Ωχ! Κόλλησα;
Υγεία
Αν σπάσει το προφυλακτικό όσο κάνω σεξ και χύσει κάποιος μέσα μου, τι κάνω;
του Κύρου Κόκκα
Σπάει το προφυλακτικό και χύνει ο άλλος μέσα μου. Τι κάνω;
- Άλμα στο κενό
- Τον Κινέζο
- Φόνο
- Τίποτε από τα παραπάνω.
Η σωστή απάντηση είναι: πηγαίνω στο νοσοκομείο και ζητάω «Προφύλαξη μετά από Έκθεση».
«Προφύλαξη μετά από Έκθεση»; Τι είναι αυτό;
Μέσα σε 72 ώρες το πολύ από την έκθεσή μου στον HIV (τον ιό που προκαλεί AIDS) μπορώ να πάρω ειδικά φάρμακα ώστε να μην εγκατασταθεί ο ιός μέσα μου και να μην κολλήσω.
Ποιος μπορεί να το πάρει;
Οποιοσδήποτε που μπήκε μέσα του σπέρμα κατά τη σεξουαλική επαφή: όταν κάποιος έχυσε μέσα μου (στον πρωκτό ή στον κόλπο): αν έσπασε δηλαδή το προφυλακτικό ή αν πρόκειται για βιασμό.
Ποια είναι η διαδικασία;
Παίρνω το βιβλιάριο ασφαλίσεώς μου και πηγαίνω στο κοντινότερο κρατικό νοσοκομείο, στα εξωτερικά ιατρεία της Παθολογικής Κλινικής. Αν πρέπει να δηλώσω μπροστά σε κόσμο τον λόγο της επισκέψεώς μου, δηλώνω κάτι απλό («πονάει η κοιλιά μου»). Ζητάω να μιλήσω ιδιαιτέρως με γιατρό και τού εξηγώ τι συνέβη.
Πώς θα πω στον γιατρό ότι κάποιος έχυσε μέσα μου;
Συχνά αισθανόμαστε άβολα να μιλάμε για το σεξ. Όμως σε τελευταία ανάλυση ο γιατρός μάς είναι τελείως άγνωστος, μάλλον δεν θα μας ξαναδεί ποτέ και αν δεν μιλήσουμε κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα για όλη μας τη ζωή.
Και αν δεν καταλάβουν ή δεν με εξυπηρετήσουν;
Ζητάω να μιλήσω με τον υπεύθυνο επιμελητή/διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής. Εναλλακτικά πηγαίνω στην κοντινότερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ασχολείται με το AIDS). Αν πάω στο νοσοκομείο σε ώρα εφημερίας και δεν εξυπηρετηθώ, επιστρέφω την επομένη το πρωί τις ώρες που λειτουργεί κανονικά η ΜΕΛ. Όσο νωρίτερα αρχίσω τη θεραπεία, τόσο καλύτερα. Μετά τις 72 ώρες δεν έχει νόημα.
Στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός στην Αθήνα στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπάρχουν 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμα φάρμακα κατά του ιού.
Για επείγοντα περιστατικά (όχι για γενικές πληροφορίες για το AIDS!) λειτουργεί όλο το 24ωρο το τηλέφωνο αναφοράς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) 210.52.12.054, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με όλες τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των νοσοκομείων.
Θα μου κάνουν εξετάσεις;
Ναι, αλλά δεν θα δείξουν αν κόλλησα πριν από λίγες ώρες. Θα δείξουν αν έχω κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που απαγορεύει να πάρω συγκεκριμένα φάρμακα ή μήπως έχω ήδη μολυνθεί από τον ΗΙV και δεν το ξέρω.
Θα μου δώσουν οπωσδήποτε φάρμακα;
Όχι κατ' ανάγκη. Αφού εξηγήσω ακριβώς τι συνέβη, ο γιατρός θα αξιολογήσει αν το συμβάν ήταν επικίνδυνο ή όχι. Το σημαντικό είναι να μην κρύψω τίποτε.
Θα κρατήσουν τα στοιχεία μου;
Ναι, κρατιέται απόρρητο αρχείο με τα στοιχεία μου για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιος (το ταμείο μου) πρέπει να πληρώσει για τα πανάκριβα φάρμακα. Κανείς πέρα από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θα μάθει το όνομά μου.
Τι θα κάνω με τα φάρμακα;
Αν τελικά μου δώσουν φάρμακα θα πρέπει να τα παίρνω ακριβώς όπως πρέπει στις σωστές δόσεις και ώρες για ένα μήνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παραλείψω ούτε μία δόση.
Μπορεί να έχω προβλήματα με τα φάρμακα;
Ναι, τα φάρμακα κατά του ιού (λέγονται και «αντιρετροϊικά») μπορεί να έχουν παρενέργειες, μερικές μάλιστα σοβαρές. Ζητάω από το γιατρό να μου εξηγήσει τι να προσέξω και αν έχω κάποιο πρόβλημα επικοινωνώ μαζί του άμεσα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνω μερικές εξετάσεις αίματος.
Πόσο αποτελεσματική είναι η Προφύλαξη μετά από την Έκθεση
Αν πάρω τα φάρμακα όπως πρέπει, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Μια μελέτη υπολόγισε ότι προστατεύει στο 99% των περιπτώσεων.
Τι δεν είναι η "Προφύλαξη μετά από Έκθεση στον HIV"
Η Προφύλαξη μετά από Έκθεση είναι μια πανάκριβη λύση ανάγκης, μια εξαιρετική και επείγουσα περίπτωση. Δεν είναι υποκατάστατο του προφυλακτικού! Δεδομένου ότι κρατιέται κεντρικό αρχείο, οι γιατροί δεν χορηγούν Προφύλαξη μετά από Έκθεση σε «τακτικούς πελάτες»!
Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων
Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεω νυπάρχουν στα παρακάτω νοσοκομεία:
Αθήνα: Συγγρού, Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Γεννηματά, ΙΚΑ Πεντέλης, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, Αττικό.
Εκτός Αθηνών: Θεσσαλονίκη ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Πατρών, Ηρακλείου και Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου