Είμαστε εδώ!

Βιβλίο

Η ομοφυλοφιλία όπως δεν την έχετε δει ποτέ!

του Λύο Καλοβυρνά

biblio-01Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γκέι γυναίκες και άντρες είναι ότι δεν μας ξέρουμε. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε αποσπασματικές πληροφορίες για το τι είναι οι γκέι, ό,τι καταφέρουμε να βρούμε μονάχοι μας, αφού η ιστορία μας αποσιωπάται ή παρουσιάζεται διαστρεβλωμένα.

Επιτέλους τα πράγματα αλλάζουν. Μια εξαιρετική έκδοση του οίκου Πάπυρος περιγράφει την ιστορία της ομοφυλοφιλίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας, με πλουσιότατη εικονογράφηση και, πάνω απ' όλα, μια έξοχη μετάφραση της Μαργαρίτας Μηλιώρη, που κάνει την ανάγνωση απόλαυση.

Λίγα λόγια για ένα μεγάλο βιβλίο. Το Ομοφυλοφιλία: μια παγκόσμια ιστορία (επιμέλεια Ρόμπερτ Όλντριτς) είναι ένα βιβλίο που μας βοηθάει να καταλάβουμε πολλά για τις εποχές και τους τόπους που η ομοφυλοφιλία θεωρούταν μια φυσιολογική έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, τους ανελέητους διωγμούς που έχουμε υποστεί στο παρελθόν, την εμφάνιση του ομοφυλόφιλου ανθρώπου όπως τον εννοούμε σήμερα και την ανάδυση του απελευθερωτικού κινήματός μας, μεταξύ άλλων.

Στα 14 κεφάλαια του προσεγμένου, πολυτελούς τόμου με τις 253 εικόνες μαθαίνουμε λεπτότερες πτυχές για τις μεταβολές των αντιλήψεων για την ομοφυλοφιλία και το πώς διαμορφώθηκε η σύγχρονη εικόνα των γκέι αντρών και γυναικών, π.χ. πότε άρχισαν οι γυναίκες να θεωρούνται ασεξουαλικές ή οι γκέι άντρες να παρουσιάζονται ως θηλυπρεπείς. Παράλληλα μελετά και άλλους μη δυτικούς πολιτισμούς, παρουσιάζοντάς μας την ποικιλομορφία που έχουν οι σχέσεις των ατόμων του ίδιου φύλου.

Είναι ένα μοναδικό έργο, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της μακράς ιστορίας μέσα από την οποία αναδύθηκε η σημερινή ομοφυλόφιλη πολιτισμική ταυτότητα. Διότι εμείς οι γκέι και οι λεσβίες έχουμε πολιτισμική ταυτότητα! Το Ομοφυλοφιλία: μια παγκόσμια ιστορία δεν είναι επιστημονική μελέτη αλλά περισσότερο μια γλαφυρή και ευκολοδιάβαστη ιστορική παρουσίαση του παρελθόντος μας. Το να μάθουμε το παρελθόν μας μάς βοηθά να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο παρόν.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος