Πιο ψηλά, πιο μακριά, πιο περήφανα

Επικαιρότητα

Δέκα μέρες αποδοχής, αλληλεγγύης, διασκέδασης, περηφάνιας και αθλητισμού σε μια πόλη όπου που δεν ρωτάς «έχεις σχέση;» αλλά «είσαι παντρεμένος;».

του Γιώργου Καρδαρά

 

kopenhagi-01Outgames 2009. Αθλητικοί αγώνες για γκέι γυναίκες και άντρες - και όχι μόνο, αφού φυσικά δεν ζητείται από κανέναν πιστοποιητικό σεξουαλικού προσανατολισμού. Φέτος έγιναν στην Κοπεγχάγη και κύλησαν άψογα, από κάθε άποψη.

Τα Outgames δεν είναι μόνο αθλητισμός. Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν τόσες πολλές, που ζαλιζόσουν: εκθέσεις, συναυλίες, παιχνίδια, stand-up comedy, πάρτυ, παραστάσεις, όπερα κ.ά. γέμισαν κάθε γωνιά της πρωτεύουσας για δέκα συνεχόμενες μέρες.

Αξέχαστα: ο κόσμος που προσήλθε από κάθε γωνιά του κόσμου να συμμετάσχει στους αγώνες, οι οικογένειες και οι φίλοι τους που τους χειροκροτούσαν και τους ενθαρρύναν κατά την διάρκεια των αγώνων· η κολυμβητική ομάδα της Μελβούρνης που κυκλοφορούσε αγκαλιά με ένα φουσκωτό καγκουρό στους πεζόδρομους της πρωτεύουσας· οι διάφορες ομάδες της Καλιφόρνιας που προτού κατέβουν να αγωνιστούν είχαν κάνει «σέρβις» στους πλαστικούς χειρουργούς· οι τρεις γκέι Δανοί που είχαν αγοράσει εξοχικά με τους άντρες τους σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Πελοποννήσου που προφέρανε το όνομα του χωριού με παχύ «λ» και «νι»· και φυσικά οι άσχετοι έλληνες μεσήλικες τουρίστες με τις υπερβολικές κομμώσεις τους, που έτυχε να βρίσκονται στην Κοπεγχάγη και δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει σε όλη την πόλη, η οποία έζησε για δέκα ημέρες στον πυρετό των αγώνων, με διάφορες εκδηλώσεις να λαμβάνουν μέρος καθημερινά στους δρόμους και τις αναρίθμητες σημαίες ουράνιου τόξου να στολίζουν κάθε γωνιά της πόλης και την κεντρική πλατεία του δημαρχείου. Πιθανώς να νόμισαν ότι ήταν η εθνική σημαία της Δανίας...

Την πρώτη έκπληξη την προετοίμασε μια προπονήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης από τον Καναδά. Την παραμονή της έναρξης των αγώνων, συγκέντρωσε είκοσι άτομα που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το συγκεκριμένο άθλημα και τους έμαθε μια χορογραφία για να την παρουσιάσουν την Δευτέρα το πρωί στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πισίνα. Το χειροκρότημα δεν είχε τέλος και τα μάτια των κοριτσιών και αγοριών, που κατόρθωσαν να συγχρονίσουν τις κινήσεις του κάθε άκρου του κορμιού τους στην επιφάνεια του νερού, έλαμπαν από περηφάνια και χαρά.

{youtube}XZHnITKU4Pk{/youtube}

Συγχρονική κολύμβηση στο λιμάνι της Κοπεγχάγης –επαγγελματίες και αρχάριοι– στο Aarhus,
μία από τις 7 "πόλεις" που στήθηκαν στην Κοπεγχάγη. Κωπηλασία και ballroom dancing.

Ένα ξεχωριστό και ευχάριστο γεγονός αποτέλεσε η ανοιχτή επιστολή της Εθνικής Επιτροπής Διαιτητών της Δανίας, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι διαιτητές της κολύμβησης απόλαυσαν ιδιαιτέρως τους αγώνες. Παρατήρησαν με μεγάλη έκπληξη ότι οι αργοί κολυμβητές χειροκροτήθηκαν και ενθαρρύνθηκαν από το κοινό ώσπου να τερματίσουν, κάτι που δεν συμβαίνει στους συνηθισμένους αγώνες, όπου οι αδύναμοι της κούρσας παραβλέπονται». Επίσης οι διαιτητές πρώτη φορά συμμετείχαν σε αγώνες όπου επικρατούσε τόσο φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. «Ευχαριστούμε θερμά που μας δόθηκε η ευκαιρία να αποτελέσουμε μέρος ενός τέτοιου μοναδικού».

