Θέλω σχέση!

Αφιέρωμα: γκέι σχέσεις

 

Τι συμβαίνει πραγματικά στις σχέσεις των γκέι και των λεσβιών;

του Λύο Καλοβυρνά

 

alt

Όταν στη συντακτική ομάδα του 10% αποφασίσαμε να κάνουμε αφιέρωμα στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, δεν ξέραμε τι θα ανακαλύψουμε. Απλά ξέραμε ότι μας μύριζε ύποπτη η διαδεδομένη ιδέα ότι οι ερωτικές σχέσεις των γκέι αντρών και γυναικών είναι χειρότερες, πιο ασταθείς και κρατάνε λιγότερο. Θελήσαμε λοιπόν να δούμε — είναι πράγματι έτσι;

Ευτυχώς, σε άλλες χώρες έχουν γίνει έρευνες και τα αποτελέσματα καταρρίπτουν τον μύθο των συναισθηματικά ανίκανων γκέι αντρών και γυναικών. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι γκέι και λεσβιακές σχέσεις κατά κανόνα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, πιο στηρικτικές, με περισσότερο χιούμορ, περισσότερη καλή προαίρεση και λιγότερη ένταση απ' ό,τι οι σχέσεις των στρέιτ.

Ωστόσο, πάλι σύμφωνα με έρευνες, οι γκέι και οι λεσβίες χωρίζουμε πιο εύκολα.

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε γιατί. Καταρχάς, δεν αντιμετωπίζουμε την ίδια κοινωνική πίεση να μη χωρίσουμε — κανείς συγγενής δεν θα μας ζητήσει εξηγήσεις που χωρίσαμε από τον άντρα ή τη γυναίκα μας, όπως σ' έναν ή μία στρέιτ.

Έπειτα, οι γκέι και οι λεσβίες δεν θα διαβάσουμε άρθρα σε περιοδικά «Πώς να σώσετε τον (γκέι) γάμο σας». Όταν έχουμε μεγαλώσει με την προκατάληψη ότι οι γκέι σχέσεις είναι ψεύτικες, σπάνιες και δεν διαρκούν, το να βάλουμε τέλος στη δική μας φαίνεται φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Μια ματιά στις αγγελίες του 10% αποκαλύπτει πόσο αρνητική γνώμη έχουν ακόμα και οι νέοι γκέι άντρες και γυναίκες για τις γκέι σχέσεις: «κατάντια των γκέι σχέσεων»... «ψάχνουν μόνο για σεξ της μιας βραδιάς»... Σ' ένα τέτοιο κλίμα, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι και η δική μας σχέση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εκ των προτέρων. Η απαισιόδοξη, αρνητική άποψη για τις γκέι και λεσβιακές σχέσεις αποτυπώθηκε και στην έρευνα που κάναμε σε αυτό τεύχος· ακόμα και τα ζευγάρια που έχουν σταθερή σχέση πάνω από δέκα χρόνια πιστεύουν ότι οι γκέι σχέσεις είανι καταδικασμένες.

altΕπίσης, όπως επισημαίνει ο Τζον Κλάουντ στο άρθρο του που παραθέτουμε από το περιοδικό Time, «χωρίζω» για τους στρέιτ σημαίνει παίρνω διαζύγιο, επικοινωνώ με δικηγόρο, χωρίζω περιουσίες. Για τους γκέι και τις λεσβίες, «χωρίζω» σημαίνει απλά μαζεύω τα πράγματά μου (εάν συζούμε καν) και συνεχίζω τη ζωή μου.

Το αφιέρωμα του 10% ξεσκεπάζει τους μύθους και φανερώνει ότι οι γκέι και λεσβιακές σχέσεις έχουν πολλά προτερήματα. Και φυσικά κάμποσες αδυναμίες. Στο χέρι μας είναι να τις διαχειριστούμε, για να πλάσουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 guests και κανένα μέλος