Η φυσική «διαστροφή»

Αν υποψιαστώ

του Νίκου Μελά

Πόσο παρά φύση είναι η ομοφυλοφιλία, αφού είναι τόσο διαδεδομένη στη φύση; Τη συνιστούν ανεπιφύλακτα 1500 είδη ζώων. Αυτά ξέρουν!

«Είναι ανωμαλία, είναι αφύσικη, είναι παρά φύση!» ωρύονται ηθικολόγοι, αρχιεπίσκοποι και πολλές «κρυφές» όταν αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία. «Έχετε δει ποτέ ομοφυλόφιλα ζώα; Ομοφυλόφιλες μαϊμούδες, ομοφυλόφιλα ελάφια, ομοφυλόφιλες σαύρες, ομοφυλόφιλες μύγες;» ρωτούν με ιερή αγανάκτηση, σίγουροι ότι ο πανάγαθος Θεός τους δεν είναι δυνατόν να έπλασε ζώα γενετικώς προσβεβλημένα από το τρομακτικό εκείνο κουσούρι των Σοδόμων. Αυτά είναι φρικτά αίσχη που τα κάνουν έκφυλοι και διεστραμμένοι άνθρωποι, γνωστοί μεταξύ μας και ως «πούστηδες», διατείνονται.

Θα έπρεπε να έχουν διαβάσει καλύτερα το μάθημά τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η απάντηση σε όλα τα παραπάνω καυτά ερωτήματα είναι «ναι»! Η ομοφυλοφιλία είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη Φύση. Υπάρχουν αμέτρητες ομοφυλόφιλες μαϊμούδες, ελάφια, σαύρες, μύγες, αλλά και πολλά περισσότερα ομοφυλόφιλα δελφίνια, πιγκουίνοι, καμηλοπαρδάλεις, καγκουρό, γλάροι, χελιδόνια, γορίλες, σκύλοι, παπαγάλοι, ψάρια, πεταλούδες, σκαθάρια, πρόβατα, γάτες, ποντίκια, κότες, περιστέρια, αράχνες, σκουλήκια, κουνέλια.


Aρσενικές καμηλοπαρδάλεις
ερωτοτροπούν

Συνολικά σε πάνω από 1.500 είδη, σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε μείζονα οικογένεια ζώων έχει παρατηρηθεί ομοφυλόφιλη συμπεριφορά, ενώ στα 500 από αυτά έχει καταγραφεί επιστημονικά με μεγάλη λεπτομέρεια[1].

Ο Αριστοτέλης (πάλι αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες...) ήταν ο πρώτος που είχε παρατηρήσει ομοφυλόφιλη συμπεριφορά ανάμεσα σε ύαινες, αλλά επί 2.000 χρόνια το θέμα ήταν ταμπού για την επιστημονική κοινότητα γιατί στο μεταξύ με την επέλαση του Χριστιανισμού η σεξουαλική συμπεριφορά ανθρώπων και ζώων πέρασε από το κόσκινο της εβραϊκής ηθικής.

Μόνο από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες δειλές αναφορές. Και μόνο το 1999 ο Bruce Baghemil συγκέντρωσε όλες τις επιστημονικές ανακοινώσεις που έχουν εμφανιστεί σχετικά με την ομοφυλοφιλία των ζώων[2]. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Κανείς, εκτός ίσως από ελάχιστους υποψιασμένους ζωολόγους, δεν φανταζόταν την έκταση και την ποικιλία της ομοφυλόφιλης συμπεριφοράς στη Φύση.


Γκέι πιγκουΐνοι στον ζωολογικό
κήπο της Νέας Υόρκης

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ειδών στα οποία παρατηρείται, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ομοιογενής. Διαφέρει από είδος σε είδος τόσο στη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται, όσο και στη σχέση της ομοφυλόφιλης /ετεροφυλόφιλης συμπεριφοράς ενός ζώου.

Υπάρχουν ζώα στα οποία η ομοφυλόφιλη συμπεριφορά εμφανίζεται συχνότερα ή κυρίως σε ένα από τα δύο φύλα (στις καμηλοπαρδάλεις είναι εξαιρετικά συχνή στα αρσενικά, αλλά πολύ σπάνια στα θηλυκά, σε πάρα πολλά έντομα και αράχνες εμφανίζεται μόνο στα αρσενικά).

