Τραυματισμένοι

Βιβλίο

 

Ποιος δικαιούται να υποφέρει περισσότερο λόγω ρατσισμού;

του Λύο Καλοβυρνά

 

altΤραυματισμένοι. Έτσι λέγεται το τελευταίο μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα Πέρσιβαλ Έβερετ. Δεν είναι μόνοι οι ήρωές του που είναι τραυματισμένοι. Είναι ολόκληρη η κοινωνία. Τραυματισμένη από το μίσος - απέναντι στους μαύρους, στους γκέι.

Ποιος υποφέρει περισσότερο από τον ρατσισμό; είναι σαν να ρωτά ο συγγραφέας. Ένας από τους ήρωες είναι ο κλασικός γκέι που για να αμυνθεί επιτίθεται. Έχοντας εισπράξει πολλή βία στη ζωή επειδή είναι γκέι, βλέπει παντού εχθρούς και επιτίθεται πρώτος. «Χαλάρωσε, υπάρχει μπόλικο μίσος για όλους σ' αυτή τη χώρα», του λέει ο Γκας, ένας μαύρος εβδομήντα τόσο χρονών, που έχει κάνει φυλακή εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του.

Φασιστόβλαχοι της αμερικανικής επαρχίας βάζουν φωτιά σε κουταβάκια κογιότ για πλάκα, πυροβολούν γελάδια των Ινδιάνων για να τους εκφοβίσουν και δολοφονούν με βασανιστικό τρόπο ένα γκέι παλικάρι 21 χρονών. Κι εκείνος ζώο είναι γι' αυτούς. Νόμιμο θήραμα.

Μέσα στη βία που ξεσπά, ο Τζον Χαντ, ένας μαύρος πρώην καουμπόης και νυν εξημερωτής αλόγων έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του φαντάσματα: θ' αφεθεί να ξαναερωτευτεί τη γυναίκα που τον διεκδικεί; Πώς θα κουμαντάρει τη συμπάθειά του για ένα εικοσάχρονο παλικάρι που τον ερωτεύεται;

Ο Τζον Χαντ σώνει ένα από τα κουτάβια στα οποία έβαλαν φωτιά οι φασιστόβλαχοι. Το κογιοτάκι χάνει ένα από τα πόδια του αλλά επιζεί. Τραυματισμένο αλλά ζωντανό. Αυτή είναι η ουσία του βιβλίου: μέσα στην τόση βία, τη λεκτική, τη σωματική, την αδικαιολόγητη και τόσο φρικιαστική, τραυματιζόμαστε. Και όμως, τραυματισμένοι φροντίζουμε τα τραύματα των άλλων και ταυτόχρονα βλέπουμε τις δικές μας πληγές να επουλώνονται.

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ λέει λίγα και εννοεί πολλά. Παρότι το θέμα είναι βαρύ, η γραφή του Έβερετ είναι πολύ ανάλαφρη και άμεση. Με μια γλώσσα που είναι δυνατή όσο και λιτή, βάζει τον αναγνώστη να ζήσει και ο ίδιος την ιστορία και να ζήσει από κοντά τους ήρωες.

Το Τραυματισμένοι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση του υπογράφοντος. Από τις ίδιες εκδόσεις θα βρείτε άλλα δύο μυθιστορήματα του Πέρσιβαλ Έβερετ, το εξαιρετικά ευρηματικό, αστείο και δηκτικό Αμερικανική έρημος και το εξίσου ενδιαφέρον Σβήσιμο.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος