Κρίση, κρίση, είσαι εδώ; Κι αν ναι, πώς ακριβώς;

Έρευνα

Η κρίση μας έχει επηρεάσει. Το 10% ερευνά αν έχει αλλάξει τον τρόπο που διασκεδάζουμε, το πού ζούμε, πού δουλεύουμε και αν θέλουμε να την κάνουμε από την Ελλάδα.

του Νικήτα Ζαφείρη

«Άσε, με απολύσανε και μάλλον θα χρειαστεί να επιστρέψω στο σπίτι των δικών μου».
«Στη δουλειά μου κάνουν συνέχεια ομοφοβικά αστεία, αλλά δεν λέω κουβέντα. Δεν με παίρνει να χάσω τη δουλειά μου τέτοια εποχή».
«Χάρη στην κρίση έχουν βελτιωθεί οι ανθρώπινες σχέσεις. Μας έχει φέρει πιο κοντά – και τους γκέι».

Τελικά τι ισχύει; Η κρίση μας έχει μόνο βλάψει ή και ωφελήσει; Η έρευνα που έκανε το 10% σε 206 τρανς, αμφί, γκέι γυναίκες και άντρες αποκαλύπτει και πράγματα που δεν περιμέναμε.

Πώς δουλεύουμε

erevna-05-epiroiΠώς έχει επηρεάσει η κρίση την οικονομική σου κατάσταση;

Από τους 206 αναγνώστες κι αναγνώστριες που απάντησαν, λιγότεροι από ένας στους δέκα (9%) δήλωσαν ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η οικονομική τους κατάσταση, σε αντίθεση με ένα 87% που έχει επηρεαστεί αρνητικά. Οι μισθολογικές περικοπές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν πλήξει την πλειοψηφία των εργαζομένων.

erevna-04-ergasiaΠώς είσαι εργασιακά;

Όσο για τις μειώσεις συμβάσεων, ένα 34% είναι πλήρως απασχολούμενο, ενώ τα ποσοστά μοιράζονται ισάξια, γύρω στο 15%, για τους μερικώς απασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους ανέργους. Ειδικά για τους άνεργους, πάνω από τρεις στους δέκα είναι άνεργοι: το 17% έχει απολυθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ 18% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

erevna-14-ergasia2
Έχεις αναγκαστεί να κάνει επιλογές στον επαγγελματικό σου τομέα λόγω της κρίσης,οι οποίες περιορίζουν την έκφρασή σου ως ΛΟΑΤ άτομο;
(π.χ. να εργαστείς σε μια δουλειά με πιο ομοφοβικό περιβάλλον)

 

Σε αντίθεση με ό,τι περιμέναμε, όσον αφορά την ομοφοβία στην εργασία, οι περισσότεροι (68%) δεν έχουν αναγκαστεί να κάνει περαιτέρω συμβιβασμούς, όπως να εργαστούν σε μια δουλειά με πιο ομοφοβικό περιβάλλον.

Πού ζούμε

erevna-06-diamoni

Η κρίση έχει επηρεάσει το πού μένεις;

Για τον τόπο κατοικίας και τη σχέση της με την οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα μοιράζονται. Το 40% των αναγνωστών που απάντησαν δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση όσον αφορά το πού μένουν, αλλά σχεδόν τρεις στους δέκα (27%) έχουν την ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον η κρίση θα τους επηρεάσει.

erevna-07-diamoni2

Αν κρίση έχει επηρεάσει το πού μένεις, τι αλλαγή έχει γίνει;

Για αυτούς που έχουν ήδη επηρεαστεί, το 7% έχει αναγκαστεί να γυρίσει στο πατρικό του ή να συγκατοικήσει για να μειώσει τα έξοδα κατοικίας. Αξίζει να τονίσουμε ότι ένα 12% έχει αναβάλει να φύγει από το πατρικό σπίτι, γεγονός που τονίζει την αρνητική επίπτωση της κρίσης για την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου. Ειδικά για τα ΛΟΑΤ άτομα η ανεξαρτητοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τους, ειδικά αν βιώνουν απόρριψη και ομοφοβική αντιμετώπιση από στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

Πόσο ορατοί είμαστε

erevna-08-comingout
Η κρίση σε έχει αποτρέψει από το να κάνεις coming out σε άτομα του κοινωνικού σου κύκλου;

Το κάμινγκ άουτ απ' ό,τι φαίνεται δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, καθώς πάνω από 7 στους δέκα (72%) δηλώνουν ότι δεν τους έχει αποτρέψει από το να βγουν από την ντουλάπα . Ένα 27% είναι ακόμη διστακτικό να προχωρήσει στο κάμινγκ άουτ, ίσως γιατί είναι δύσκολη η ανεξαρτητοποίηση, όπως αναφέραμε προηγουμένως, και θέλει να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες αντιδράσεις από την οικογένεια.

Σεξ κάνουμε;

erevna-09-diaskedasi
Η κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο που διασκεδάζεις;

Όσον αφορά τη διασκέδαση, το 54% όσων απάντησαν έχει επηρεαστεί αρνητικά. Ως γνωστόν η κρίση επηρεάζει την καλοπέραση, αλλά όπως φαίνεται το φλερτ και το σεξ καλά κρατούν (δόξα στην Καλή Νεράιδα).

erevna-10-flirt
Η κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο που φλερτάρεις;

Πάνω από εφτά στους δέκα (74%) συνεχίζουν να φλερτάρουν όπως παλιά (επιτυχημένα ή αποτυχημένα είναι μεγάλη κουβέντα). Δεν είναι βέβαια μικρό το ποσοστό που έχει επηρεαστεί αρνητικά στο φλερτ (22%), ίσως γιατί η κοινωνικοποίησή του λόγω κρίσης έχει μειωθεί.

erevna-09-diaskedasi
Η κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο που διασκεδάζεις;

Το 62% των αναγνωστών δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί η σεξουαλική τους ζωή, σε αντίθεση με ένα 34% που έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Ελλάδα, αντίο!

erevna-12-metanasteysi
Έχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης;

Να φύγει κανείς ή να μη φύγει από την Ελλάδα; Η συντριπτική πλειοψηφία έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό (61%). Το 26% δεν θέλει να μεταναστεύσει, ενώ το 35% θέλει αλλά δεν έχει τη δυνατότητα. Μόνο το 14% επιμένει σθεναρά να μείνει στην Ελλάδα. Τέλος, ένα 17% δηλώνει δυσαρεστημένο με την εγχώρια πραγματικότητα όσον αφορά τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, και θέλει να φύγει στο εξωτερικό ασχέτως οικονομικής κρίσης.

Να διεκδικούμε; Και πώς;

erevna-12-metanasteysi
Δεδομένης της κρίσης, ποια είναι η γνώμη σου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως ΛΟΑΤ (π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης);

Στα 206 άτομα που απάντησαν υπάρχει ισότιμη διαφωνία για το πολυσυζητημένο θέμα του διαχωρισμού ή μη των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων από άλλες πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους. Το 49% θεωρεί ότι η διεκδίκηση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από τη διεκδίκηση άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντιθέτως το 48% την κατατάσσει ως κομμάτι μιας συνολικότερης κοινωνικής και πολιτικής διεκδίκησης. Ευτυχώς, μόνο ένα 3% θεωρεί την κεντρική πολιτική ως μόνη προτεραιότητα, αντιμετωπίζοντας τα ΛΟΑΤ δικαιώματα ως δευτερεύουσας σημασίας αυτήν την περίοδο λόγω οικονομικής κρίσης.

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα ακολούθησε τη μέθοδο του ερωτηματολογίου στο διαδίκτυο με κλειστές ερωτήσεις και διενεργήθηκε το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2012.

erevna-01-fylo

Στην έρευνα του 10% απάντησαν 206 άτομα: 74% ήταν άντρες, 22% γυναίκες και 2% τρανς.

erevna-02-prosanatolismos

Από αυτούς το 85% αυτοπροσδιορίστηκε ως γκέι/λεσβία, το 4% ως κουίρ, το 7% ως αμφί και το 3% ως στρέιτ.

erevna-03-ilikia

Το 65% των απαντήσεων ήταν από άτομα ηλικίας 18-35. To 25% από άτομα ηλικίας 35-50, 4% από άτομα άνω των 50 και το 5% από άτομα κάτω των 18.

 

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 guests και κανένα μέλος