Η αξία της κοινότητας

Αφιέρωμα: Το γκέι κίνημα

του Ζαχαρία Μαυροειδή

 

Η γκέι άνοιξη της ελληνικής επαρχίας

 

Μπορεί η Αθήνα να έχει το Athens Pride, την ΟΛΚΕ και τη ΛΟΑ, αλλά και η ελληνική επαρχία είναι πολύ πιο δραστήρια απ' ό,τι νομίζουμε. Το 10% μίλησε με τρεις πρωτοβουλίες γκέι αντρών και γυναικών εκτός Αθηνών.

 

Screw

afieroma-eparxia-screwTo screw είναι ένα ΛΟΑΤ free press περιοδικό που κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τον Οκτώβριο του 2008. Το περιοδικό συντάσσεται στη Θεσσαλονίκη και διανέμεται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα και Κύπρο. Εκδότης είναι ο Ανδρέας Ιωαννίδης. Εμείς μιλήσαμε με τον αρχισυντάκτη, Άρη Μπατσιούλα· οι παλιότεροι ίσως να θυμούνται το όνομα από τον Πόθο, ένα free press που διανεμόταν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεκαετίας του '90[1].

Ο Άρης δηλώνει ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του περιοδικού ήταν περισσότερο προσωπικοί παρά συνδικαλιστικοί: «Αφήνουμε την άμεση πολιτική και τον ακτιβισμό στις οργανώσεις». Όμως, συμπληρώνει, από μόνος του ένας σκεπτόμενος γκέι που είναι άουτ δημιουργεί πολιτική. Όπως λέει και το logo του περιοδικού: because fags can read = οι πούστηδες ξέρουν να διαβάζουν.

Η ανταπόκριση του κόσμου της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ θετική. Το πιο δραστήριο τμήμα του περιοδικού είναι η μπιμπελόγατα, στήλη με φωτογραφίες και «κοινωνικά σχόλια πάνω στα θέματα της γκέι καθημερινότητας». Επίσης μεγάλη ανταπόκριση έχει η στήλη «το αγόρι του μήνα», μια φωτογραφία ενός αγοριού, γκέι ή στρέιτ, συνοδευόμενη από μια μικρή συνέντευξη.

Ο Άρης βλέπει μεγάλη αλλαγή στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχουν νέα παιδιά πολύ συνειδητοποιημένα για το τι θέλουν. Ζούμε μια εποχή όπου πρώτη φορά οι γκέι είναι άουτ και ακομπλεξάριστοι. Υπάρχουν ακόμη άτομα που ζητούν εχεμύθεια, δεν είναι εντελώς άουτ (με γονείς, δουλειά κτλ.) αλλά υπάρχει ένα ρεύμα πολύ θετικό». Μετά από μια επίσκεψη στο Γκέιζι, δηλώνει ότι αν λείπει κάτι στη Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη ποικιλία.

Το SCREW ευελπιστεί στο μέλλον να επεκτείνει τις δράσεις του. Μέχρις στιγμής έχουν βγάλει το «Fuck Sheet ο οδηγός του γκέι άνδρα για καλύτερα και ασφαλέστερα γαμήσια». Ο Άρης δηλώνει ότι είναι ανοιχτοί σε νέους συνεργάτες.

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Ένας σκεπτόμενος γκέι που είναι άουτ δημιουργεί πολιτική»


afieroma-eparxia-sympraxiΣύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας

Η Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας είναι ένα σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται «για μια πιο ελεύθερη, πιο αξιοπρεπή ζωή για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους πολίτες, γυναίκες και άνδρες». Ο κάθε πολίτης πάνω από τη νόμιμη ηλικία μπορεί να γίνει μέλος της σύμπραξης και να βοηθήσει στη δράση της με διάφορους τρόπους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα στήριξης και χωρίς να είναι μέλος.

Η Σύμπραξη ενεργοποιείται ήδη από τον Νοέμβριο του 1995. Η δράση της στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, συμμετοχή σε φεστιβάλ, έκδοση βιβλίων[2], παρεμβάσεις στην πολιτική και τα ΜΜΕ. Η πιο δυναμική δράση της Σύμπραξης είναι η διοργάνωση του ετήσιου Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών Ταινιών, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, του TV5 και του γαλλικού προξενείου.

Το Πανόραμα έκλεισε 11 χρόνια ζωής. Είναι πλέον ένας σταθερός θεσμός - φέτος μάλιστα θα ταξιδέψει και εκτός Θεσσαλονίκης, σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. «Το Πανόραμα δεν είναι στατικό», δηλώνει ο Νίκος Χατζητρύφων, πρόεδρος της Σύμπραξης. «Φέτος διευρύναμε το πανόραμα με ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ μικρού μήκους και στόχος είναι του χρόνου να συμπεριλάβει και άλλες μορφές τεχνών».

