Πώς να βγάλετε λεφτά από το HIV

Θεωρίες συνομωσίας στην Ελλάδα

Αφιέρωμα: HIV/AIDS

του Κύρου Κόκκα

Έχουν δίκιο ότι στην Ελλάδα όλα φτάνουν με είκοσι χρόνια καθυστέρηση. Τόσα μας πήρε για να αποκτήσει η Ελλαδίτσα μας τη δική της, γκλαμουράτη αρνήτρια του HIV. Που χτίζει καριέρα πουλώντας θεωρίες συνομωσίας.

Στην Ελλάδα, με καθυστέρηση δύο δεκαετιών, έχουμε τη σπάνια χαρά να διαθέτουμε μια εγχώρια εκπρόσωπο της θεωρίας συνομωσίας και αρνήτρια του ιού HIV, την Μαρία Παπαγιαννίδου, φιλόλογο, δημοσιογράφο (Το Βήμα, πολιτιστικά/κριτική βιβλίου), συγγραφέα και οροθετική στον HIV.

Μαζί με αυτήν ανακάλυψε έκπληκτη και θαμπωμένη μια διαλεχτή μερίδα της δημοσιογραφικής κοινότητας της Ελλάδας τη θεωρία συνομωσίας για το AIDS. Πρόκειται για την ίδια μερίδα που αξιολογεί με πηχυαίους τίτλους το ποιος εφοπλιστής απάτησε ποια τηλεπαρουσιάστρια, ποιος διάσημος πνίγηκε από πατατάκι τσιπς, ποιος άσημος βρέθηκε κατακρεουργημένος στην μπανιέρα του, ποια τραγουδίστρια φόρεσε τι κλπ.

Έτσι η κυρία Παπαγιαννίδου καλύπτοντας την ανάγκη μερίδας του τύπου για πιασάρικους τίτλους και «ξεσκεπάζοντας» μια παγκόσμια συνωμοσία, βρέθηκε να δίνει συνεντεύξεις απίστευτης μπουρδολογίας σε περιοδικά και εφημερίδες, να πατρονάρεται κραυγαλέα από συγκεκριμένο, λαμπρό δημοσιογραφικό οργανισμό, να βραβεύεται από κουτσομπολίστικα περιοδικά τεράστιου βεληνεκούς ως «γυναίκα της χρονιάς».

Από την πλήρη αφάνεια μια άγνωστη δημοσιογράφος έχει φτάσει να ακούγεται στο πανελλήνιο, μόνο και μόνο γιατί χρησιμοποιεί το διαφημιστικό τέχνασμα του αναπάντεχου, του ριζοσπαστικού, του αιρετικού. Η γνώμη μιας άσχετης βαρύνει περισσότερο από αυτή χιλιάδων ανθρώπων που έχουν περάσει μια ζωή σπουδάζοντας, μελετώντας, ερευνώντας. Βαρύνει περισσότερο από τις ζωντανές μαρτυρίες χιλιάδων οροθετικών που γλίτωσαν τον θάνατο στο «παρά πέντε» χάρις στα αντιρετροϊικά φάρμακα. Ο λόγος; Μα αφού «ξέρει» την «αλήθεια»! Και μας «ανοίγει τα μάτια»! Καταπώς φαίνεται, εκτός από οροθετική, η κυρία Παπαγιαννίδου είναι και τρομερά καπάτσα στο μάρκετινγκ...

Η εν λόγω κυρία, όχι μόνον αρνείται την ύπαρξη του ιού, αλλά και τις επίσημες στατιστικές ολόκληρου του κόσμου. Τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα Υπουργεία Υγείας όλων των χωρών του κόσμου λένε ψέματα ή κάνουν λάθος[1]. Είναι σίγουρη, βασιζόμενη στις δικές της έρευνες (!), ότι ο ιός μεταδίδεται μόνον σε ομοφυλόφιλους ή σε τοξικομανείς. Δεν έχει βρει κανέναν ετεροφυλόφιλο άντρα οροθετικό. Ούτε καν αυτοί με τους οποίους έκανε σεξ χωρίς προφυλάξεις δεν κόλλησαν, ισχυρίζεται (πολύ υπεύθυνα και ηθικά πειράματα έκανε στους εραστές της). Προφανώς, ο ιός καταλαβαίνει ότι έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας και τους αποφεύγει. Οι γκέι που δεν το έχουν, την πατάνε!

Για την Αφρική, όπου οι ετεροφυλόφιλοι πεθαίνουν από AIDS σε τρομακτικούς ρυθμούς, είναι όλα ψέματα. Δεν πεθαίνουν από τον ιό. Από άλλα πράγματα πεθαίνουν.

Τα φάρμακα είναι πολύ κακά και χειροτερεύουν την κατάσταση των φορέων του ιού. Είναι υπεύθυνα για ό,τι κακό τους συμβαίνει. Στην Αφρική μάλιστα, είναι τα φάρμακα κατά του ιού «ξεπαστρεύουν» (sic) τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι κατά την εκτίμησή της δεν πάσχουν από AIDS αλλά από τα παρεπόμενα της αποικιοκρατίας[2].

Η ίδια έπαιρνε φάρμακα επί σειρά ετών, αλλά τα σταμάτησε εδώ και λίγους μήνες και «αισθάνεται περίφημα». (Το τελευταίο, που η εν λόγω κυρία προβάλλει ως καταπληκτική απόφαση και μεγάλη επανάσταση, το κάνουν και πολλοί άλλοι οροθετικοί σε συνεργασία με τους γιατρούς τους για διάφορους λόγους. Ονομάζεται «διακοπή θεραπείας» και εφόσον είναι ελεγχόμενο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Το ότι αυτή «αισθάνεται περίφημα» δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο, ούτε απόδειξη του ότι μετά από μερικούς μήνες χωρίς φάρμακα θα συνεχίσει να αισθάνεται έτσι).

Το μήνυμά της είναι σαφές: ετεροφυλόφιλοι κάντε σεξ χωρίς προφυλάξεις, οροθετικοί σταματήστε τα δηλητηριώδη φάρμακά σας. Όλοι σας λένε ψέματα, μόνο εγώ σας λέω την αλήθεια.

«Εγώ νίκησα το AIDS και για να πειστείτε αγοράστε τα βιβλία μου» είναι η μόνιμη επωδός που επαναλαμβάνεται σε κάθε δυνατή παραλλαγή, πολλές φορές σε κάθε συνέντευξη.

Η κυρία Παπαγιαννίδου μπορεί να πιστεύει ό,τι παρανοϊκό θέλει, να παίρνει ό,τι φάρμακα θέλει και ως οροθετική να κάνει ό,τι της αρέσει στη σεξουαλική της ζωή.  Αν ως φιλόλογος θεωρεί ότι έχει τις γνώσεις και το ειδικό βάρος να κρίνει ολόκληρη την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, επίσης δικαίωμά της. Εδώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι ο Μέγας Ναπολέων.

Σε μια σοβαρή χώρα, οι απόψεις της θα είχαν την ίδια βαρύτητα όση η γνώμη μιας γάτας για τη μετρική του Αισχύλου αλλά δυστυχώς η κυρία Παπαγιαννίδου πουλάει. Η δημοσιότητα που τής προσφέρεται  δεν μας γεννά απορίες: αντανακλά το επίπεδο της δημοσιογραφίας που την φιλοξενεί[3]. Σε μια χώρα όπου σε καθημερινή βάση τα ΜΜΕ μάς ταΐζουν τόνους σκουπιδιών, εμετικά ριάλιτι και πρωινάδικα για διανοητικά καθυστερημένους, αυτό μας ξάφνιασε;

Η κάντε-με-διάσημη κυρία Παπαγιαννίδου λέει ό,τι μπούρδα θέλει ή ό,τι συμφέρει την τσέπη της. Και οι δημοσιογράφοι την παρακολουθούν έκθαμβοι: τι ποταμός σοφίας, τι βάθος ιδεών!

Το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι να μην την παίρνουν στα σοβαρά οι οροθετικοί και να βάζουν την ζωή τους (και αυτή των άλλων) σε κίνδυνο, ούτε οι στρέιτ και ξεχάσουν τα προφυλακτικά.

Το επόμενο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι να ξυπνήσουν τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ που κοιμούνται μακαρίως και να βγάλουν μια ανακοίνωση για την εγκληματική μπουρδολογία της ανωτέρω κυρίας.

Πάντως, για να διευκολύνει τα πράγματα, η ίδια φροντίζει να ξεσκεπάζει (ή σωστότερα, δεν μπορεί να κρύψει) τα βαθύτερα κίνητρα πίσω από την αλτρουιστική σταυροφορία της: «αγοράστε τα βιβλία μου» αναμασά (διάβαζε: ικετεύει) μέχρι ναυτίας σε κάθε περίσταση. Απ’ ό,τι φαίνεται στις συνεντεύξεις και την ιστοσελίδα της αυτό είναι το μόνο που την καίει: οι πωλήσεις και τα ποσοστά.

Τελικά στο ξεπούλημα και τον αυτοεξευτελισμό δεν υπάρχει πάτος.

Αναφορές


[1] AIDS epidemic update: December 2007, UNAIDS.

[2] Μαρία Παπαγιαννίδου - Σεν Πιερ: «Πώς νίκησα το AIDS», συνέντευξη στο avopolis.gr

[3] HIV Science and Responsible Journalism, XVI International AIDS Conference, 7 Sept 2006.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 guests και κανένα μέλος