Η Γνώμη του 10%

Αρκεί το ελάχιστο του αυτονόητου;

του Κύρου Κόκκα*

 


 

«Έχασε τη δικαστική μάχη στον Άρειο Πάγο ο φορέας του AIDS που απολύθηκε από την εργασία του, εξαιτίας της ασθένειάς του. Η αρεοπαγίτης Ειρήνη Αθανασίου είχε εισηγηθεί να γίνει μερικώς δεκτή η αίτηση της εταιρείας, που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου που δικαίωνε τον υπάλληλο». Δελτίο ειδήσεων, 18/3/09

 


 

justice-120Με μια τελείως απαράδεκτη απόφαση ο Άρειος Πάγος είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, το εξής εξωφρενικό: όταν σε μια επιχείρηση κάποιος για οποιονδήποτε λόγο «ενοχλεί», μπορεί να απολύεται άμεσα και χωρίς αποζημίωση.

Mπορεί πλέον λόγος ενοχλήσεως να είναι το οτιδήποτε, ακόμη και αν αυτό στερείται κάθε λογικής βάσεως; Όπως στην δεδομένη περίπτωση οι συνάδελφοι, αγνοώντας κάθε επιστημονική διαβεβαίωση, ενοχλήθηκαν (ο λόγος της απολύσεως ήταν «η διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης»), το ίδιο εύκολα μπορούν να ενοχληθούν από έναν μύωπα, έναν Ολυμπιακό, έναν αλλοδαπό, μια ανύπαντρη μητέρα, έναν πολιτικώς αντιφρονούντα, έναν ανάπηρο, έναν βουδιστή, έναν συνδικαλιστή, έναν άσχημο, έναν πάνω ή κάτω από τα γούστα τους.

Και φυσικά πίσω από τους «δυσαρεστημένους υπαλλήλους» μπορεί πολύ εύκολα να κρυφτεί μια δυσαρεστημένη διοίκηση. Τους εξαναγκάζει να υπογράψουν οτιδήποτε για να μη χάσουν τη δουλειά τους και μετά επικαλείται τη διαταραγμένη «εργασιακή ειρήνη».

Πέρα όμως από τη διαπίστωση ότι οδηγούμαστε σε εργασιακό μεσαίωνα και σε μια κοινωνία διαρκώς αυξανόμενου ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, αναρωτιέμαι ποιος θα έπρεπε να αντιδράσει. Ο Υπουργός Υγείας; Η ΓΣΕΕ; Τα κόμματα; Οι δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις πασχόντων από διάφορα χρόνια νοσήματα; Ποιος; Μήπως οι οροθετικοί;

Κι όμως, οι οροθετικοί δεν αντιδρούν. Σαν να μην υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι στα 9 χρόνια λειτουργίας της Σύνθεσης και του www.hiv.gr, μονάχα ένας- δύο προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν εθελοντική δουλειά. Το κυριότερο: ελάχιστοι οροθετικοί έχουν ζητήσει πληροφορίες για την αγωγή τους, τις παρενέργειές της, κάτι σχετικό με την πάθησή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων που καταφτάνουν από οροθετικούς σχετίζονται αποκλειστικά με τα χρήματα που δικαιούνται: το επίδομα, την κάρτα απεριορίστων διαδρομών, την κάρτα πολιτισμού και την αναβολή στράτευσης...

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οι οροθετικοί δεν ρωτάνε για την αγωγή τους ή τις παρενέργειες γιατί ξέρουν όλα όσα χρειάζονται. Μάλλον όχι. Μετά από συζητήσεις που έχουμε κάνει με πολλούς οροθετικούς αυτά τα 9 χρόνια, έχει φανεί ότι σημαντικός αριθμός δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ HIV και AIDS, τη σημασία του ιικού φορτίου και της τήρησης ή πώς ν' αποφύγει ή να καταπολεμήσει παρενέργειες της αγωγής.

Η παροχή υπηρεσιών σε οροθετικούς στην Ελλάδα είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Έξω από τις ΜΕΛ (μονάδες ειδικών λοιμώξεων) πολλοί γιατροί και κλινικές αρνούνται θεραπεία σε οροθετικούς, ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες. Αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς δράση από πλευράς οροθετικών. Σαφώς υπάρχει στιγματισμός, αλλά η άρνηση του προβλήματος από την πλευρά των ίδιων των οροθετικών απλώς τον επιτείνει.

Με τη νοοτροπία της αδιαφορίας κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά. Τα δικαιώματα δεν πέφτουν από τον ουρανό. Δεν τα προσφέρει οικειοθελώς κανένας. Ούτε φωτισμένοι πολιτικοί, ούτε μεγαλεύσπλαχνοι δικαστές. Αν δεν αγωνιστούμε για οτιδήποτε, αν δεν φωνάξουμε, αν δεν γίνουμε δυσάρεστοι, θα βρισκόμαστε συνεχώς στον ίδιο θλιβερό παρονομαστή: τον παρονομαστή της σφαλιάρας.

Η Σύνθεση (η μοναδική εθελοντική οργάνωση μέχρι σήμερα που ασχολείται με την ενημέρωση των οροθετικών σε θέματα διαχείρισης υγείας και μέχρι πρόσφατα η μοναδική οργάνωση που έκανε εκστρατείες ενημέρωσης για τον HIV σε άντρες που κάνουν σεξ με άντρες) εξαίρει το θάρρος του εν λόγω οροθετικού να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του και προσφέρεται να βοηθήσει όπως μπορεί. Επίσης η Σύνθεση χαιρετίζει τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με τη δικαστική απόφαση και τα δικαιώματα των οροθετικών, αλλά τις θεωρεί το μίνιμουμ του αυτονόητου.

Η Σύνθεση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης και μελετά τρόπους αντίδρασης, πάντα φυσικά στα πλαίσια που έχει μια εθελοντική οργάνωση, σε συνδυασμό με τη βοήθεια που λαμβάνει από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τη συνδρομή που της ζητείται.


* Ο Κύρος Κόκκας είναι πρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης «Σύνθεση Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS»
  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 guests και κανένα μέλος