Από το πράιντ στις εκδρομές: Ομάδες

Αφιέρωμα: Το ελληνικό γκέι κίνημα

των Ζαχαρία Μαυροειδή, Λύο Καλοβυρνά και Δημήτρη Αγγελίδη

 

Από τo AKOE και την ΕΟΚ μέχρι τους Homorebels και την Πρίζα, ο ελληνικός λόατ χώρος μετρά δεκαεννιά συλλογικότητες.

 

Οι πρώτες ομοφυλοφιλικές ομάδες άρχισαν να δημιουργούνται στα τέλη της δεκαετίας του '70, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στον απόηχο της σεξουαλικής επανάστασης και με αφορμή τη σοβαρή απειλή ενός νομοσχεδίου που θα έβγαζε όλους τους ομοφυλόφιλους στην παρανομία.

Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί 19 ομάδες, είτε επίσημα ως σωματεία είτε άτυπα ως μόνιμες ή περιστασιακές ομάδες. Όλες τους είναι εκφάνσεις του γκέι κινήματος, αν και η καθεμία μπορεί να έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικούς τρόπους διεκδίκησης.

Ζητούμε συγγνώμη αν παραλείψαμε κάποια πρωτοβουλία, δράση ή ομάδα· σε τέτοια περίπτωση, παρακαλούμε ενημερώστε το 10%, ώστε να συμπεριληφθεί.

Ομάδες

 

ΟΛΚΕ

afieroma-omades-olkeΗ Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας ιδρύθηκε την άνοιξη 2004. Προήλθε από πρωτοβουλίες που είχαν λάβει χώρα το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση της αστυνομίας στο γκέι μπαρ Spices την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003, τη σύλληψη και κράτηση των θαμώνων, τη διαπόμπευσή τους ονομαστικά στα ΜΜΕ και την αυτοκτονία ενός από αυτούς στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Η Πρωτοβουλία Ομοφυλόφιλων Πολιτών (ΠΟΠ), που είχε τότε συσταθεί με στόχο την αντιμετώπιση της ομοφοβίας των ΜΜΕ, και η ομάδα Λεσβίες εν Δράσει συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου σωματείου, που θα προχωρούσε πιο δυναμικά από την ΕΟΚ και θα είχε μεγαλύτερα περιθώρια δράσης σε σχέση με μια απλή ομάδα.

Βασική δράση της οργάνωσης, παράλληλα με τη συμμετοχή στο ετήσιο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και στο Athens Pride, τον συντονισμό των δράσεων και της ενημέρωσης του κοινού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοερωτοφοβίας (17 Μαΐου) και την ανάληψη του ρόλου του εθνικού συντονιστή για την Ελλάδα της διεθνούς lgbt ομοσπονδίας οργανώσεων ILGA, είναι η προώθηση του πολιτικού γάμου ομοφύλων.

Το φθινόπωρο του 2004 η ΟΛΚΕ παρουσίασε το αίτημα του γάμου ομοφύλων στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητώντας τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου και πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων για τους γκέι και τις λεσβίες. Την άνοιξη του 2007, η ΟΛΚΕ εγκαινίασε την καμπάνια για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων με σύνθημα «Πες το ναι!» με συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης. Στις αρχές του 2008, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι με τη στήριξη δημάρχων που πρόσκεινται στο Συνασπισμό πρόκειται σύντομα να τελεστούν οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα. Τελικά, η οργάνωση κατήγγειλε το Συνασπισμό ότι αθέτησε τη δέσμευσή του. Οι πρώτοι γάμοι δύο ανδρών και δύο γυναικών έγιναν στις 3 Ιουνίου του 2008 στην Τήλο από το Δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Τον Μάιο του 2009, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κήρυξε τους γάμους «ανυπόστατους» και «άκυρους», ωστόσο τα παντρεμένα ζευγάρια ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση φτάνοντας, αν χρειαστεί, στο Ευρωδικαστήριο.

Το καλοκαίρι του 2008, η οργάνωση δικαιώθηκε στη συζήτηση επί της επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εναντίον της τρεις κάτοικοι της Λέσβου, ζητώντας να απαγορευτεί και να αποσυρθεί η χρήση των λέξεων «Λέσβος, λεσβία, λεσβιακός -ή -ό» από την επωνυμία του σωματείου.

