Γνώμη αναγνώστη

Αφιέρωμα: πίστη και ομοφυλοφιλία

του Στάθη Σιαμαντά

O Χριστός δεν ευλόγησε τους ομοφυλόφιλους αλλά σίγουρα δεν τους καταράστηκε.

Για πολλούς γκέι η επικεφαλίδα από μόνη της είναι αρκετή για να μην διαβάσουν το άρθρο. Ποια είναι η ρίζα από την οποία ξεκινά αυτή η συμπεριφορά;

Για μένα δεν υπάρχει καν η λέξη συμβιβασμός στο θέμα Θεός και ομοφυλόφιλος. Τα πάντα ξεκινάνε από την θέση που παίρνεις απέναντι στον εαυτό σου: τι πιστεύω για τον εαυτό μου και άρα πώς με παρουσιάζω στους άλλους και άρα και πώς με αντιμετωπίζουν.

Αυτό έχει να κάνει με το πόσο αισθάνομαι ενοχές για το ότι είμαι γκέι. Αν αισθάνομαι ενοχές, αυτόματα θίγομαι από τους χαρακτηρισμούς «πούστη, θα καείς στην κόλαση». Έτσι, με αυτή τη καραμέλα στο στόμα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πιο πολλοί γκέι αυτογκετοποιούνται, θεωρούν τον εαυτό τους το μαύρο πρόβατο του κακού Θεού και για να αντιδράσουν στο άγχος που προκαλεί αυτό, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ασχοληθούν με το θέμα της πίστης, αφού σε τελική  ανάλυση θα τους φέρει και πονοκέφαλο... Γι’ αυτό, ας πάμε να γαμήσουμε το γκομενάκι που μας κοιτάει τόση ώρα. Αυτό είναι λιγότερο φιλοσοφικό και πολύ πιο «ρεαλιστικό».

Η «θεία καταδίκη» αυτόματα έρχεται και «κουμπώνει» με το δικό μας ενοχικό κομμάτι της ομοφυλοφιλίας και το γλυκό έδεσε.... Οι ενοχές αυτές φυσικά παίρνουν και άλλες διαστάσεις, σε θέματα που αφορούν κανόνες ηθικής όπως είναι η έννοια του Θεού.

Προσωπικά ζητάω μία σχέση μεταξύ εμένα και του Θεού η οποία βασίζεται στην έννοια της αγάπης η οποία είναι ο σκελετός του Χριστιανικού Λόγου. Ψάχνω να βρω και μετά να αποδώσω την αγάπη στον άνθρωπο που είναι δίπλα μου. Όταν μιλάμε για αγάπη, αυτό είναι κάτι που δεν έχει σχέση με το φύλο αλλά με τον τρόπο σκέψης και με τον ψυχισμό μου. Η αγάπη είναι από τη φύση της μία έννοια που δεν μπορεί να πάρει όρια, δεν μπορεί να μπει σε πλαίσιο.. Όταν έχω επιλέξει τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου και τον αγαπώ χωρίς όρια, αυτό πιστεύω πως είναι μία από τις βασικές έννοιες του Χριστιανικού Λόγου. Δεν εννοώ ότι ο Χριστός ευλόγησε τους ομοφυλόφιλους αλλά σίγουρα δεν τους καταράστηκε. Δεν γίνεται αυτό. Είναι οξύμωρο από τη φύση του, διότι η αγάπη του προς τον κόσμο απλώς δεν γνωρίζει όρια.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 guests και κανένα μέλος