Aimée & Jaguar

Γκέι πολιτισμός

του Γιώργου Καρδαρά

Βερολίνο 1943: Υπό την απειλή των βομβαρδισμών και των καταδιώξεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δυο γυναίκες ζουν για πρώτη φορά τον μεγάλο τους έρωτα.

Για τη μία, παντρεμένη με τέσσερα παιδιά, θα αποτελέσει την καθοριστική εμπειρία της ζωής της. Για την άλλη, Εβραία και μέλος μιας αντιεξουσιαστικής οργάνωσης, αυτός ο έρωτας σημαίνει ελπίδα για ζωή και επιβίωση.

Η ταινία Aimée & Jaguar του Max Färberböck γυρίστηκε το 1999 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Erica Fischer. Αφηγείται την αληθινή ιστορία της Lilly Wurst στο Βερολίνο του 1943-44, την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο λεσβιακός έρωτας μιας Γερμανίδας για μια Εβραία. Ο τίτλος πηγάζει από τα ποιήματα που αντάλλασσαν οι δυο πρωταγωνίστριες μεταξύ τους. Αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Aimée και Jaguar.

Η Felice είναι Εβραία, μέλος μιας παράνομης ομάδας που μάχεται τους Ναζί. Είναι γυναίκα τολμηρή, σκερτσόζα και αποφασισμένη. Τα αμυγδαλωτά καστανά της μάτια και τα μακριά καστανά μαλλιά την προδίδουν στο Βερολίνο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου όπου επικρατεί το αυστηρό, ξανθό, γαλαζοαίματο καθεστώς του Χίτλερ. Νιώθεις μαζί της την καταπίεση και την προσπάθεια που κάνει να μείνει απαρατήρητη.

Η Lilly είναι μια νοικοκυρά με τέσσερα παιδιά. Ο άντρας της είναι τραπεζικός υπάλληλος και πολεμάει στο μέτωπο για την πατρίδα. Η ίδια νιώθει μοναξιά και δεν είναι ευτυχισμένη. Γνωρίζει τυχαία τη Felice και γοητεύεται κεραυνοβόλα από τον αυθορμητισμό και την ενέργειά της. Την ερωτεύεται και αρχίζει μια περίοδος αυτοαμφισβήτησης. Μέσα στη ζάλη της αρχίζει να γράφει ποιήματα. Είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της χωρίς ταμπού και να περιγράψει την πληθώρα των συναισθημάτων που την κυριεύουν. Η Felice θα την οδηγήσει στον κόσμο του λεσβιακού έρωτα, τον οποίο απολαμβάνει σχεδόν λιπόθυμη, λιγομίλητη, αλλά πολύ δυναμικά και λυτρωτικά. Νιώθει για πρώτη φορά στη ζωή της ότι μπορεί να δεχτεί και να δώσει αγάπη.

Συναρπαστική είναι η έναρξη της ταινίας με την Lilly Wurst 87 ετών στο γεροκομείο όπου ζει και σήμερα, να αφηγείται την ιστορία της στη συγγραφέα Erica Fischer, η οποία πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο εκεί, καταγράφοντας τη βιογραφία της. Πέρασε άλλον ένα χρόνο ερευνώντας και διασταυρώνοντας στοιχεία και πρόσωπα.

Το βιβλίο θα το βρείτε στα αγγλικά και τα γερμανικά στα περισσότερα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στον Πολύχρωμο Πλανήτη. Περιέχει και όλα τα ποιήματα με τη χρονολογική σειρά που τα έγραψαν οι δυο πρωταγωνίστριες. Την ταινία θα την βρείτε στο Διαδίκτυο στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα.

{youtube}HhJw6jg7raA{/youtube}

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 247 guests και κανένα μέλος