Ο Νίκος Χατζητρύφων παρατηρεί ότι η ελληνική ΛΟΑΤ κοινότητα προχωράει με σταθερά βήματα, «παρόλο που είναι πιο αργά από όσο θα επιθυμούσαμε και από όσο μπορεί η κοινωνία της Ελλάδα». «Η πολιτική της ηγεσίας της Ελλάδας είναι πολύ πίσω από την πραγματικότητα της Ευρώπης. Είναι κρίμα που ο κόσμος για μια ακόμη φορά εκλέγει τους λάθος ανθρώπους.».

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Φιλίππου 51 /1ος όροφος, 546 31, Θεσσαλονίκη


Gaypatras.gr

Είχα την τύχη να μάθω από πρώτο χέρι για τη δράση του gaypatras. Είχα βρεθεί στην Πάτρα για προσωπικούς λόγους και σκέφτηκα να γνωρίσω από κοντά τα παιδιά. Κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ημέρα τα μέλη του gay patras είχαν συνάντηση. Σύντομα βρέθηκα σε ένα ημιυπόγειο στο κέντρο της πόλης, μαζί με περίπου 50 μέλη του forum.

afieroma-eparxia-gaypatrasΤο gay patras είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό φόρουμ επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων γύρω από ΛΟΑΤ θεματολογία. Το φόρουμ βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ζωής και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίστοιχο σάιτ στην Πάτρα. Παρ' όλο που το φόρουμ έχει σαν βάση την Πάτρα, προσελκύει μέλη από όλη την Ελλάδα. Στα μέλη του οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά. Στο σάιτ δεν υπάρχουν προσωπικά προφίλ, φωτογραφίες και αγγελίες γνωριμιών. Ο στόχος του φόρουμ είναι ο γόνιμος διάλογος για θέματα της κοινότητας. Αντιγράφω από το σάιτ:

«Σκοπός του www.gaypatras.gr είναι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία -εν τέλει η χειραφέτηση- των επισκεπτών του, αλλά κυρίως αυτή των μελών του μέσω της ουσιαστικής επικοινωνίας. Είναι στην ευχέρεια όλων μας να χρησιμοποιήσουμε αυτό το βήμα για να εκφράσουμε απορίες, να μοιραστούμε πληροφορίες, να γνωρίσουμε ανθρώπους και να οργανώσουμε δραστηριότητες»

Το φόρουμ είναι οικονομικά αυτοδιαχειριζόμενο από τις εισφορές των μελών του. Κι ενώ ξεκίνησε ως πλατφόρμα επικοινωνίας στον κυβερνοχώρο, σύντομα τα μέλη του φόρουμ άρχισαν να συναντιούνται και εκτός φόρουμ, δημιουργώντας σταδιακά μια ΛΟΑΤ κοινότητα στην πόλη. Οι συναντήσεις γίνονται άτυπα. Δεν υπάρχει σταθερός χώρος και συνήθως φιλοξενούνται από την αντιεξουσιαστική κίνηση Πατρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φόρουμ έχει συγκεκριμένο πολιτικό χρώμα.

Το φόρουμ προσβλέπει στην επέκτασή του μελλοντικά εκτός κυβερνοχώρου. Οι άτυπες συναντήσεις των μελών του είναι το πρώτο βήμα. Έχουν επίσης γίνει κάποια πάρτυ, κάποιες εκδρομές και μια ημερίδα με θέμα την έμφυλη ταυτότητα, σε συνεργασία με την εφημερίδα Βαβυλωνία. Ταυτόχρονα το φόρουμ είναι στην διαδικασία μετατροπής του σε ΑΜΚΕ. Επόμενοι στόχοι είναι η αναζήτηση ενός μόνιμου χώρου και ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων με εκδρομές, προβολές ταινιών και συζητήσεις.

Τη λίγη ώρα που πέρασα ως παρατηρητής του φόρουμ, αισθάνθηκα σχεδόν ζήλια για τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια με την οποία τα μέλη του ανακάλυπταν την αξία της κοινότητας. Μια αξία που για όσους ζουν στην Αθήνα είναι συνήθως δεδομένη και ενίοτε και δαιμονοποιημένη (βλ. γκετοποίηση). Στην επαρχία όμως, το αίσθημα της ασφάλειας, της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας που προσφέρει η κοινότητα είναι ανεκτίμητης αξίας.

 

Επισήμανση

Ζητούμε συγγνώμη αν παραλείψαμε κάποια πρωτοβουλία ή ομάδα· σε τέτοια περίπτωση, παρακαλούμε ενημερώστε το 10%, ώστε να συμπεριληφθεί.



[1] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό «Πόθος» διαβάστε παλιότερη συνέντευξη του Άρη Μπατσιούλα στο 10%.

[2] Θ. Παπαζήση, Ν. Χατζητρύφων, Θ. Κτενίδης (επιμ.), Το φύλο και η συμπεριφορά του. Ομοφυλοφιλία- ομοφυλοφοβία, εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2004.

Ν. Χατζητρύφων, Θ. Παπαζήση (επιμ.), Το φύλο και η συμπεριφορά του. Οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2007.

Ν. Χατρητρύφων (επιμ.), Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο. Προσδοκίες και προσεγγίσεις, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2008.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 35 guests και κανένα μέλος