Έχεις HIV; Είσαι από τους τυχερούς!

Υγεία

Κάθε χρόνο 500 Έλληνες μαθαίνουν ότι κόλλησαν HIV. Αυτοί είναι οι τυχεροί. Οι υπόλοιποι είναι που θα τραβήξουν χοντρό ζόρι. Μάθετε γιατί.

του Κύρου Κόκκα

ygeia-test-01Κάθε μήνα 54 Έλληνες και Ελληνίδες μαθαίνουν ότι έχουν προσβληθεί από τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS,. Φέτος ο αριθμός αυξήθηκε, αφού το 2007 το μάθαιναν (μόλις!) 47 άτομα κάθε μήνα.

Κάθε μήνα 54 άνθρωποι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν το σοκ της διάγνωσης, τη διαδικασία αποδοχής της καινούργιας κατάστασης, τις τακτικές εξετάσεις και, κάποια στιγμή, τα φάρμακα που θα χρειαστεί να τα παίρνουν εφ' όρου ζωής.

Όμως παρά τη φαινομενική ατυχία τους αυτοί είναι οι τυχεροί της υπόθεσης. Θα έχουν ιατρική παρακολούθηση, θα ενημερωθούν για την πάθησή τους, θα συνεχίζουν να ζουν μια κανονική ζωή με τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά τους, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο ούτε τον εαυτό τους ούτε τους άλλους.

Οι άτυχοι της υπόθεσης είναι «οι υπόλοιποι». Αυτοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό εν αγνοία τους και εξακολουθούν να ζουν στην άγνοια. Στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, που μπορεί να κρατήσουν πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, τίποτε που να χτυπήσει κάποιο καμπανάκι.

Καμπανάκι δεν χτυπάει, αλλά ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα σε τεράστιους αριθμούς και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μόνον όταν αυτό έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Ακόμη και αν αρχίσει τότε η θεραπεία, είναι δύσκολο να ανασυσταθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας τέτοιος οροθετικός δεν βλέπει μόνο τη δική του υγεία να καταστρέφεται χωρίς να το ξέρει. Παίρνει στον λαιμό του και άλλους. Σε όλο αυτό το «χαμένο» διάστημα ο φορέας του ιού είναι εξαιρετικά μολυσματικός. Το αίμα και το σπέρμα του περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες του ιού και τον μεταδίδουν στους ερωτικούς του συντρόφους, όταν κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Από ευθύνη τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι σημαντικό να ξέρουμε αν είμαστε οροθετικοί ή οροαρνητικοί. Ο μόνος τρόπος να το μάθουμε είναι να κάνουμε το ειδικό τεστ, είτε ιδιωτικά είτε σ' ένα από τα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Όχι μεθαύριο ή του χρόνου. Τώρα!

Πού θα κάνω το ρημάδι το τεστ;

Μπορούμε να εξεταστούμε δωρεάν σε δημόσιο νοσοκομείο (διευθύνσεις εδώ) ή αν προτιμάμε, πληρώνοντας, σε έναν μικροβιολόγο.

Η εξέταση είναι απλούστατη: δίνοντας 5 cc αίμα σε μερικές μέρες έχετε το αποτέλεσμα. Επιπλέον είναι ανώνυμη. Δίνετε ένα τυχαίο όνομα (για να μπορείτε να πάρετε το αποτέλεσμα), κανένας δεν ζητάει ταυτότητα ή βιβλιάριο υγείας ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο.

Θυμηθείτε ότι από τη μέρα της ενδεχόμενης μόλυνσης πρέπει να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι και 3 μήνες (σπανιότατα μέχρι 6 μήνες) για να αρχίσει να βγαίνει θετικό το τεστ.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 guests και κανένα μέλος