Η ομάδα στεγάζεται στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, όπου κάθε δεύτερη Πέμπτη κρατά τον χώρο και διοργανώνει συναντήσεις.


ΛΟΑ

afieroma-omades-loaΗ Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας είναι η παλαιότερη και πιο δραστήρια ομάδα γυναικών, λειτουργώντας αδιάλειπτα από το 2000. Αντιγράφουμε από τη σελίδα της: «Τον Οκτώβριο 2000 στο Athens Pride που διοργάνωσε η ΕΟΚ, έγινε ορατή η ανάγκη δημιουργίας μιας λεσβιακής ομάδας. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε η πρώτη συνάντηση στο Φεμινιστικό Στέκι, στην οδό Ερεσσού 12. Η ομάδα είναι [...] μια προσπάθεια να αφουγκραστούμε τις ίδιες μας τις ανάγκες, να ψηλαφίσουμε την ταυτότητά μας και τελικά να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε επιτέλους ορατές. Φτιάξαμε την Ομάδα γιατί μόνο μια συλλογικότητα μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνες μας και ο αποκλεισμός μας έχει συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά και αίτια.

Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της ΛΟΑ κάθε Τρίτη οι γυναίκες επεξεργάζονται θέματα όπως οι σχέσεις τους με την οικογένεια, με τον εαυτό τους, με τη σεξουαλικότητά τους, η ομοφοβία η δική τους και των άλλων... Πεποίθηση της ΛΟΑ είναι ότι μπορούμε ν' αλλάξουμε τις ζωές μας αρκεί να πιστέψουμε στη συλλογική μας δύναμη.

Πέρα από την εβδομαδιαία συνάντηση, που έχει βοηθήσει πολλές νέες και μεγαλύτερες λεσβίες να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να δουλέψουν διάφορα θέματα που τις απασχολούν, η ΛΟΑ οργανώνει σε τακτική βάση πετυχημένα πάρτυ, προβολές λεσβιακών ταινιών, συμμετέχει στο Athens Pride, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ κ.ά. Επίσης, δύο Πέμπτες τον μήνα κρατάει το μπαράκι στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13 στα Εξάρχεια.


ΣΑΤΤΕ

afieroma-omades-satteΤο Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί-Τρανσέξουαλ ιδρύθηκε το 2003 με στόχο την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Τραβεστί, Τransexual, ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών, καθώς και των αμφιφυλόφιλων ατόμων. Έκτοτε δίνει το παρόν στις δράσεις του ΛΟΑΤ κινήματος, με σταθερή παρουσία στα πράιντ, συμμετοχή σε ημερίδες και έκδοση περιοδικού. Περισσότερες πληροφορίες στο σάιτ του σωματείου.


Αthens Pride

afieroma-omades-prideΤο Φεστιβάλ Περηφάνιας Αθήνας είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2005 με στόχο την προβολή των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανσεξουαλικών ατόμων στην κοινωνία καθώς και των διεκδικήσεών τους, μέσα από τη διοργάνωση και διεξαγωγή δημόσιου ετήσιου φεστιβάλ υπερηφάνειας. To ετήσιο αυτό φεστιβάλ διεξάγεται σε ανάμνηση των γεγονότων του «Στόουνγουολ», το οποίο αποτελεί την αφορμή για εκδηλώσεις περηφάνιας (γκέι πράιντ) σε όλο τον κόσμο.

Τον Ιούνιο 2005 διεξάγεται για πρώτη φορά σε ανοιχτό, δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride, με το σύνθημα: Η Αγάπη, ο Έρωτας & η Ζωή αξίζουν σεβασμό. Έκτοτε οργανώνεται κάθε χρόνο, με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή: από 500 άτομα το 2005, το 2008 μαζεύτηκαν πάνω από 4000.

Παράλληλα το Athens Pride διοργανώνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ή άλλου τύπου δράσεις και συνεργάζεται με φορείς που έχουν ως σκοπό την προάσπιση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό και τα προηγούμενα Πράιντ στο εκτενές και περιεκτικό σάιτ του.


Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας

Δες εδώ.


Στην πρίζα

afieroma-omades-stin-prizaΗ Πρίζα είναι μια queer ομάδα που σχηματίστηκε το 2009. Τα μέλη της Πρίζας έδωσαν το παρών στη διαμαρτυρία για την ομοφοβική επίθεση σε μπαρ στα Εξάρχεια μοιράζοντας τρικάκια με έξυπνα και πρωτότυπα συνθήματα. Λίγες βδομάδες μετά διοργανώσανε queer πάρτυ και προβολή ντοκιμαντέρ στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια. Για περισσότερες πληροφορίες για παλιές και νέες δράσεις της Πρίζας επισκεφτείτε το σάιτ της.


QVzine

Οι qvzine (queericulum vitae) είναι μια queer ομάδα που δραστηριοποιείται από το 2005 εντός και εκτός διαδικτύου. Είναι μια πολιτική ομάδα, μιας που παραδέχεται ότι το φύλο και η σεξουαλικότητα αυτών και των άλλων αποτελούν πεδίο άσκησης πολιτικής. Στην διεύθυνση www.qvzine.net υπάρχουν αναφορές σε όλες τις δράσεις της ομάδας: πάρτυ, μοίρασμα φυλλαδίων, συζητήσεις κ.ά. Από τις σημαντικότερες δράσεις τους θεωρούμε τα τρία τεύχη του περιοδικού qvzine, γεμάτα πολύ ενδιαφέροντα και καινοτόμα κείμενα για το φύλο, τη διαφορετικότητα και την επιθυμία.


Σύνθεση

synthesis-logo-200Η Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS είναι ένα εθελοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο με κύριους στόχους τη στήριξη των οροθετικών και την πρόληψη του HIV. Ιδρύθηκε το 2000 και από την αρχή σχεδίασε, υλοποίησε και κυκλοφόρησε ενημερωτικά φυλλάδια για το ασφαλέστερο σεξ μεταξύ αντρών. Μέχρι πρόσφατα ήταν η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα που εκπονούσε εκστρατείες ενημέρωσης για το HIV και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ειδικά για γκέι άντρες (με μοναδική εξαίρεση ένα φυλλάδιο της Act-Up για γκέι άντρες στα μέσα της δεκαετίας του '90).

Κύριο χαρακτηριστικό του έργου της Σύνθεσης είναι η άμεση, καθημερινή και απλή γλώσσα. Φυλλάδια όπως Η Σιωπή των τεκνών, Σπέρμα, HIV και Σεξ, Συμβουλές για καλύτερες πίπες, κ.ά. δίνουν έγκυρες και λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς μπορούν οι γκέι να κάνουν σεξ και να παραμένουν υγιείς χωρίς να ενοχοποιούμε το σεξ.

Η Σύνθεση έφτιαξε και διατηρεί το μεγαλύτερο σάιτ για τον HIV και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στα ελληνικά (www.hiv.gr). Επίσης εκδίδει το περιοδικό 10%, μέσα από το οποίο επίσης κάνει εκστρατείες για το ασφαλές σεξ. Εξάλλου, το 10% ξεκίνησε ως εγχείρημα ακριβώς επειδή εκείνη την εποχή κανένα γκέι μπαρ δεν ήθελε να φιλοξενήσει ενημερωτικά φυλλάδια για το HIV στον χώρο του. Μέσα από το περιοδικό, η Σύνθεση κατάφερε σταδιακά να μιλήσει για το σημαντικό θέμα της πρόληψης αλλά και του στιγματισμού των οροθετικών.


BePositive

afieroma-omades-be-positiveΗ Be positive είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία μελών του Ανθρωπιστικού Κινήματος. Τα μέλη της ασχολούνται με θέματα φύλου, ισότητας και διακρίσεων. Δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στην Ουγκάντα, στην Ινδία και τα Βαλκάνια. Κύριες δραστηριότητες στην Ελλάδα είναι η ενασχόληση με θέματα διάκρισης και προώθηση της ιδέας της ενεργής μη βίας. Μεταξύ άλλων εκδίδουν και το περιοδικό Antivirus.