Σε άλλα είδη παρατηρείται σπάνια ή περιστασιακά (ζέβρα, αλεπού, λύκος, κορμοράνος, χελιδόνι). Σε μερικά εμφανίζεται με μέτρια συχνότητα (κοάλα, σκίουροι, νυχτερίδες, αλμπατρός, ελέφαντες, στρουθοκάμηλοι), σε άλλα αντιπροσωπεύει το 50% της σεξουαλικής τους δραστηριότητας (χιμπαντζήδες).

Τέλος και πιο εντυπωσιακά, σε ορισμένα είδη η ομοφυλοφιλία είναι η κύρια έκφραση της σεξουαλικότητας (μακάκοι, γορίλες, καμηλοπαρδάλεις, πολλά είδη ελαφιών, βίσονες, γαζέλες, κύκνοι, διάφορα είδη αγριόπαπιας, πολλά είδη γλάρων, δελφίνια, γκρίζες φάλαινες, όρκα, φώκιες, θαλάσσιοι ελέφαντες κ.ά.)


Αρσενικοί μπονόμπο

Η ομοφυλόφιλη συμπεριφορά δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα αυτά τα είδη ζώων, αλλά έχει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων: μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ή –συνηθέστερα– συνδυασμό από φλερτάρισμα, τρυφερότητα, αλλά και ομοφυλόφιλο βιασμό (δελφίνια), σεξουαλική επαφή με διείσδυση ή τρίψιμο των γεννητικών οργάνων, ακόμη και φιλιά στο στόμα (μακάκοι), σχηματισμό ζευγαριών ή ακόμη και από κοινού μεγάλωμα μικρών, φυσικών απογόνων ή και υιοθετημένων!

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι χιλιάδες είδη ζώων έχουν (και) ομοφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις. Οι λόγοι; Είτε επειδή τα θηλυκά είναι δεκτικά για σεξουαλική επαφή μόνο λίγες μέρες τον χρόνο, είτε επειδή υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στα αρσενικά και μόνο ένα εξουσιάζει το χαρέμι θηλυκών, αποκλείοντας όλα τα άλλα, είτε επειδή τα δύο φύλα ζουν όλο τον χρόνο απομονωμένα σε ξεχωριστές αγέλες, είτε επειδή έτσι τους αρέσει.

Οι ζωολόγοι έχουν δύο εναλλακτικές, ανάλογα με την τοποθέτησή τους απέναντι στην ανθρώπινη ομοφυλοφιλία: ή να δουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων μέσα από το πρίσμα του χριστιανισμού, οπότε να χαρακτηρίζουν την ομοφυλοφιλία των ζώων με αρνητικούς όρους ως «παράδοξη», «άτυπη» συμπεριφορά ή να προσπαθήσουν να την εξηγήσουν με βάση το αν προσφέρει στο συγκεκριμένο ζώο ή στην αγέλη κάποιο πλεονέκτημα στον αγώνα επιβίωσης.


Ελάφια

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο θεωρίες και υποθέσεις, με τους επιστήμονες να σπαζοκεφαλιάζουν για το πώς να περιγράψουν και πώς να εξηγήσουν την «έκρυθμη» και εντελώς «ανήθικη» κατάσταση που επικρατεί στο ζωικό βασίλειο.

Με 1.500 είδη ζώων να το κάνουν κατά φύση και «παρά φύση» μέρα νύχτα σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη, στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, χωρίς τη δυνατότητα πια να επικαλεστούν την τρομερή σύγκρουση της ομοφυλοφιλίας με τον Θεό και τον Φυσικό Νόμο, στους ηθικολόγους δεν μένει παρά το επόμενο αχτύπητο επιχείρημα: «Ομοφυλόφιλοι: σαν τα ζώα!...».

 



[1] Κατάλογος με είδη που έχουν ομοφυλόφιλη συμπεριφορά βλ. www.answers.com/topic/list-of-animals-displaying-homosexual-behavior

[2] Bruce Baghemil: Natural Exuberance, Stonewall Inn Ed. NY, 1999

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος