Γιατροί για την αρρώστια της ομοφοβίας

Επικαιρότητα

Τι κοινό έχει ο δήμαρχος της Τήλου με μια λεσβία βουδίστρια από την Αμερική;

της Νίκης Ανδρεάδη

 

moho-01Τον Ιανουάριο 2009 ο Τάσος Αλιφέρης, δήμαρχος της Τήλου, βραβεύτηκε με το βραβείο Ακτιβισμού του ιδρύματος Monette-Horwitz.

Τι είναι όμως αυτό το ίδρυμα που ανακάλυψε τον δήμαρχο ενός μικροσκοπικού ελληνικού νησιού πεντακοσίων κατοίκων;

Το Ίδρυμα Monette-Horwitz τιμά πρόσωπα και οργανώσεις που συμβάλλουν στην εξάλειψη της ομοφοβίας. Οι λογοτέχνες Πωλ Μοννέττ και Ρότζερ Χόργουιτς, ζευγάρι στη ζωή, πολέμησαν για την εξάλειψη της ομοφοβίας τόσο ατομικά όσο και μαζί.

«Όνειρό μου είναι ένα ράφι με φοβερά βιβλία... που θα αντισταθμίσουν το μίσος και τον φόβο που καταστρέφουν τον λαό μου εδώ και πολλές γενιές. Βιβλία που χάρη στην αλήθεια τους θα αμφισβητήσουν την αρρώστια της ομοφοβίας», έγραψε ο Πωλ Μονέτ.

Το Ίδρυμα Monette-Horwitz κάθε χρόνο απονέμει βραβεία σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμικών πλαισίων, φύλων και σεξουαλικών προσανατολισμών, οι οποίοι με τη δουλειά τους συμβάλλουν θετικά στην εξάλειψη της ομοφοβίας.

Ο Ρότζερ Χόργουιτς έγραφε ποίηση ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Brandeis. Έκανε διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Harvard το 1972, ενώ ξεκίνησε σπουδές νομικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησε ως νομικός το 1973. Ο Πωλ Μονέτ σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Yale. Με τον Χόργουιτς γνωρίστηκαν το 1974, την εποχή του γκέι απελευθερωτικού κινήματος.

Ο Πωλ κι ο Ρότζερ μετακόμισαν στον Λος Άντζελες το 1977 και δραστηριοποιήθηκαν στο γκέι κίνημα μέχρι τον θάνατό τους. Ο Χόργουιτς πέθανε από AIDS το 1986. Μετά τον θάνατό του ο Μονέτ έγινε γνωστός καταγράφοντας τις ελπίδες, τα όνειρα και την οργή μιας ολόκληρης γενιάς. Πριν πεθάνει και ο ίδιος το 1995, σύστησε το ίδρυμα Monette-Horwitz στη μνήμη της αγάπης τους, με στόχο να συνεχίσει την ακτιβιστική τους πορεία.

 

Βραβευμένοι 2009

moho-02Βραβείο Ακτιβισμού: Τάσος Αλιφέρης - Ο δήμαρχος του μικροσκοπικού νησιού της Τήλου (πληθυσμός 533), αψήφησε τις απειλές για δίωξη και πάντρεψε δύο ομόφυλα ζευγάρια στις 3 Ιουνίου 2008. Όπως δήλωσε: «Είναι γελοίο η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να αρνείται στους ομοφυλόφιλους ίσα δικαιώματα και προνόμια».

 

moho-03Χέιβεν Χέρριν - Λεσβία Αμερικανίδα βουδίστρια από το Τέξας, η Χέρριν είναι διευθύντρια του Soulforce Q, της νεολαίας μιας μη βίαιης αντιστασιακής ομάδας που διαμαρτύρεται για τη θρησκευτική βία κατά των ΛΟΑΔ. Συνελήφθη επανειλημμένες φορές σε διαμαρτυρίες εναντίον της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point, η οποία αποβάλλει γκέι φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και εναντίον του Πανεπιστημίου Brigham Young, όπου η ομάδα της έκανε μια «νεκρική» διαδήλωση σε ανάμνηση όλων των φοιτητών ΛΟΑΔ που αυτοκτόνησαν όταν αποβλήθηκαν από το εν λόγω Πανεπιστήμιο. Πρόσφατα συνελήφθη επειδή έκανε σιωπηλή, καθιστική διαμαρτυρία όταν δεν έγινε δεκτή η αίτησή της να γίνει μέλος της Εθνοφρουράς στη Μιννεσότα.

 

moho-04Βραβείο Συμμάχου Γκάβιν Νιούσαμ - Ως δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, ο Νιούσαμ, κατά δήλωσή του ετεροφυλόφιλός, είναι πιθανώς γνωστότερος μέχρι τώρα για τον ηρωισμό που έχει επιδείξει όσον αφορά την προώθηση της ισότητας στον γάμο. Ο Νιούσαμ υποστηρίζει ακούραστα την ισότητα των γκέι αντρών και γυναικών και την εκρίζωση της ομοφοβίας. Ο Νιούσαμ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς οι λευκοί στρέιτ άντρες μπορούν να είναι αδέλφια των ΛΟΑΔ.

 

moho-05Σουνίλ Μπαμπού Παντ - Ως πρώτος ανοιχτά γκέι εκλεγμένος αξιωματούχος του νεπαλέζικου κοινοβουλίου, ο Παντ ίδρυσε την πρώτη ομάδα προάσπισης των γκέι δικαιωμάτων, τον Σύλλογο Γαλάζιο Διαμάντι, που τώρα απασχολεί πενήντα άτομα ως μόνιμο προσωπικό και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από δωρεές και χορηγίες. Χάρη εν μέρει στις ηρωικές προσπάθειες του Παντ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ αποφάσισε στις 21 Δεκεμβρίου του 2007 ότι οι ΛΟΑΔ έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να απαγορεύονται οι διακρίσεις εναντίον τους. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση σε όλη την Ασία. «Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να υψώσουμε τη φωνή μας και να συμβάλουμε σε αυτή τη χώρα... Είναι ένας αγώνας που νομίζω ότι η γενιά μας πρέπει να δώσει, ένας αγώνας γενναιότητας και ειλικρίνειας», είπε. Ο Παντ έλαβε και το βραβείο «Felipa de Souza» από τη Διεθνή Επιτροπή Γκέι και Λεσβιακών Δικαιωμάτων.

 

Κριστίν Ρόμπινσον - Καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου James Madison, στη Βιρτζίνια, η Ρόμπινσον έλαβε το υψηλούς κύρους βραβείο Queer of the Year (Ανώμαλη της Χρονιάς). Η Ρόμπινσον εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια δεν αφήνει σε ησυχία το χριστιανικό κίνημα Ex-Gay, το οποίο ευαγγελίζεται τη θεραπεία της ομοφυλοφιλίας. Η Ρόμπινσον παρευρίσκεται στα συνέδριά του και προκαλεί διάλογο με τα υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος, αναλύοντας την ιστορία των ψεμάτων που διαδίδουν και διαιωνίζουν, καθώς και της βλάβης που προκαλούν στους ΛΟΑΔ, τις οικογένειές τους, όπως και στις οικογένειες που οι «θεραπευμένοι» εξωθούνται να δημιουργήσουν. Αυτή την περίοδο η Ρόμπινσον ασχολείται με τη διεθνή εξάπλωση του κινήματος Ex-Gay και πρόσφατα εξέδωσε μια πραγματεία με τον τίτλο: «Εξαγωγή Ανισότητας: Η παγκόσμια ανάδυση του κινήματος ex-gay».

Για τις βραβευθείσες προηγούμενων ετών δείτε εδώ:

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 guests και κανένα μέλος