ΑΚΟΕ

afieroma-omades-akoeΤο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας είναι οργάνωση σταθμός, που αποτέλεσε το ξεκίνημα του γκέι κινήματος στη χώρα μας τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Οι δράσεις του κινήματος, οι θέσεις του και το περιοδικό που εξέδιδε, το ΑΜΦΙ, σφράγισαν την ιστορία του ΛΟΑΤ κινήματος στη χώρα μας και αποτελούν ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς.

Το φθινόπωρο του 1976, η Επιτροπή για την ίδρυση του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας, αποτελούμενη από περίπου 10 άτομα, προεξάρχοντος του Ανδρέα Βελισσαρόπουλου, κυκλοφόρησε στον τύπο και διένειμε σε δρόμους, μπαρ, και κινηματογράφους ένα κείμενο εν είδει διακήρυξης. Η διακήρυξη έθετε την καταπίεση των ομοφυλόφιλων σε ιστορική και ιδεολογική βάση και απαιτούσε ίση μεταχείριση και κατάργηση κάθε διάκρισης.

Ο πρώτος μεγάλος αγώνας του κινήματος ήταν η μάχη εναντίον του νομοσχεδίου «Περί της εξ αφροδισίων νόσων προστασίας και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων το φακέλωμα, τη φυλάκιση και την εξορία των ομοφυλόφιλων.

Ιστορική είναι η συγκέντρωση του ΑΚΟΕ και των τραβεστί στις 25 Απριλίου 1977, τόσο για τη μαζική συμμετοχή που είχε όσο και για τη ρήξη που πυροδότησε με τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Ο Ταχτσής είχε διαφορές με τον πρωτεργάτη του ΑΚΟΕ Ανδρέα Βελισσαρόπουλο και τη δυτικοποιημένη εκδοχή της ομοφυλοφιλίας που αυτός έφερνε. Η σύγκρουση αυτή εκφράζει την αντίθεση μεταξύ δύο αντιλήψεων της ομοφυλοφιλίας, της παραδοσιακής μεσογειακής και της φιλελεύθερης δυτικής.

Στις 26 Ιανουαρίου 1981 έγινε στα Προπύλαια η πρώτη υπαίθρια εκδήλωση του ΑΚΟΕ εναντίον του νομοσχεδίου, με τη συμμετοχή περίπου 500 ατόμων. Κορυφαία στιγμή του ΑΚΟΕ ήταν η διοργάνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο το 1983 συνεδρίου με τίτλο «Σεξουαλικότητες και Πολιτική», με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων διανοούμενων.

Με την έλευση του AIDS οι προτεραιότητες άλλαξαν και πολλά μέλη άρχισαν να αποχωρούν ή να μένουν ανενεργά και λόγω του ότι το ΑΚΟΕ δεν πέτυχε να αποκτήσει χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος. Για περισσότερα στοιχεία προτείνουμε το εξαιρετικό βιβλίο του Λουκά Θεοδωρακόπουλου 'Αμφί' και Απελευθέρωση (Πολύχρωμος Πλανήτης, 2005).


ΕΟΚ

afieroma-omades-eokΗ Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού ΛΟΑΤ κινήματος. Η ΕΟΚ γεννήθηκε το 1988 από μέλη του πρώτου κινήματος ομοφυλόφιλων της Ελλάδας, το θρυλικό ΑΚΟΕ. Η πορεία της ΕΟΚ χαρακτηρίστηκε από την προσωπικότητα του Βαγγέλη Γιαννέλου, πρόεδρου της κοινότητας επί 18 χρόνια. Τον Απρίλιο 2008 τα εναπομείναντα μέλη της ΕΟΚ αποφάσισαν την οριστική λήξη της, μετά από είκοσι χρόνια παρουσίας στα ΛΟΑΤ δρώμενα.

Σε αυτή την εικοσαετία, η ΕΟΚ πρωτοστάτησε σε πολυάριθμες διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των γκέι, οργανώνοντας ημερίδες, πολιτικές παρεμβάσεις και γκέι πράιντ. Τελευταία της δράση ήταν η πετυχημένη παρέμβασή της το 2008 για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ιρανό γκέι που απειλούταν με απέλαση. Ελπίζουμε σύντομα να επαναλειτουργήσει η ιστοσελίδα της με το ιστορικό αρχείο της οργάνωσης.


