«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τους ετεροφυλόφιλους»

Ποιος e-ίσαι;

Φανατικός βάζελος, με διαρκείας· δουλεύει σε εργοστάσιο· καλοφαγάς και μηχανόβιος. Α και, μην ξεχάσουμε: περήφανος γκέι.

Συνέντευξη στον Κωστή Σπηλιώτη

Ο bearpridehiv μου αυτοσυστήθηκε ως εξής:

«Το μπλογκ μου γεννήθηκε Μάιο του 2009, λίγους μήνες μετά την αναγγελία της οροθετικότητάς μου. Το όνομά του προήλθε από τα εξής: α) bear επειδή είμαι ένας χαδιάρης αρκούδος Smile, β) pride γιατί ως μέλος της οργάνωσης οροθετικών bepositive λίγες μέρες μετά θα ήμουν στο gaypride, στο πόστο του περιοδικού Antivirus μαζί με τον φίλο μου τον Γιάννη και την φίλη μου, τη μοναδική Μαριανέλλα Κλώκα, γ) τον ιό HIV. Τα ένωσα όλα και γεννήθηκε ο bearpridehiv».

Μετά τη διάγνωσή του με HIV, ο bearpridehiv ήταν αρκετά τρελαμένος και πικραμένος. Μέσα από το μπλογκ άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει πάλι τον εαυτό του. Σιγά σιγά ο φόβος και η απαισιοδοξία αντικαταστάθηκαν με αισιοδοξία και δίψα για ζωή. Βρήκε επίσης καινούργιες φιλίες κι ανθρώπους που τον δέχτηκαν όπως είναι. Σιγά σιγά, ο φόβος και η απαισιοδοξία έδωσαν τη θέση τους στην αισιοδοξία και τη δίψα για ζωή.


Γεροδεμένος, βάζελος, καλοφαγάς, σου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και οι μηχανές, δουλεύεις σε εργοστάσιο. Είσαι γκέι εσύ; Τι είναι αυτά τα πράγματα; :-)

bearpridehiv-01Γεροδεμένος ναι. Έχετε δει αδύνατη αρκούδα; Χαχαχα. Βάζελος με διαρκείας και μέσα στα γήπεδα. Λατρεύω τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Καλοφαγάς. Εννοείται ότι είμαι καλοφαγάς και σαν αρκούδος είμαι πιο πολύ ψαροφάγος. Μου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα εξού και τα 185 άλογα που έχω. Οι μηχανές μου άρεσαν. Τώρα πια στα 45 μου, μεγάλη αρκούδα πια, μη ξεγοφιαστώ κιόλας! Επίσης μεγάλη αδυναμία μου οι σκύλοι. Από 8 χρονών έχω σκύλο. Ναι δουλεύω σε εργοστάσιο και αγαπώ πολύ την δουλειά μου.

Είμαι γκέι, φίλε μου, 100%. Και golden star. Μου λες: «Είσαι γκέι εσύ; Τι είναι αυτά τα πράγματα»; Και σου απαντώ. Στο περσινό πράιντ σύνθημά μας ήταν: «Είμαστε παντού». Φυσικά και είμαστε παντού. Και στα εργοστάσια, και στα γήπεδα και παντού.

Το nickname σου είναι bear και αναφέρεις συχνά ότι είσαι αρκούδος. Κάποιοι αναγνώστες μας θα σκεφτούν μόνο τα ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Χαχαχα. Όντως στην αρχή δεν καταλάβαιναν το nickname μου. Όταν έβαλα φωτογραφία του χεριού μου και του ποδιού μου, τότε άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η τριχοφυΐα και τα κιλάκια είναι το χαρακτηριστικό των bear. :-)

Αλήθεια, γιατί υπάρχουν ειδικά σάιτ γνωριμιών και μπαρ για αρκούδους; Τι έχουν οι παραπάνω τρίχες και κιλά και σας κάνουν να ξεχωρίζετε από τα υπόλοιπα γκέι ζωάκια;

Τα bear μπαρ, όπως και τα ανάλογα σάιτ γνωριμιών υπάρχουν για διάφορους λόγους: Όταν ένας αρκούδος θέλει να γνωρίσει έναν άλλο αρκούδο πού θα πάει; Όπως κι ένας μη bear που του αρέσουν οι bear, σε αυτά τα μπαρ ή τα σάιτ θα τρέξει. Είναι πιο εύκολο. Τι να κάνουμε; Έχουμε αδυναμία στη γούνα και όχι στα αποτριχωμένα σώματα. Επίσης σε αυτά τα μπαρ είναι μια καλή ευκαιρία να πάνε άνθρωποι με παραπάνω κιλά και να νοιώθουν άνετα.

Τώρα πια υπάρχει και το bearpride στην Κολωνία, όπως και διαγωνισμοί για τον μίστερ αρκούδο όπως το Madbear της Μαδρίτης, όπου έχω πάει κιόλας, ή το Bearcelona στη Βαρκελώνη, όπου επίσης έχω πάει. Μιλάμε γεμίζει η Βαρκελώνη αρκούδες. Χεχεχε, λες και είσαι στον παράδεισο.

Κάνεις τα ταξιδάκια σου: ΗΠΑ, Ισπανία, Βέλγιο. Εντυπώσεις από τη ΛΟΑΤ ζωή στα ξένα; Βρίσκεις διαφορές στη διασκέδαση, στην ορατότητα, στους άντρες;

bearpridehiv-02Πάντα έκανα και θα κάνω ταξιδάκια στα ξένα. Στη διασκέδαση αλλού είναι καλύτερα, αλλού χειρότερα. Δεν είναι μόνο αυτός ο σκοπός των ταξιδιών μου. Απλά γεμίζω μπαταρίες. Όσο για τους άντρες, μιας και είμαι αρκούδα και μου αρέσουν οι μελαχρινές αρκούδες, μεσουρανώ στη Μεσόγειο. Οπότε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία είναι ο παράδεισος μου.

Οι εντυπώσεις από τη ΛΟΑΤ ζωή σίγουρα είναι καλύτερες. Ειδικά στην αγαπημένη μου Ισπανία, όταν αρέσεις σε κάποιον θα σου μιλήσει. Ο κόσμος είναι πολύ απελευθερωμένος. Εκεί υπάρχει ο γάμος των ομοφυλόφιλων, εδώ ούτε σύμφωνο συμβίωσης δεν υπάρχει. Όχι ότι έχω σκοπό τον γάμο, ο τίτλος «αμετανόητος εργένης» μου ταιριάζει απόλυτα. Όμως από τη στιγμή που ζούμε σ' ένα κράτος το οποίο πληρώνουμε και υπηρετούμε με φόρους κ.λπ., είναι υποχρεωμένο να μας δώσει αυτά που δικαιούμαστε εμείς οι ομοφυλόφιλοι. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τους ετεροφυλόφιλους. Βέβαια και η Ελλάδα τώρα ποια δεν είναι όπως όταν ήμουν 19 χρονών. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πιο απελευθερωμένα.

Τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο δηλαδή από τότε που ήσουνα δεκαεννιά; Επίσης, όντας αρκούδος, πώς βλέπεις τη νυχτερινή ζωή και τις γνωριμίες στην Αθήνα;

Σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει. Υπάρχει μεγαλύτερη απελευθέρωση. Η ελληνική κοινωνία ακόμα έχει πολλά ταμπού με μας, φαντάσου δηλαδή πριν 25 χρόνια τι γινόταν. Άσε που υπήρχαν και πολύ λίγα γκέι μπαρ. Στα νιάτα μου τρία ήταν τα γνωστά. Για γκέι πράιντ ούτε συζήτηση. Ποιος θα πήγαινε;

Για γνωριμίες γενικά είναι καλύτερα από παλιά και πιο εύκολα. Τώρα για τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας είναι καλή, αλλά θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Δηλαδή τι έχει παραπάνω η Ισπανία; Στην Ισπανία μια πόλη στο μέγεθος π.χ. της Καλαμάτας θα διοργάνωνε gaypride. Εδώ;

Συμμετέχεις σε οργανώσεις οροθετικών όπως η Θετική Φωνή και η ενημέρωση για τον ιό HIV είναι από τα πιο συχνά θέματα στο μπλογκ σου. Φαίνεται πως είναι σημαντική για σένα μια μαχητική στάση απέναντι στο ζήτημα, θέλεις να εξηγήσεις στις αναγνώστριές μας γιατί;

Συμμετέχω στη Θετική Φωνή, όπως και στο φόρουμ των οροθετικών το οποίο συνδέεται με την bepositive. Αυτό το φόρουμ με βοήθησε πάρα πολύ την στιγμή που το χρειάστηκα και γι' αυτό το αγαπάω. Τώρα πια είμαι και συντονιστής στο φόρουμ. Μέσα στο φόρουμ μαζί με τον φίλο μου τον Rainbow έχουμε ενημερώσει πάρα πολύ τον κόσμο σε όλα τα σχετικά θέματα.

Στη Θετική Φωνή είμαι πιο πρόσφατος. Η μαχητική στάση εκ μέρους μου στο ζήτημα είναι για μένα σημαντική. Μόνο έτσι ενημερώνεται ο κόσμος, και μειώνεται ο κοινωνικός στιγματισμός των οροθετικών. Μη ξεχνάμε ακόμη ότι η Θετική Φωνή κατάφερε να κλείσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στις 13 Δεκέμβρη 2010, πράγμα που δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας. Όλοι μαζί το καταφέραμε.

Επίσης μέσω του μπλογκ μου έχω δώσει μεγάλη βοήθεια στους νέους οροθετικούς. Δεν πρέπει να ξεχνάω ότι πριν δυόμισι χρόνια ήμουν στη θέση τους. Μετά τους καθοδηγώ προς το φόρουμ μας και τη Θετική Φωνή που θα τους βοηθήσει περισσότερο. Πιστεύω ότι οι γνώσεις πρέπει να μεταφέρονται, αλλιώς παύουν να είναι γνώσεις.

Ακούγεται κάποιες φορές από μέλη της κοινότητας ότι οι ΛΟΑΤ οργανώσεις δεν κάνουν τίποτα ή ότι όσα άτομα ασχολούνται το κάνουν για το προσωπικό τους συμφέρον και ότι ανήκουν σε «γκέι κυκλώματα». Όντας μέλος σε μια οργάνωση οροθετικών, έχεις ακούσει ποτέ τέτοια κριτική; Δίνεις καθόλου δίκιο στους καχύποπτους και τις απαισιόδοξες;

Όχι «δεν κάνουν και τίποτα». Για δείτε εδώ.

bearpridehiv-03

Επίσης θα απαντήσω και σε αυτούς που λένε ότι οι γκέι οργανώσεις δεν κάνουν τίποτα. Αντί να μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα ήταν καλύτερο να γίνουν μέλη και να μας δείξουν τον τρόπο; Μη τα περιμένουμε όλα εξ ουρανού. Αν δεν κινηθούμε κι εμείς, δεν γίνεται τίποτα. Σαν μέλος έχω ακούσει πολλές μαλακίες, ότι παίρνουμε χρήματα για παράδειγμα. Τους δίνω λίγο δίκιο, για τον λόγο ότι δεν μας ξέρουν. Όμως ρε παιδιά αν ειδικά εμείς οι οροθετικοί δεν κινηθούμε από μόνοι μας, δεν θα μάθουν στην κοινωνία τι είναι αυτό, με επακόλουθο να συνεχίζεται ο κοινωνικός στιγματισμός. Μην ξεχνάμε ότι πολύ κόσμος έχει άγνοια περί hiv.

Άλλωστε στην οργάνωση έχουμε ένα θησαυρό, τη Μαριανέλλα Κλώκα, η οποία εκτός από μαχητική είναι και συμπαθέστατη, όπως φαίνεται στο παρακάτω βιντεάκι

{youtube}VuxRIRpxicY{/youtube}

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 72 guests και κανένα μέλος