Απουστείρωση τώρα

Βιβλίο

του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Αν πάθετε αποψώλωση, καλέστε έναν πουτσαδόρο, αλλά για να μην πάθει αδερφρίκη η οικογένεια, ίσως χρειαστείτε μια λεσβιτρίνα, αρκεί να μην είναι μουνόχνοτη. Απορίες; Λύνονται όλες στο Πλαθολόγιο – Η Απουστειρωμένη έκδοση.

 

biblio-01Το «Πλαθολόγιο Η Απουστειρωμένη έκδοση», είναι η γκέι/λεσβιακή εκδοχή των βιβλίων λεξιπλασίας του Λύο Καλοβυρνά. Έχει προηγηθεί το Πλαθολόγιο (δυνάμει μητέρα άπειρων πιθανών εξειδικευμένων λεξικών), εγχειρίδιο φράσεων και λέξεων που έρχονται να καλύψουν εννοιολογικά κενά καταστάσεων της καθημερινής ζωής και του ψυχισμού μας που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα ένα όνομα και που συνήθως μεταφέρουμε περιφραστικά ή κατασκευάζοντας εμείς οι ίδιοι λέξεις γι' αυτές όπως όπως, καταλήγοντας σχεδόν πάντα σε ένα κωμικό αποτέλεσμα. Αυτό δηλαδή που κάνει εδώ για μας ο συγγραφέας μας.

Το Πλαθολόγιο πρωτοβγήκε το 2000. Ακολούθησαν 2 επανεκδόσεις, με καινούργια λήμματα από το ΟΞΥ, και η τελευταία στην Intro το 2007, που είναι εικονογραφημένη (με 1 ανατύπωση). Από τον Δεκέμβριο του 2008, έχουμε στα χέρια μας την Απουστειρωμένη έκδοση, σε εικονογράφηση της Χριστίνας-Αντουαννέτας Νεοφωτίστου.

Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι μεταφραστής, συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Όλες του οι ενασχολήσεις έχουν λοιπόν να κάνουν με τη γλώσσα και τις λέξεις, αντικείμενα με τα οποία έχει πάθος. Η γλωσσοπλασία, η δημιουργία δηλαδή καινούργιων λέξεων και όρων, δεν είναι παρά ένα ακόμη βήμα για κάποιον που εξερευνά μέχρι πού μπορούν να τον εκφράσουν και να τον φτάσουν οι λέξεις, κάποιον που μετασχηματίζεται και μεγαλώνει μέσα από αυτές και που αυτές είναι η ελευθερία και η φυλακή του. Είμαστε οι λέξεις. Για να γίνουμε λοιπόν πιο πλούσιοι πρέπει να διευρύνουμε συνεχώς το γλωσσικό μας πεδίο.

Ο Λύο Καλοβυρνάς πιάνει λοιπόν τις λέξεις και παίζει μαζί τους, κολλάει τη μία δίπλα στην άλλη, τις διαστρέφει, εκμεταλλεύεται έννοιες αλλά και φωνήματα, πλάθει από ομοιότητες και αντιστοιχίες δημιουργώντας τις λέξεις που θα μεταφέρουν το σύνθετο νόημα της κατάστασης που θέλει να περιγράψει. Το κωμικό γεννιέται αναπόφευκτα. «Το ασυνείδητο», μας λέει η ψυχανάλυση, «είναι δομημένο σαν γλώσσα». Ο Φρόυντ έχει κάνει μελέτες για το Αστείο, παρομοιάζοντας τη διαδικασία λειτουργίας του με εκείνη των Ονείρων.

Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Το Πλαθολόγιο που έχουμε στα χέρια μας δίνει από την αρχή το στίγμα του. Είναι το Απουστειρωμένο, εκείνο δηλαδή που πραγματεύεται την αποστείρωση της σεξουαλικής επιθυμίας που λέγεται ομοφυλοφιλική ή ομοερωτική, όπως αγαπάτε.

