Γκέι αλγόριθμοι

Επικαιρότητα

Το ότι σήμερα έχεις ίντερνετ, υπάρχει φέισμπουκ ή τουϊτάρεις οφείλεται σε μια αδελφή.

της Έλενας Διαμαντοπούλου

turing-01Συχνά φημολογείται ότι από αυτόν έχει πάρει η Apple το δαγκωμένο μήλο του λογότυπού της. Παρότι δεν είναι αλήθεια, "μακάρι να ήταν", έχει ευχηθεί ο ίδιος ο Στηβ Τζομπς.

Ήταν ήρωας της χώρας του, αφού χάρη σε αυτόν οι Βρετανοί αντιμετώπισαν την υπεροχή της γερμανικής τεχνολογίας. Έθεσε τις βάσεις γι' αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν τεχνητή νοημοσύνη. Ήταν ο μπαμπάς της Επιστήμης Υπολογιστών.

8 Ιουνίου 1954. Πεθαίνει. Επίσημα; Αυτοκτονεί. Ουσιαστικά, η χώρα του τον οδηγεί στο θάνατο. Επειδή ήταν γκέι.

Ο Alan Mathison Turing γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1912 και μνημονεύεται σαν μαθηματικός, επιστήμονας της κρυπτογραφικής ανάλυσης (cryptanalyst), της μαθηματικής λογικής (logician) και της επιστήμης υπολογιστών. Ας επιμείνουμε σ' αυτήν την τελευταία ιδιότητά του, επισημαίνοντας ότι ήταν εκείνος που έδωσε την τυποποίηση θεμελιωδών εννοιών όπως «αλγόριθμος» και «υπολογισμός», ενώ επίσης θεωρείται και ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης. Τα επιτεύγματά του δεν σταματούν εκεί, καθώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σπάζοντας τους γερμανικούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

Παρ' όλη τη συνεισφορά του προς την πατρίδα του, το 1952 ο Turing διώχθηκε εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του και αναγκάστηκε, βάσει της τότε υπάρχουσας στο Ηνωμένο Βασίλειο νομοθεσίας, να διαλέξει ή να μπει στη φυλακή ή να υποστεί χημικό ευνουχισμό με ορμονοθεραπεία. Ο χημικός αυτός ευνουχισμός που του επιβλήθηκε λέγεται ότι τον οδήγησε τελικά στην αυτοκτονία. Στις 7 Ιουνίου του 1954 βρέθηκε το πτώμα του δίπλα σε ένα μισοδαγκωμένο, πιθανότατα δηλητηριασμένο, μήλο.

{youtube}AgW6HplOZV0{/youtube}

Ένα σύντομο βίντεο με τα επιτεύγματα του Τούρινγκ

Το 2012 είναι η χρονιά του Alan Turing, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Με πρωτοστάτη το Turing Centenary Advisory Committee (TCAC), εκδηλώσεις εορτασμού έχουν οργανωθεί από ανεξάρτητους φορείς, ιδρύματα, πανεπιστημιακές σχολές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα την ευρύτερη δημοσιοποίηση της ιστορίας του Turing ανέλαβε μια ομάδα νέων, η Colour Youth: Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα ισότητας και καταπολέμησης της ομοφοβίας. Με πρωτοβουλία δυο μελών της, του Στράτου και της Νέλλης, το πρότζεκτ "Alan Turing: A Gay Icon" τρέχει ήδη στο διαδίκτυο, ενώ πολλές δράσεις αναμένονται από το φθινόπωρο.

Όπως μας λέει ο Στράτος: «Υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω από τόσο σημαντικά πρόσωπα όπως ο Alan Turing, όχι μόνο σχετικά με την επιστήμη την οποία εισήγαγε, επιστήμη την οποία χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά, αλλά και για το ότι υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί ίνδαλμα για την lgbt κοινότητα».

«Πρόκειται για μια καμπάνια ενημέρωσης», αναφέρει σχετικά η Νέλλη, «η οποία ευελπιστούμε με μικρές πρωτοβουλίες, είτε σε συνεργασία με εμάς στην Colour Youth είτε ανεξάρτητα, να εμπλουτιστεί και με άλλες ιδέες. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιήσαμε το διαδίκτυο με ένα σάιτ και μια σελίδα στο facebook. Σε δεύτερη φάση, επιδίωξή μας είναι από Σεπτέμβρη να κάνουμε κάποια ημερίδα, κυρίως σε πανεπιστημιακές σχολές, των οποίων το αντικείμενο βρίσκεται κοντά στο επιστημονικό πεδίο δράσης του Τuring, όπως σχολές πληροφορικής ή/και μαθηματικών.»

Τι έχει να πει όμως το 2012 η ιστορία του Turing στην κοινωνία μας και τους ανθρώπους της; Σύμφωνα με τον Στράτο «η διάδοση της ιστορίας αυτής καταρρίπτει τα υπάρχοντα στερεότυπα για την lgbt κοινότητα και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τόσο γι' αυτήν, όσο και για την κοινωνία ευρύτερα. Κατ' ουσίαν αποτελεί ένα μεταξύ τους σύνδεσμο, αποδεικνύοντας με τρόπο χαρακτηριστικό ότι τα lgbt άτομα δεν βρίσκονται έξω από την κοινωνία»

Άλλωστε, όπως τονίζει και η Νέλλη «η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας μπορεί να έχει αρθεί, αλλά οι διακρίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν στις δυτικές κοινωνίες, και ιστορίες σαν αυτή του Turing είναι ένα ακραίο και τρανταχτό παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η ομοφοβία».

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009, μετά από έντονη δραστηριοποίηση για την έστω και καθυστερημένη επανόρθωση προς το πρόσωπο του Alan Turing, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν έκανε δηλώσεις ζητώντας συγγνώμη και χαρακτηρίζοντας «φρικτή» τη «θεραπεία» που επιβλήθηκε σ' αυτόν τον ευφυή επιστήμονα.

{youtube}CES_FxLp08Y{/youtube}

Η συγγνώμη της βρετανικής κυβέρνησης προς τον Τούρινγκ

Δείτε το πρότζεκτ, κάνετε like, ακολουθήστε στο twitter.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 guests και κανένα μέλος