναφέρει η έκθεση, η οποία τονίζει ότι ταυτόχρονα ενισχύεται η ιδιωτική αυτονομία των μερών ιδιαίτερα στις περιουσιακές σχέσεις.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τη Δευτέρα 14/12 στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία, ενώ η ψήφισή του σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να γίνει στις 22 Δεκεμβρίου 2015.

H έκθεση δημόσιας διαβούλευσης που αναρτήθηκε μαζί με το σύμφωνο συμβίωσης είναι το μακροσκελέστερο από τα συνοδευτικά κείμενα του νομοσχεδίου. Σε 154 σελίδες περιλαμβάνει τα σημαντικότερα σχόλια. Μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλια εδώ.

Ας σημειωθεί ότι από την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης αφαιρέθηκε όλος ο οχετός αισχρών, υβριστικών και επιθετικών σχολίων της ελληνορθόδοξης επέλασης του τύπου "ήρθαν τα ύστερα του κόσμου", "δεν συμφωνώ", "θα ρίξει ο θεός φωτιά να μας κάψει", "ο Σόρος και οι πολυεθνικές μας επιβάλλουν...", "ο καιρός γαρ εγγύς", και "Το ξανθό γένος θα...", καθώς δεν πρόσφεραν τίποτα το χρήσιμο αλλά μετέτρεπαν τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης σε ποδοσφαιρική εξέδρα.

Δυστυχώς, καμία από τις προτάσεις της κοινωνίας της κοινωνίας των πολιτών δεν έγιναν δεκτές στο νομοσχέδιο. Οι μόνες βελτιώσεις που έγιναν ήταν ότι αφενός προστέθηκε διάταξη που αφορά τα σύμφωνα που συνήφθησαν στο εξωτερικό και αφετέρου στο Άρθρο 17 1α) που ορίζει τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού, προστέθηκαν και τα χαρακτηριστικά φύλου μετά την ταυτότητα φύλου. Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξ, καθώς για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο γίνεται αναφορά στους ίντερσεξ ανθρώπους.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 guests και κανένα μέλος