Πραγματικά, οι «γκέι Ολυμπιακοί», όπως λέγονται, εφαρμόζουν πολύ περισσότερο το ολυμπιακό ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας και της χαράς της συμμετοχής, καθώς δεν είναι απαραίτητο να είσαι καν αθλητής για να συμμετάσχεις!

Τα συγκεκριμένα Outgames πλαισιώθηκαν από ένα πολυήμερο συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνέδρους από όλο τον κόσμο και θέματα όπως η δικτύωση των γκέι αραβόφωνων, η καταπολέμηση της ομοφοβίας στα σχολεία, η λοατ ορατότητα κ.ά.

{youtube}FtWP_5KiWyE{/youtube}

Γκέι πάλη

Παραδοσιακά το Σάββατο, τελευταία μέρα των αγώνων, λαμβάνει μέρος ο μαραθώνιος, ο ημι-μαραθώνιος, η έναρξη του τρίαθλου με βουτιά στα κρύα νερά (17 βαθμοί κελσίου) της Κοπεγχάγης. Σαν κερασάκι στην τούρτα, το ετήσιο Gay Parade το οποίο οργανώθηκε μαζί με τους αγώνες για να αξιοποιηθεί η μεγάλη και πολυπολιτισμική κοσμοσυρροή που επικρατούσε στην πόλη. Η πορεία του Pride διάρκεσε 5 ώρες! Μάλιστα εκτός από πιο περήφανοι, φτάσαμε και πιο ηλιοκαμένοι στη πλατεία του δημαρχείου. Ήταν μια από τις πιο ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού και οι περισσότεροι αποφάσισαν να παρακολουθήσουν την ομιλία της τελετής λήξης της δημάρχου με μαγιό, αθλητικά παπούτσια και ένα μπουκάλι αντηλιακό νούμερο 35 στο χέρι.

Με την ευλογία της Εκκλησίας

Η πνευματική αποκορύφωση των αγώνων ήταν η ευλογία που έδωσε η δανέζικη προτεσταντική εκκλησία σε γκέι από όλο τον κόσμο. Ο καθεδρικός ναός της Κοπεγχάγης γέμισε με ζευγάρια που για πρώτη φορά στην κοινή τους ζωή πέρασαν συνειδητά το κατώφλι της εκκλησίας για να πάρουν την ευλογία του ιερέα. Ήταν μια πρωτοβουλία οχτώ ιερέων, αντρών και γυναικών, που θέλησαν έτσι να δείξουν ότι η αγάπη του Θεού αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. «Σημασία έχει να αγαπάς, όχι το ποιον αγαπάς», είπαν στα αγγλικά και στη νοηματική γλώσσα, τις δυο γλώσσες της θείας λειτουργίας. Στον ιερό ναό, προσήλθαν πολλοί αθλητές της Ιταλίας, οι οποίοι βαθιά συγκινημένοι είπαν ότι μακάρι να τους έδινε την ευχή της και η καθολική εκκλησία της χώρας τους. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

{youtube}uMqSLqG1kRU{/youtube}

Ballroom dancing - με 320 ζευγάρια απ' όλο τον κόσμο

Στα διάφορα πάρτι τα βράδια και στα σπίτια που ήμουν καλεσμένος, παρατήρησα κάτι που το είχα δει μέχρι τότε μόνο στη Βαρκελώνη. Πολλά παιδιά από όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει την Κοπεγχάγη σαν τόπο διαμονής. Από τη μία οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρίες πληρώνουν το εξειδικευμένο προσωπικό τους πολύ καλά, και από την άλλη στις ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης, ιδιαιτέρως για τους ομοφυλόφιλους. Οι γκέι γάμοι έχουν γίνει πραγματικότητα εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί οικογένεια και να υιοθετηθούν παιδιά, ώστε το όνειρο μιας μικροαστικής οικογενειακής ζωής σε ένα προάστιο της Κοπεγχάγης σε μια μονοκατοικία με κήπο και γκαράζ να γίνει πραγματικότητα.

Το 2010 τα Outgames θα γίνουν στην Κολωνία της Γερμανίας. Ως τότε προπονηθείτε καλά και κρατήστε μια εβδομάδα ελεύθερη στο ημερολόγιό σας, για να έχετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στη γερμανική γλώσσα και να γευθείτε γνήσιες γερμανικές μπύρες. Biss dann.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 guests και κανένα μέλος