ΠΟΕΚ

Η Πρωτοβουλία Ομοφυλοφίλων Ενάντια στην Καταπίεση ιδρύθηκε το 2000 από ακτιβιστές ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες σαν ανταπόκριση στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα τον Ιούλιο 2000. Χάρη σε εκείνη την πετυχημένη παρουσία LGBT μπλοκ για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η εν λόγω ομάδα συνέχισε, δίνοντας έμφαση στη διεκδίκηση δικαιωμάτων για όλα τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας. Έτσι η ΠΟΕΚ συμμετείχε σε πολυάριθμους αντιπολεμικούς, αντιρατσιστικούς και αντικαπιταλιστικούς αγώνες και διαδηλώσεις.

Η ΠΟΕΚ ήταν ιδιαίτερα ενεργή στο Πολύχρωμο Φόρουμ, ενώ μετά τις δράσεις για το περιβόητο φιλί του Παπακαλιάτη, το 2004, τη σκυτάλη πήρε η ΠΟΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία οργάνωσε εκδηλώσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενίοτε σε συνεργασία με τη Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας. Βασική θέση της ΠΟΕΚ ήταν ότι η καταπίεση των ΛΟΑΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καταπίεσης που επιβάλλει στην κοινωνία το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Η ομάδα παρέμεινε ενεργή έως το 2007. «Το σημαντικότερο κατόρθωμα της ΠΟΕΚ», σύμφωνα με το μέλος της Κωνσταντίνο Τορπουζίδη, «είναι ότι έδειξε πόσες δυνατότητες ανοίγει η ακτιβιστική δράση, ακόμα και σε δύσκολους χώρους, που δεν είναι ανοιχτοί σε ομοφυλόφιλους.


ΟΠΟΘ

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 1988 στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αγωνίζεται για το δικαίωμα στην ομοφυλοφιλική επιθυμία και μέσα από τις δραστηριότητές της να έρθει ο κόσμος σε γνωριμία με την αληθινή ομοφυλοφιλική έκφραση. Πιστεύω της ήταν πως η αλλαγή στη νοοτροπία του πληθυσμού και η εξουδετέρωση των αρνητικών στερεότυπων είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ομοφυλόφιλων.

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες που ανέπτυξε η ΟΠΟΘ ήταν η τακτική ραδιοφωνική εκπομπή της Για το Δικαίωμα στην Ομοφυλοφιλία, κάθε Κυριακή στο Ράδιο Κιβωτός 92,5 FM, η οποία σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 1996, και η έκδοση του περιοδικού Ο Πόθος, περίπου μια φορά τον χρόνο. Επίσης η ΟΠΟΘ οργάνωσε ημερίδες, παρουσιάσεις και εκθέσεις βιβλίων, επαφές με πολιτικά κόμματα κ.ά. Το 1993 η ΟΠΟΘ και το περιοδικό Πόθος διοργάνωσαν το πρώτο Γκέι Πράιντ της Θεσσαλονίκης, εκδήλωση που επαναλήφθηκε το 1998.


STOP στις Διακρίσεις

afieroma-omades-stopΗ ομάδα STOP στις Διακρίσεις ή «Ένωση κατά των Διακρίσεων Λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου», σύμφωνα με τον επίσημο τίτλο της, δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2009 από ομάδα μπλόγκερ. Η πρώτη της δημόσια παρέμβαση έγινε τον Μάρτιο 2009, με υποβολή αναφοράς στο Συνήγορο του Πολίτη για τη λογοκρισία της σκηνής του φιλιού μεταξύ ανδρών στην παράσταση Ρούσαλκα της Λυρικής Σκηνής.


Γκέι Ένωση Φοιτητών του ΤΕΙ Καστοριάς

Πρόκειται για την πρώτη γκέι φοιτητική ομάδα που ζήτησε επίσημη αναγνώριση από πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα. Η ίδρυσή της έγινε την άνοιξη του 2009 από σπουδαστές του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του παραρτήματος Καστοριάς του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ, η Ένωση ζήτησε την επίσημη αναγνώρισή της από το ΤΕΙ, αναφέροντας τους λόγους της ίδρυσής της.


