Πόσο μολυσματικό είναι το σπέρμα μου;

Υγεία

 

Έχω HIV και το ιικό φορτίο μου είναι χαμηλό. Σημαίνει ότι έχω και χαμηλό ιικό φορτίο στο σπέρμα μου;

από τη «Σύνθεση»

 

Έχω HIV και το ιικό φορτίο μου είναι χαμηλό. Σημαίνει ότι έχω και χαμηλό ιικό φορτίο στο σπέρμα μου;

altΌχι! Το τεστ ιικού φορτίου μετράει την ποσότητα του ΗΙV στο αίμα σου. Δεν μετράει την ποσότητα του ιού στο σπέρμα σου.

Στους περισσότερους άντρες που κρατάνε τον HIV υπό έλεγχο, το χαμηλό ιικό φορτίο στο αίμα συνήθως σημαίνει και χαμηλό ιικό φορτίο στο σπέρμα (σπερματικό φορτίο). Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα! Μια μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι το 5-10% των αντρών με χαμηλό ιικό φορτίο στο αίμα έχει αρκετά υψηλό ιικό φορτίο στο σπέρμα.

Εάν είσαι οροθετικός, τα επίπεδα ιού στο αίμα σου και στο σπέρμα σου μπορεί να αυξομειώνονται κατά καιρούς για πολλούς και διάφορους λόγους.

Το ιικό φορτίο στο σπέρμα μπορεί να παραμείνει υψηλό αρκετό καιρό αφού το ιικό φορτίο στο αίμα πέσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Επίσης, μερικές φορές το ιικό φορτίο στο σπέρμα μπορεί να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από το ιικό φορτίο στο αίμα!

Με άλλα λόγια, το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο σπέρμα. Ακόμα κι αν τα δύο ιικά φορτία αντιστοιχούσαν πάντα το ένα με το άλλο, αυτό δεν θα σήμαινε ότι δεν αποτελείς κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους. Εξακολουθείς να έχεις τον ιό στο σπέρμα σου και εξακολουθείς να μπορείς να τον μεταδώσεις αν δεν χρησιμοποιείς προφυλακτικά όταν κάνεις σεξ.

Είναι λάθος να πιστεύεις ότι μπορείς να σταματήσεις να φοράς προφυλακτικό επειδή έχεις μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Παραμένεις επικίνδυνος να μεταδώσεις τον ιό στον εραστή σου.

Άλλωστε, το ιικό φορτίο μπορεί να εκτιναχτεί πάρα πολύ γρήγορα. Αν ο HIV δεν είναι πλήρως υπό έλεγχο και κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, π.χ. βλεννόρροια, το ιικό φορτίο στο σπέρμα μπορεί να εκτιναχτεί σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Αν αρρωστήσεις με γρίπη ή αν η αντιρετροϊική φαρμακευτική σου αγωγή δεν είναι πια αποτελεσματική, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου θα ανέβει επίσης.

 

Μπορώ να μετρήσω το ιικό φορτίο στο σπέρμα όπως το μετράω στο αίμα;

altΤο ιικό φορτίο του HIV στο σπέρμα μετριέται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο αίμα. Αλλά το ιικού φορτίου στο σπέρμα χρησιμοποιείται μόνο σε έρευνες. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται τεστ μέτρησης ιικού φορτίου στο σπέρμα και είναι άκρως απίθανο να σου το προτείνει ο/η γιατρός που σε παρακολουθεί.

Οι γιατροί βασίζονται στο τεστ ιικού φορτίου στο αίμα σου για να δουν πόσο καλά πάει η αγωγή σου και άρα πόσο υγιής είσαι. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές έρευνες για να μετρηθεί το ιικό φορτίο στο σπέρμα οροθετικών αντρών. Με βάση αυτές τις έρευνες οι γιατροί έχουν καταλάβει γιατί οι οροθετικοί άντρες κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να μεταδώσουν τον ιό από άλλες φορές.

 

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το ιικό φορτίο στο σπέρμα μου;

Συνήθως αλλά όχι πάντα, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στο μισό μέχρι το ένα δέκατο του ιικού φορτίου στο αίμα σου. Με άλλα λόγια, αν το ιικό φορτίο στο αίμα σου είναι μη ανιχνεύσιμο, (δηλαδή είναι κάτω από 50), τότε το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να είναι μεταξύ 5 και 25. Ωστόσο, αυτή η αντιστοιχία των δύο ιικών φορτίων μπορεί να αλλάξει. Γι' αυτό, στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλές να υπολογίζεις το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου με βάση το ιικό φορτίο στο αίμα σου.

Αν μολύνθηκες πρόσφατα με τον ιό, τότε αν αρρωστήσεις ή κολλήσεις κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να είναι διπλάσιο απ' ό,τι στο αίμα σου! Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, το ιικό φορτίο στο σπέρμα μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 φορές υψηλότερα.

Αυτές οι περιπτώσεις παρατηρούνται σε άντρες που έχουν κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο, ειδικά εάν αυτή βρίσκεται και σε έξαρση στην περιοχή των γενετικών οργάνων - στα αγγεία δηλαδή που βρίσκονται κοντά στο πέος και τους όρχεις.

Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, το ιικό φορτίο στο σπέρμα μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 φορές υψηλότερα.