Στη χώρα μας η αποστείρωση έχει ακόμα διαστάσεις οργανωμένης πραγματικότητας και δουλεύεται με ζήλο και από τις δύο μεριές του φάσματος. Δηλαδή και οι γκέι και οι λεσβίες, αμφί κτλ., παράλληλα με την κοινωνία που τους λογοκρίνει, βάζουν τα δυνατά τους να τελειοποιήσουν και να εφεύρουν συνεχώς καινούργιους τρόπους αποστείρωσης, που εξαφανίζουν τα ίχνη της «απαγορευμένης σεξουαλικότητας». Αυτό έχει την τραγική αλλά και την κωμική του πλευρά, μιας και δόξα τω θεώ των γκέι δεν είμαστε στο Ιράν, για παράδειγμα, ή σε κάποια χώρα της Αφρικής.

Το Απουστειρωμένο Πλαθολόγιο εκτός από ένα εγχειρίδιο γλωσσολογικής αναζήτησης είναι μια τοιχογραφία των ηθών της γκέι και λεσβιακής ελληνικής σκηνής. Διαβάζοντάς το αναγνωρίζουμε λήμμα προς λήμμα δυσάρεστες, αμήχανες, τρυφερές, κωμικές ή θλιβερές όψεις της καθημερινότητάς μας σαν σεξουαλικά όντα με συγκεκριμένα γούστα. Διαβάζουμε τις μεταμφιέσεις της επιθυμίας μας, την αγωνία να αρέσουμε, το πώς νομίζουμε ότι θα 'πρεπε να είμαστε για να συμβεί αυτό το τελευταίο, τις απέλπιδες προσπάθειες να μιμηθούμε πρότυπα και συμπεριφορές που δεν θα μας προδώσουν ή θα είναι θελκτικές κατά τα κρατούντα γούστα ή τη δική μας πλανημένη κρίση.

Η γενική ιδέα είναι η σάτιρα και το γέλιο, διαβάζουμε όμως μέσα από τις νεοπλασμένες λέξεις, τα ποιηματάκια ή τα αποσπάσματα από φανταστικά αφηγήματα που συχνά τις συνοδεύουν ως παραδείγματα, όλες τις ιδέες του συγγραφέα, τη στρατευμένη του στάση, την ανάδειξη μιας διάστασης τρυφερότητας που είναι ένα από τα ζητούμενα των σχέσεων που περνάνε μέσα από το σεξ, όπως εξ άλλου και όλων των άλλων. Η δεύτερη αυτή ανάγνωση τρέχει παράλληλα και με παρόμοιες ταχύτητες με την πρώτη, εκείνη της κάλυψης των κενών πραγματικότητας από τη γλώσσα, κεντώντας ένα τοπίο όπου εμείς μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζωή μας, να σκεφτούμε να την κάνουμε καλύτερη ή απλά να πάρουμε τις αποστάσεις μας και να χαμογελάσουμε γλυκά, ειρωνικά ή πικρά κατά την περίσταση.

Ο Λύο Καλοβυρνάς παίζει με τις λέξεις δημιουργώντας καινούργιες βάσει των ομοιοτήτων στην προφορά τους, και άλλες απ τις λογοπλασίες του είναι εξαιρετικά επιτυχημένες άλλες λιγότερο. Εκείνες που είναι δύσπρόφερτες ή δεν μοιάζουν καθόλου με άλλες λέξεις που χρησιμοποιούμε ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και έτσι έχουν ακόμη μικρότερη πιθανότητα να περάσουν «τη δοκιμασία της χρηστικότητας», για να μιλήσω με τα λόγια του συγγραφέα, και να παραμείνουν στην ομιλούμενη γλώσσα. Εκείνες που είναι πιο άμεσα κατανοητές και δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς κατά ανάγκη την εξήγησή τους γιατί έχουν ήδη «γράψει» στο κεφάλι του αναγνώστη, οι πιο αναγνωρίσιμες δηλαδή ή μικροτερου μήκους είναι αυτές που βγάζουν το περισσότερο γέλιο και ίσως λόγω ευλυγισίας καταφέρουν να ελιχθούν και να επιβιώσουν σε αυτόν τον τόσο εφήμερο κόσμο των ηδονών και της ανάγκης για ελευθερία.

Γιατί ελευθερία και ευχαρίστηση, χαρά και απελευθέρωση, φωνάζει το λεξικό αυτό των όρων που προσπαθούν να περιγράψουν τη ζωή μας και όπου το απολαυστικό πηγαίνει χέρι χέρι με μία επιθυμία να πετάξουμε την απουστείρωση από πάνω μας. Ξέρουμε εξάλλου πόσο ανατρεπτικό και απελευθερωτικό είναι εξ ορισμού του το χιούμορ, αυτό που για τον Λύο Καλοβυρνά είναι συνώνυμο σχεδόν της γραφής του και της αγάπης του για την απομυθοποίηση, την ελαφρότητα και μιας απόστασης γεμάτης κοντινότητα.