Grrreek Bears

afieroma-omades-greek-bearsΗ πιο καινούργια γκέι οργάνωση (σύσταση άνοιξη 2009) ονομάζεται Human Activities όπου δραστηριοποιούνται οι έλληνες αρκούδοι. Στόχος του μη κερδοσκοπικού σωματείου είναι η οργάνωση εκδηλώσεων, εκδρομών, καλλιτεχνικών εκθέσεων και συμμετοχή σε τοπικά κα διεθνή φόρουμ. Οι Grrreek Bears έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση με περίπτερο και μπλοκ στην παρέλαση του Athens Pride 2009.


Homorebels

Οι homorebels είναι μια ομάδα queer αναρχικών που εμφανίστηκε το 2007. Στο πράιντ του 2007 μοιράσανε κείμενο που ασκούσε κριτική στον θεσμό και τους στόχους του. Την ίδια περίοδο, αφισοκόλλησαν στο Γκάζι αντίστοιχο κείμενο που αφορούσε την κεκλεισμένων των θυρών απελευθέρωση των γκέι μπαρ. Απ' όσο γνωρίζουμε, οι homorebels δεν έχουν κάνει κάποια δράση τον τελευταίο καιρό. Το κείμενο που μοίρασαν στο πράιντ του 2007 υπάρχει σε αυτόν τον σύνδεσμο.


ΠΟΠ

afieroma-omades-popΗ Πρωτοβουλία Ομοφυλόφιλων Πολιτών ήταν μια ανοιχτή οργάνωση πολιτών για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων γυναικών και αντρών, τρανσεξουαλικών, τρανστζέντερ και αμφιφυλόφιλων πολιτών. Ιδρύθηκε το 2003, με αφορμή τα γεγονότα στο κλαμπ Spices και διήρκησε περίπου ένα χρόνο, αφού σταδιακά τα περισσότερα μέλη της προσχώρησαν στη νεοσύστατη ΟΛΚΕ. Η ιστοσελίδα της είναι ακόμη ενεργή, αλλά ως οργάνωση δεν έχει δράση.


Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών

Η πρώτη λεσβιακή ομάδα στην Ελλάδα σχηματίστηκε το 1978 με την ονομασία Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών. Στην πρώτη της συνάντηση η ομάδα αριθμούσε δέκα μέλη. Σύντομα εγκαταστάθηκε στο σπίτι της Ρωμανού Μελωδού, όπου συστεγάζονταν διάφορες φεμινιστικές αυτόνομες ομάδες. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 λεσβιακές ομάδες με διαφορετικά ονόματα (Λεσβιακή Ομάδα, Αυτόνομες Λεσβίες Φεμινίστριες, Ομάδα Γυναικών Κουκάκι) συστήνονται, διαλύονται και επαναδημιουργούνται με κύρια χαρακτηριστικά τον μικρό αριθμό μελών και την αδυναμία τους να έχουν έναν αυτόνομο χώρο στέγασης, με αποτέλεσμα να μετακινούνται διαρκώς ανάμεσα σε ομοφυλόφιλες οργανώσεις, των οποίων τα μέλη ήταν κυρίως άνδρες, και σε φεμινιστικές ομάδες, χωρίς όμως αναγκαστικά να ταυτίζονται ιδεολογικά ούτε με τους μεν ούτε με τις δε.


Ομάδα Γυναικών Κρήτης

Στις 6 Ιουνίου 1996 έγινε στο Ρέθυμνο η πρώτη συνάντηση της λεσβιακής Ομάδας Γυναικών Κρήτης. Συζητήθηκαν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ομάδας κι αποφασίστηκε να οργανωθεί μια λεσβιακή συνάντηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


ΑΜΟΘ

Η πρώτη γκέι οργάνωση της Θεσσαλονίκης ονομαζόταν Αυτόνομο Μέτωπο Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης και ιδρύθηκε το 1979. Υπήρξε πολύ βραχύβια και εξέδωσε ένα μόνο τεύχος του περιοδικού Μπανάνες.


Πηγές

Σαπφίδες

Wikipedia

Οι ιστοσελίδες των παραπάνω ομάδων.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος