Ωχ! Τ' είναι αυτό που κόλλησα;

Υγεία

Η σύφιλη είναι σε έξαρση στην Ελλάδα. Η διάγνωση και η θεραπεία της απλές. Αν φυσικά την προλάβεις εγκαίρως!

του Κύρου Κόκκα

ygeia-01Η σύφιλη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μέχρι πριν από έναν αιώνα θεωρείτο θανατηφόρα, αλλά με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών θεραπεύεται πλήρως. Η διάγνωση και η θεραπεία της απλές. Αν φυσικά την προλάβεις εγκαίρως!

Πώς μεταδίδεται;

Η σύφιλη μεταδίδεται πολύ εύκολα. Το μικρόβιο της σύφιλης μπορεί να διαπεράσει ακόμη και το υγιές δέρμα! Μεταδίδεται όταν έρθουμε σε επαφή με τις δερματικές βλάβες που προκαλεί η σύφιλη (βλ. παρακάτω). Μεταδίδεται με το πρωκτικό, κολπικό και στοματικό σεξ.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί;

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 10-90 μέρες μετά την μόλυνση (κατά μέσον όρο 21 μέρες). Στην περιοχή απ' όπου μπήκε το μικρόβιο στον οργανισμό εμφανίζεται μια ανοιχτή πληγή που δεν αιμορραγεί, δεν πονάει και μοιάζει με λεία σάρκα. Συνήθως η πληγή βρίσκεται στα γεννητικά όργανα, αλλά μπορεί να μην είναι ορατή αν παρουσιαστεί μέσα στον κόλπο ή μέσα στο ορθό (κώλο). Μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (χέρια, στόμα, πρόσωπο κλπ). Η επαφή με την πληγή μεταδίδει την σύφιλη.

Η σύφιλη μεταδίδεται εύκολα. Είναι πιθανό να έχεις κολλήσει και να μην έχεις συμπτώματα. Γι' αυτό χρειάζεται να κάνεις εξετάσεις μια φορά τον χρόνο.

Η πληγή κλείνει από μόνη της σε 1-6 μήνες (συνήθως 6-8 εβδομάδες). Αυτό το στάδιο λέγεται πρωτοπαθές.

Από εκεί και μετά το νόσημα μπαίνει στην δεύτερη φάση όπου τα συμπτώματα μπορεί να είναι: εξάνθημα στο σώμα, στις παλάμες, στα πέλματα. Στις υγρές περιοχές του σώματος (γεννητικά όργανα) το εξάνθημα μπορεί να γίνει επίπεδο και λευκωπό (συφιλιδικό κονδύλωμα). Μπορούν επίσης να εμφανιστούν βλεννώδεις κηλίδες στα γεννητικά όργανα ή και στο στόμα. Η επαφή με τις κηλίδες αυτές μεταδίδει την σύφιλη.

Άλλα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο (που όμως μπορεί να οφείλονται σε δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας) μπορεί να είναι πυρετός, πονόλαιμος, κακοδιαθεσία, απώλεια βάρους, πονοκέφαλος και διόγκωση λεμφαδένων.

Πώς θα καταλάβει ο γιατρός ότι έχω σύφιλη;

Ο δερματολόγος μπορεί αμέσως να αναγνωρίσει ένα συφιλιδικό έλκος. Αν όμως επισκεφτείς γιατρό μετά την επούλωση του έλκους, χρειάζεται να γίνει μια ειδική εξέταση αίματος που εντοπίζει το μικρόβιο (η γενική αίματος δεν δείχνει τίποτε). Γίνεται μια απλή αιμοληψία και σε λίγες μέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα. Είναι πιθανόν, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο να ζητήσει και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. οσφυονωτιαία παρακέντηση για να αποκλείσει μόλυνση του νευρικού συστήματος).

Αν η σύφιλη δεν θεραπευτεί, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες!

 

Θέλετε να δείτε με τι μοιάζουν τα έλκη που προκαλούνται από τη σύφιλη; Κάνετε κλικ εδώ και εδώ.

Πού μπορώ να κάνω την εξέταση;

Σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτικά σε μικροβιολογικό εργαστήριο, αφού έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση από δερματολόγο.

Υπάρχει περίπτωση να έχω μολυνθεί αλλά να μην έχω συμπτώματα;

Ναι, είναι πιθανόν και αυτό ανιχνεύεται με την αιματολογική εξέταση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια (λανθάνουσα σύφιλη).

Ποια είναι η θεραπεία;

Αντιβίωση (πενικιλίνη) σε ενέσιμη μορφή.

Τι θα γίνει αν δεν πάρω θεραπεία;

Το μικρόβιο της σύφιλης παραμένει μέσα στον οργανισμό και προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα αγγεία, στα οστά, στο νευρικό σύστημα.

Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλη έξαρση της σύφιλης στην Ελλάδα.

Πώς μπορώ να μην μολυνθώ;

Δύσκολα μπορείς να προστατευτείς από τη σύφιλη, επειδή δεν φαίνεται εύκολα. Η χρήση προφυλακτικού βοηθάει ως ένα βαθμό αλλά δεν αρκεί. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να κάνεις εξετάσεις μια φορά τον χρόνο.

Η σύφιλη δεν μεταδίδεται από κάθισμα τουαλέτας, μπανιέρα, μαχαιροπήρουνα ή ρούχα.

Τι να κάνω αν βρεθώ με κάποιον/α και δω μια πληγή στα γεννητικά του/της όργανα;

Το ασφαλέστερο είναι να σταματήσεις επιτόπου, χωρίς να ψάξεις για δικαιολογία. «Αυτό που έχεις με ανησυχεί και μου έφυγε η διάθεση». Τόσο απλά.

Πρέπει να ξέρω κάτι ακόμη;

Αν έχεις σεξουαλικές επαφές καλό είναι να εξετάζεσαι μια φορά τον χρόνο για σύφιλη (λανθάνουσα σύφιλη), ηπατίτιδες και HIV. Οι εξετάσεις για σύφιλη και HIV γίνονται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία.

Για τη σύφιλη δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλη έξαρση της σύφιλης στην Ελλάδα.

Το έλκος της σύφιλης μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για τον HIV στον οργανισμό.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 77 guests και κανένα μέλος