Σε κάποιους άντρες που μολύνθηκαν πρόσφατα, το ιικό φορτίο στο σπέρμα τους μπορεί να φτάσει και τα 400.000 αντίγραφα ανά κυβικό εκατοστό. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, βδομάδες ή μήνες από τη στιγμή που ένας άντρας μολυνθεί με τον ιό ΗΙV, το ιικό φορτίο στο σπέρμα του μπορεί να φτάσει και τα 100.000. Χαμηλό ιικό φορτίο στο σπέρμα θεωρείται αυτό που είναι κάτω από 1.000.

altΕάν έχεις κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σε έξαρση στην περιοχή κοντά στα αγγεία που βρίσκονται στο πέος και τους όρχεις σου, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να φτάσει και τις 400.000. Εάν είσαι οροθετικός και κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να ανέβει στα 100.000. Εάν κολλήσεις γρίπη ή κάποια άλλη ασθένεια, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί ν' ανέβει στα 10.000.

Εάν ο ΗΙV αρχίσει να πολλαπλασιάζεται και να καταστρέφει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να είναι μεταξύ 5.000 και 100.000 ή και περισσότερο. Εάν μολύνθηκες πρόσφατα με τον HIV, θα χρειαστούν 6 μήνες για να μειωθεί το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου και να διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από 1.000.

Εάν αρχίσεις αντιρετροϊική φαρμακευτική αγωγή και είναι αποτελεσματική, τότε το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να πέσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Ακόμα και μετά από 6 μήνες αντιρετροϊική φαρμακευτική αγωγή, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ιικό φορτίο στο σπέρμα τους 10.000 ή και παραπάνω. Εάν δεν τηρείς το αυστηρό πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής κατά του HIV, το ιικό φορτίο στο σπέρμα σου μπορεί να είναι υψηλό, γύρω στα 7.000.

 

Πόσο κινδυνεύω να κολλήσω HIV από τον στοματικό έρωτα;

Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού HIV από πίπα είναι σχεδόν μηδενική. Κάθε χρόνο, περίπου 40 με 50 γκέι άντρες στην Μεγάλη Βρετανία πιστεύεται ότι κολλάνε τον ιό παίρνοντας πίπα σε κάποιον άντρα που έχει HIV. Αυτός ο αριθμός είναι στην ουσία πάρα πολύ χαμηλός, αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο χιλιάδες γκέι άντρες παίρνουν πίπα από χιλιάδες οροθετικούς χωρίς να κολλήσουν. Με άλλα λόγια, 40-50 περιστατικά στις εκατομμύριες πίπες είναι ελάχιστο ποσοστό.

Αντιθέτως, είναι πολύ περισσότερες οι μολύνσεις που συμβαίνουν από πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό - στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι 1.500 γκέι άντρες κολλάνε HIV από πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Μπορεί όντως να μεταδοθεί ο HIV κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα, αν λάβουμε υπόψη ότι ο HIV μπορεί να περάσει στο αίμα ενός άντρα από το σπέρμα ή τα προσπερματικά υγρά ενός οροθετικού από κοψίματα ή πληγές στη στοματική κοιλότητα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα υπάρχει πιθανότητα και τα κυττάρων αλλά και τα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας να απορροφήσουν τον HIV, ακόμα και χωρίς να υπάρχουν πληγές ή κοψίματα. Το σάλιο λειτουργεί ως προστασία ως ένα βαθμό επειδή εξασθενεί τον ιό. Αν όμως ένας οροθετικός χύσει στο στόμα σου όταν έχει υψηλό ποσοστό HIV στο σπέρμα του, η προστασία του σάλιου μπορεί να μην αρκεί.

Όσο πιο συχνά κάνεις στοματικό έρωτα σε κάποιον που είναι φορέας του ιού ή σε κάποιον που δεν γνωρίζεις αν είναι φορέας ή όχι, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητές σου να μολυνθείς.

Μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες να κολλήσεις HIV με τους εξής τρόπους:

  • Μην αφήνεις κανέναν να χύνει στο στόμα σου.
  • Μην παίρνεις πίπα αν έχεις δαγκωθεί, τραυματίσει το εσωτερικό της στοματικής σου κοιλότητας ή αν έχεις άφθες έλκη ή πόνους στο στόμα ή ουλίτιδα.
  • Μην παίρνεις πίπα αν έχεις πονόλαιμο, κάποια μόλυνση στη στοματική σου κοιλότητα ή αν έχεις πάει στον οδοντίατρο για θεραπεία τις τελευταίες μέρες.
  • Μη βουρτσίζεις τα δόντια σου και μη χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα πριν ή αμέσως μετά το στοματικό σεξ, ώστε να μην προκαλέσεις πληγές στα ούλα σου. Απόφυγε επίσης το ξέπλυμα του στόματος σου με στοματικό διάλυμα πριν ή μετά το στοματικό σεξ.

Αν θέλεις να είσαι τελείως ασφαλής, μπορείς φυσικά να χρησιμοποιείς προφυλακτικά με γεύσεις όταν γλύφεις κάποιον. Να θυμάσαι ότι και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η βλεννόρροια, η σύφιλη, ο έρπητας, τα χλαμύδια και η μη ειδική ουρηθρίτιδα μπορούν να μεταδοθούν όταν παίρνεις ή σου παίρνουν πίπα.

Κάθε χρόνο, περίπου 40 με 50 γκέι άντρες στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι κολλάνε HIV παίρνοντας πίπα σε κάποιον άντρα που έχει HIV. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός δεν είναι γνωστός.

 

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 259 guests και κανένα μέλος