Κι άλλοι γκέι στην τηλεόραση;

Ρεπορτάζ

του Ζαχαρία Μαυροειδή

Από το The Real World στο 1 Girl 5 Gays, οι γκέι χαρακτήρες στην τηλεόραση αυξάνονται και πληθύνονται.

Σε πολλές πλέον χώρες του Δυτικού κόσμου υπάρχουν γκέι κανάλια, είτε διαδικτυακά είτε συνδρομητικά. Εδώ και μερικούς μήνες έχουμε στην Ελλάδα το πρώτο gay tv, το www.gitv.gr. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι το οποίο παρουσιάζει δελτίο με νέα της ΛΟΑΤ κοινότητας, ρεπορτάζ από καλλιτεχνικά και μη δρώμενα της πόλης, παρουσιάσεις γκέι χώρων διασκέδασης, σχολιασμό της επικαιρότητας από τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και συνεντεύξεις-προσωπικές αφηγήσεις ΛΟΑΤ ατόμων. Το κανάλι ξεκίνησε με υστέρημα στην τεχνολογική του αρτιότητα αλλά σταδιακά βελτιώνεται καθώς αποκρυσταλλώνεται η θεματολογία του, οι εκπομπές του και η τεχνικές του δυνατότητες.

Ταυτόχρονα, φέτος είχαμε και την πρώτη διαδικτυακή γκέι μίνι σειρά, τον «Pipis the cousin». Η σειρά πάσχει από διάφορες αδυναμίες, σίγουρα όμως, μαζί με το gitv δείχνουν την ύπαρξη ενός κοινού το οποίο μπορεί να λειτουργήσει χάρη στο ίντερνετ. Με αφορμή το όλα τα παραπάνω κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στα προγράμματα που υπήρξαν σταθμοί στην παρουσία της ΛΟΑΤ κοινότητας στην μικρή οθόνη.

The Real World

To 1992, το δίκτυο MTV ξεκινάει την πρώτη σεζόν του «The real world». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τη συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη 7 νέων, άγνωστων μεταξύ τους, κοντά στην λογική του Big Brother χωρίς όμως το στοιχείο του εγκλεισμού. Η σειρά, που κάθε χρόνο μετακομίζει και σε άλλη πόλη, θεωρείται η αρχή της reality tv και είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα της τηλεόρασης, συνεχίζοντας μέχρι φέτος, στην 25η σεζόν του, κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη. Στην 3η σεζόν, το 1994, το σπίτι της παραγωγής ήταν στο Σαν Φρανσίσκο, και ένας από τους συγκάτοικους ήταν λατινοαμερικάνος γκέι οροθετικός Pedro Zamora. Ο Zamora ήταν ένας από τους πρώτους οροθετικούς που μίλησαν ανοιχτά, συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας και επηρεάζοντας καθοριστικά την άποψη της κοινής γνώμης για το AIDS. Ο θάνατος του, λίγες ώρες μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της σεζόν, σχολιάστηκε ακόμη και από τον τότε πρόεδρο Bill Clinton.

{youtube}KA4ZZImS4Qs{/youtube}

Ένα σπέσιαλ επεισόδιο του Real World αφιερωμένο στον Pedro Zamora

Will and Grace

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός, τουλάχιστον για την αμερικανική τηλεόραση, ήταν η σειρά «Will & Grace» που έκανε πρεμιέρα το 1998 στο αμερικανικό δίκτυο NBC. Η σειρά είχε στο επίκεντρό της την σχέση του Will, ενός γκέι δικηγόρου, με την συγκάτοικο και κολλητή του Grace, μία εβραία διακοσμήτρια. Το καστ συμπληρώνουν η Caren, η ζάμπλουτη, αλκοολική και μπαισέξουαλ βοηθός της Grace και ο Jack, ο ατάλαντος γκέι ηθοποιός και κολλητός του Will. Η σειρά διήρκεσε 8 σεζόν και, πάντα στα όρια που αφήνει το αμερικανικό prime-time όπου προβαλλόταν, έφερε τους γκέι στο σπίτι του μέσου αμερικάνου. Με σπαρταριστές ατάκες, καμπ χιούμορ αλλά και πολλή αλήθεια, σκιαγράφησε με ειλικρινή τρόπο τον πλατωνικό έρωτα ανάμεσα σε έναν γκέι και μια αδερφομάνα. Η επιτυχία της σειράς ήταν τεράστια, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τους αμέτρητους διάσημους που έκαναν guest εμφανίσεις στην σειρά όπως οι Cher, Madonna, Britney Spears, Joan Collins, Glenn Close, Matt Damon, Rosanna Arquette, Michael Douglas, Demi Moore, Sharon Stone, Jenifer Lopez και Janet Jackson.

{youtube}UnLf7ghM-6E{/youtube}

Μία εκπληκτική σκηνή από το «Will&Grace» με guest star τη Cher

Στην πορεία ακολούθησαν σειρές όπως το «Queer as folk», «The L world», «Noah's ark» κ.ά., όλες με αποκλειστικά γκέι πρωταγωνιστές. Ταυτόχρονα, γκέι χαρακτήρες εμφανίζονται σταθερά σε σειρές ανά την υφήλιο, δημιουργώντας μία άτυπη ποσόστωση γκέι χαρακτήρων (ενδεικτικά «Weeds», «Desperate Housewives», «Mad Men»). Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η πολυβραβευμένη δραματική σειρά του HBO «Six Feet Under» – Γραφείο Κηδειών Φίσερ, στα ελληνικά.

Ζωή σε λόγου μας

Στο «Six Feet Under» μία οικογένεια μεσοαστών αμερικανών προσπαθεί να συντηρήσει την οικογενειακή επιχείρηση, ένα γραφείο τελετών, μετά τον θάνατο του πατέρα. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της σειράς είναι ο David, ο θρησκευόμενος και «καλός πλην γκέι» γιος της οικογένειας. Τον ρόλο του David ερμηνεύει εκπληκτικά ο Michael C. Hall, ο οποίος στην συνέχεια μεταλλάχτηκε στον μανιακό δολοφόνο Dexter της ομώνυμης σειράς. Στις 5 σεζόν του «Six Feet Under» παρακολουθούμε, μεταξύ άλλων, την ερωτική ιστορία του David με τον αφροαμερικανό αστυνομικό Keith.

{youtube}QeYJhH8zGUc{/youtube}

«Six Feet Under». Μία σκηνή όπου ο David και ο Keith πηγαίνουν εκδρομή σε κάποιο τουριστικό θέρετρο.
Βγαίνοντας στην πισίνα ο David αισθάνεται άβολα και φαντασιώνεται διάφορα κωμικά περιστατικά

Η σχέση των δύο ανδρών αποτυπώνεται με απόλυτο ρεαλισμό και με συγκινητική ειλικρίνεια, χωρίς καμία λογοκρισία στην τρυφερότητα, στον πόθο ή στη σύγκρουση που συνεπάγεται μια οποιαδήποτε σχέση, στρέιτ ή γκέι. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν στην εκκλησία, ξεκινάνε όντας σε μια κρυφή σχέση, με αρκετή ντροπή κυρίως από την μεριά του Daniel, για να φτάσουν σταδιακά μέχρι την υιοθεσία δύο παιδιών, με όλες τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει αυτό σε ένα ομόφυλο ζευγάρι.

Oh really?

Τη δεκαετία του ριάλιτι, ήταν μοιραίο να ανοίξει μια αγορά και για γκέι ριάλιτι, τα περισσότερα από τα οποία εγείρουν όσες ηθικές ή αισθητικές ενστάσεις εγείρει και οποιοδήποτε άλλο ριάλιτι. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι το «A queer eye for the straight guy», όπου 5 υπερφίαλοι γκέι αναλαμβάνουν να σενιάρουν έναν άξεστο στρέιτ, ο διαγωνισμός drag-queen «RuPaul's Drag race» με παρουσιάστρια την εμβληματική drag-queen RuPaul, το «The A list» όπου βλέπουμε μια παρέα πλούσιων και ματαιόδοξων μεγαλοαστών γκέι στην καθημερινότητά τους στο Μανχάταν και, τέλος, το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι «Playing it straight» όπου μια κοπέλα παλεύει να καταλάβει ποιος από τους 14 άνδρες συμπαίκτες της είναι στρέιτ και ποιος γκέι (όλοι οι γκέι υποκρίνονται τους στρέιτ). Ο λόγος; Κάθε βδομάδα η παίκτρια αποκλείει και έναν άνδρα με στόχο στο τέλος να μείνει με στρέιτ παίκτη, προκειμένου να κερδίσει αυτή το έπαθλο. Αν όμως μείνει με γκέι, κερδίζει αυτός. Τα σχόλια περιττά.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθούμε στο ταλκ σόου «5 girls 1 gay» που φέτος διανύει τη δεύτερή του σεζόν στο καναδέζικο MTV. Πρόκειται για ένα κατά τ' άλλα συμβατικό talk show όπου μία γυναίκα, η Aliya Jasmine, ρωτάει 5 γκέι 20 ερωτήσεις για την αγάπη και το σεξ. Οι 5 γκέι εναλλάσσονται σε κάθε επεισόδιο από ένα σύνολο 15 περίπου πρωταγωνιστών, δημιουργώντας κάθε φορά διαφορετική δυναμική στο πάνελ.

Το «1 girl 5 gays» είναι κατ' αρχήν διασκεδαστικό. Οι ερωτήσεις είναι κατά κύριο λόγο κωμικές, συχνά τολμηρές και πολλές φορές αρκετά προσωπικές. Οι πέντε γκέι εξομολογούνται με ειλικρίνεια πότε και πώς κάνανε τελευταία φορά σεξ, αν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ σεξουαλικά βοηθήματα, πότε έκλαψαν τελευταία φορά, πότε έκαναν coming out και άλλα πολλά. Είναι μία σειρά που δεν θα σε κάνει να αισθανθείς πιο σοφός. Σίγουρα όμως ενδυναμώνει με τον πιο άμεσο και ειλικρινή τρόπο την γκέι ταυτότητα, παρουσιάζοντας την με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ. Προσωπικά, είδα όλη την πρώτη σεζόν σε ένα σαββατοκύριακο. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Εμβαθύνετε εδώ

{youtube}bi4o6PVOX1s{/youtube}

Playing it straight

 

{youtube}OmaObyK0H0Y{/youtube}

The A list

 

{youtube}pe1q_qD5Vm8{/youtube}

A queer eye for the straight guy

 

{youtube}NORig0gmxGA{/youtube}

1 girl 5 gays

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 guests και κανένα μέλος