Ανάδρομος Κρόνος

Γκέι πολιτισμός

 

Θάνατος, απιστία, φιλία, γονείς – ο Ανάδρομος Κρόνος δεν αφήνει τίποτα όρθιο στη νέα ταινία του γκέι σκηνοθέτη Ferzan Ozpetek.

alt

του Γιώργου Καρδαρά

 

Ο Ανάδρομος Κρόνος (Saturno Contro) του γκέι τουρκογερμανού σκηνοθέτη Ferzan Ozpetek ανατέλλει στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αίθουσες αυτό το καλοκαίρι και αναμένεται να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Βρισκόμαστε στη Ρώμη, όπου μια παρέα φίλων έχει βρεθεί για φαγητό. Οι περισσότεροι γνωρίζονται πολλά χρόνια και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Τρώνε, χορεύουν, τραγουδάνε και συζητούν περί ανέμων και υδάτων. Η ευχάριστη βραδιά όμως δεν βρίσκεται κάτω από καλό άστρο, αλλά κάτω από την επιρροή του Ανάδρομου Κρόνου.

Ο Λορέντσο ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του και λιποθυμάει. Ο Ντάβιντε, ο σύντροφός του, προσπαθεί να τον συνεφέρει. Καλούν ασθενοφόρο και τον πάνε στο νοσοκομείο. Από δω και πέρα, οι φίλοι θα συναντιούνται καθημερινά στον διάδρομο του νοσοκομείου μπροστά στο δωμάτιό του, όπου με την πάροδο του χρόνου, πολλά θα βγουν στη φόρα. Παράλληλες κρυφές σχέσεις, εξαρτήσεις από ουσίες και φάρμακα, καταχρήσεις, αδυναμίες χαρακτήρων και πολλά άλλα. Η ξαφνική εμφάνιση της αρρώστιας του Λορέντσο θα αποτελέσει αφορμή να έρθουν όλοι αντιμέτωποι με την εύθραυστη πλευρά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή δεν κρατάει αιώνια.

alt

Tην ταινία χαρακτηρίζει μια αισιοδοξία που μας συνοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια της τραγωδίας που ζουν οι ήρωες. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι άντρες είναι αυτοί που ανοίγονται συναισθηματικά, ενώ οι γυναίκες δεν βρίσκουν λόγια και τρόπο να εκφραστούν. Μέχρι και ο πατέρας του Λορέντσο βρίσκει τρόπο να πλησιάσει ξανά τον γιο του, τον οποίο είχε διώξει από το σπίτι όταν έμαθε για την ομοφυλοφιλία του. Γνωρίζοντας τους φίλους του, συνειδητοποιεί πως ο γιός του έχει μια ζωή, μια οικογένεια, που τον αγαπάει και τον νοιάζεται.

Ο Ferzan Ozpetek επέλεξε και πάλι μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, την οποία ξέρει καλά πώς να καθοδηγεί ώστε να κερδίζει άριστες ερμηνείες. Ο Pierfrancesco Favino, τον οποίο του χρόνου θα απολαύσουμε στη χολιγουντιανή παραγωγή The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Ντάβιντε.

Η ταινία έχει βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ. Ο Ferzan Ozpetek έγινε γνωστός στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια με την ταινία Le Fate Ignorate.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 guests και κανένα μέλος