Μερικές απ' τις αγαπημένες μου λέξεις:

Μουνόχνοτη

Η λεσβία που συναναστρέφεται αυστηρά και αποκλειστικά μόνο άλλες λεσβίες.

Στρουθαδερφή

Άντρες που γουστάρουν να κάνουν σεξ με άντρες, αλλά, προς Θεάς, δεν είναι γκέι. Οι στρουθαδερφές απαντούν σε όλη τη χώρα, τρέφονται με ψευδαισθήσεις και πολλαπλασιάζονται λαθρόβια. Υπάρχουν δύο υποείδη: α) οι τοπ στρουθαδερφές, οι οποίες, επειδή προτιμούν τον ενεργητικό ρόλο στο σεξ, πιστεύουν ότι αδερφές είναι μόνο όσοι τον παίρνουν και β) οι μπότομ στρουθαδερφές, οι οποίες βγάζουν ένα εντυπωσιακό φτέρωμα καμουφλαρίσματος.

Πουστρές

Το άγχος που έχουν κάποιοι γκέι μην καταλάβει κανείς ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Σε ακραίες περιπτώσεις, το πουστρές προξενεί ψυχασθενικές συμπεριφορές, π.χ. να απάγεις τυχαίες περαστικές από τον δρόμο για να εμφανίζεσαι με γυναικεία συνοδεία σε εκδηλώσεις, να καταφέρεσαι με λύσσα εναντίον των γκέι για να διαχωρίσεις τη δική σου θέση, κτλ.

Πουτσαδόρος

Φανταστικό πλάσμα που έχει τη μορφή δίμετρου, γυμνασμένου ντελιβερά πίτσας, ο οποίος μόλις του ανοίγεις την πόρτα σου ανοίγει τα μπούτια και σου εξηγεί τι εστί χοντρή ζύμη. Το πλάσμα αυτό υπάρχει μόνο σε φτηνές τσόντες και ερωτικές ιστορίες. Ο πουτσαδόρος συγγενεύει με ένα άλλο φανταστικό πλάσμα, τον fucκούριερ (βλ. λήμμα).

Θαλπουρία

Η τρυφερή και παιχνιδιάρικη οικειότητα που νιώθεις όταν βρίσκεσαι στην τουαλέτα με τον σύντροφό σου και κατουράτε ταυτόχρονα.

Λεσβιάθαν

Τρομακτικό μυθικό πλάσμα που σκιάζει τα αγοράκια, μεγάλα και μικρά, επειδή αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του ανδρισμού τους.

Μου έλειψε λιγάκι ο κόσμος των τρανσέξουαλ, ένα λεξικό όμως είναι πάντα εκεί και περιμένει τον εμπλουτισμό του με νέες λέξεις και έννοιες και έτσι φαντάζομαι ότι και αυτό το Πλαθολόγιο είναι ένα έργο εν εξελίξει και μάλιστα με την πιο συλλογική έννοια.

Εξαιρετική η δουλειά της Χριστίνας-Αντουανέττας Νεοφωτίστου, επιτέλους να αρχίσουμε να έχει και η κοινότητά μας τις δικές μας και τους δικούς μας εικονογράφους και κομίστες.

 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα:

Πέφτω, Αστάρτη: Οικογενειακή γεωγραφία, Το θεϊκό συνταγολόγιο: συνταγές πώς να φτιάξετε τον δικό σας θεό, Στα πρόθυρα γραμματικής κλίσης

Το φθινόπωρο του 2009 θα κυκλοφορήσει το πρώτο παιδικό μυθιστόρημά του με τίτλο Γκντουπ!, καθώς μια νέα έκδοση του Πλαθολόγιου σε μορφή ημερολογίου με 52 καινούργιες λέξεις.

Στις αρχές του 2010 θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημά του Love Forever - Ωχ!, μια δυστοπία για το τι θα συνέβαινε αν ο έρωτας κρατούσε για πάντα.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος