Γκέι έρωτες στον στρατό

Γκέι πολιτισμός

του Γιώργου Καρδαρά

Ένας γκέι έρωτας γεννιέται στο πιο ομοφοβικό περιβάλλον: τον στρατό. Μπορεί μια ταινία ν’ αλλάξει μια χώρα;

Εάν ο στρατός κάνει τον άντρα, τότε οι στρατιώτες αποτελούν πρότυπα της αντρικής φυλής. Και αν υπολογίσουμε το μέγεθος και τη σκληραγωγία του ισραηλινού στρατού τότε αυτή η χώρα πρέπει να είναι ευλογημένη από τον θεό.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ανακαλύψουμε ότι τα περήφανα στρατά μας περήφανα τον παίρνουν;

Μια ταινία σχεδόν μικρού μήκους. Διαρκεί μόλις 65 λεπτά και βγήκε στις αίθουσες το 2002. Μας αφηγείται την ιστορία του Yossi (Ohad Knoller) και του Jagger (Yehuda Levi), ενός γκέι ζευγαριού στον ισραηλινό στρατό. Αναγκάζονται να κρατήσουν την σχέση τους κρυφή. Τώρα θα μου πείτε πού βρίσκεται το πρωτότυπο στο συγκεκριμένο σενάριο; Οι περισσότεροι από μας δεν τα έχουμε περάσει αυτά; Είναι ο διακριτικός, ρομαντικός (χωρίς να πέσει στο μελό) και ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο αφηγείται ο σκηνοθέτης Έιταν Φοξ την ιστορία των δύο παλικαριών, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα μπορούσε να ήταν πιο αντιφατικό: ο ισραηλινός στρατός.

Στο Ισραήλ η ταινία ήταν το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Αποτέλεσε αφορμή για διάλογο σε εθνικό και πολιτικό επίπεδο. Διμοιρίες και στρατόπεδα ολόκληρα έτρεχαν μαζί με τις οικογένειες τους στα σινεμά να δουν την ταινία. Τα βραβεία έπεφταν βροχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ivri Lider, δημοφιλής εβραίος τραγουδιστής, ο οποίος έγραψε και το ομώνυμο τραγούδι, συντέλεσε ενεργά στην κορύφωση της υστερίας με το προσωπικό του coming out:  ανακοίνωσε δημοσίως ότι είναι γκέι. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις IDF αρχικά αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν μια low budget παραγωγή, η οποία ασχολείται με την ομοφυλοφιλία στα στρατόπεδά της. Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας όμως, αυτό τους ήρθε μπούμερανγκ. Οι κριτικοί επισήμαναν δημοσίως την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ισραηλινού στρατού.

Η ταινία κατάφερε να προσεγγίσει δυο διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες. Στις ανατολικές χώρες ανοίχτηκε για πρώτη φορά δημόσιος διάλογος γενικά για το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Συζητήθηκαν για πρώτα φορά ανοιχτά οι έννοιες τις ομοφοβίας  και του σεξουαλικού ρατσισμού. Στη Δύση, η οποία πέρασε αυτή την κοινωνική εξέλιξη την δεκαετία του ογδόντα, η ταινία αποτέλεσε αφορμή για διάλογο περί της ανοιχτής ένταξης των γκέι στο στρατό, κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι δυνατό και υπό ποιους όρους.

Άσχετα από τις πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους της ταινίας, το Yossi & Jagger συγκινεί βαθιά σε προσωπικό επίπεδο. Δυστυχώς, και αυτή την ταινία θα δυσκολευτείτε να την βρείτε στην ελληνική αγορά, αλλά δείτε κάποια φοβερά αποσπάσματα παρακάτω.

Το βίντεο-κλιπ της ταινίας με τον Ivri Lider.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 227 guests και κανένα μέλος