Η έρευνα του 10%

Αφιέρωμα: γκέι σχέσεις

 

Κάνουν σχέσεις οι Έλληνες γκέι; Πόσο κρατάνε; Και τι πιστεύουν γι' αυτές; Η έρευνα του 10% δίνει τις απαντήσεις.

του Δημήτρη Νάστου

 

Οι γκέι ενδιαφέρονται μόνο για το σεξ... Δεν στεριώνουν οι σχέσεις... Σε μια σχέση το πιο σημαντικό είναι το σεξ... Ισχύουν αυτοί οι αφορισμοί; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

369 γκέι και λεσβίες, 2 τρανσέξουαλ και 19 στρέιτ άτομα απάντησαν στη μεγάλη έρευνα του 10% για τις σχέσεις.

alt

Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 25-44 χρονών.

alt

Κατά μέσο όρο 47% έχουν σχέση αυτή την περίοδο, ποσοστό που αυξάνει στα 54% στην ηλικία των 35-44. Με άλλα λόγια, ένας στους δύο γκέι/λεσβίες έχει σταθερή σχέση. Για μια πληθυσμιακή ομάδα που σύμφωνα με τα στερεότυπα θεωρείται ανίκανη να κάνει σταθερή σχέση (και το πιστεύει και η ίδια), το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου χαμηλό.

alt


Πόσο διαρκούν οι σχέσεις;

Στην ερώτηση «Πόσο καιρό διήρκεσε η μεγαλύτερη σχέση που είχατε μέχρι τώρα;», σχεδόν οι μισοί (47%) απάντησαν ότι η σχέση τους διήρκησε από 1 ως 5 χρόνια. Στον αντίποδα, για το 25% των γκέι/λεσβιών που απάντησαν, η μεγαλύτερη σχέση κράτησε κάτω από έξι μήνες. Ένα μικρότερο αλλά όχι αμελητέο ποσοστό (13%) είχε σχέση που διήρκησε πάνω από 5 χρόνια.

alt

Μετά από πόσο καιρό γνωριμίας, μπορούμε να μιλάμε για σχέση; Μια ερωτική γνωριμία του ενός μήνα θεωρείται σχέση; Για το 53% ναι, είναι, αφού απαντά ότι η μικρότερη σχέση που είχε κράτησε λιγότερο από μήνα.

alt

Αποκαλυπτικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που θεωρούν μια γνωριμία ενός μήνα σχέση πιστεύουν επίσης ότι οι γκέι σχέσεις είναι καταδικασμένες γιατί δεν οδηγούν σε οικογένεια.

alt

Η στάση αυτή έχει ενδιαφέρον. Αν κάποιος πιστεύει ότι γκέι σχέσεις είναι καταδικασμένες, είναι πιο πιθανό να την εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία, αφού τη θεωρεί έτσι κι αλλιώς χαμένη υπόθεση. Είναι αυτό που ονομάζεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ακόμα και γκέι που είχαν μακρόχρονες σχέσεις, που διήρκεσαν πάνω από 10 χρόνια, έχουν αυτή την απαισιόδοξη εικόνα για τις γκέι σχέσεις. Η ίδια αρνητική άποψη ισχύει και για τις λεσβιακές σχέσεις.

alt

 

alt

Κατά συνέπεια, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι γκέι άντρες και γυναίκες έχουμε αρνητική άποψη για τη διάρκεια και την επιτυχία των σχέσεών μας.

Μονογαμία;

7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν μονογαμική σχέση. Μόνο 1 στους 10 απαντά ότι έχει ανοιχτή σχέση, αλλά σχεδόν 2 στους 10 απαντούν πως υποτίθεται ότι έχουν μονογαμική σχέση αλλά κάνουν σεξ και εκτός σχέσης.

alt

Σεξ εκτός σχέσης

Οι έλληνες γκέι άντρες και γυναίκες έχουν αρνητική εικόνα για το σεξ εκτός σχέσης, πιστεύοντας ότι καταστρέφει τη σχέση ή δείχνει ότι η σχέση δεν πάει καλά. Όλοι διαφωνούν ότι είναι απαραίτητο πού και πού.

alt

Είμαστε οικογένεια

Πάνω από τους μισούς (57%) θεωρούν ότι είναι οικογένεια με τον/τη σύντροφό τους, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό δεν θεωρεί τον σύντροφό του οικογένεια. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς υπάρχει η πεποίθηση και σε αρκετούς στρέιτ ότι αν ένα ζευγάρι δεν έχει παιδιά, δεν θεωρείται οικογένεια.

alt

Παιδιά για γάμο

Ένα πολύ υψηλό ποσοστό (64%) θα ήθελε να μπορεί να παντρευτεί.

alt

Τι ψάχνουμε σε μια σχέση

Σεξ; Αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό σε μια σχέση; Τελικά όχι. Το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση δεν φαίνεται να είναι το σεξ με τον σύντροφό μας όσο το να μην κάνει ο σύντροφός μας σεξ με άλλους. Η σεξουαλική πίστη και η ασφάλεια αξιολογούνται ως πιο σημαντικές από το σεξ αλλά κι από τον έρωτα. Η συγκατοίκηση είναι ελάχιστα σημαντική σε μια σχέση, σε αντίθεση με την παρέα για να κάνουμε πράγματα μαζί.

alt

Τι είναι σχέση;

Σχέση για τους περισσότερους που απάντησαν είναι «να μιλάτε για τα προσωπικά σας και τα συναισθήματά σας, να κάνετε πράγματα μαζί, αλλά και να νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον ακόμα και όταν έχετε πάψει να κάνετε σεξ.

alt

Από όλο το ερωτηματολόγιο προκύπτει ότι το σεξ με τον σύντροφό μας δεν είναι τόσο σημαντικό σε μια σχέση. Πιο σημαντικό θεωρούμε να μην κάνουμε σεξ με άλλους παρά να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος