Η Γνώμη του 10%

Το σύμφωνο συμβίωσης στα δικαστήρια

της Σύνθεσης

090526-justice-2-120Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγαν δύο ζευγάρια γυναικών, ένα ζευγάρι ανδρών καθώς και η Μ.Κ.Ο. «Σύνθεση Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση Έρευνα για το HIV/AIDS» κατά του νόμου 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 8 και 14). Και τούτο, διότι έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμά τους να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να διαμορφώσουν αυτόνομα τη ζωή τους, επιλέγοντας ελεύθερα τον σύντροφό τους. Περαιτέρω, ισχυρίζονται ότι ο νόμος αυτός (ο οποίος μάλιστα αποτελεί το -μοναδικό παγκοσμίως- σύμφωνο συμβίωσης που δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια) συνιστά διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων: αυτούς που μπορούν να συνάψουν τόσο γάμο όσο και σύμφωνο συμβίωσης (ετερόφυλα ζευγάρια) και αυτούς που αναγκάζονται να βρίσκονται στο περιθώριο (ομόφυλα ζευγάρια). Συνεπώς επιτείνει ακόμα περισσότερο τα στερεότυπα, την αδικία και τις διακρίσεις τις οποίες υφίστανται.

Δικηγόροι των ζευγαριών και της Σύνθεσης είναι ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και ο Διδάκτωρ Νομικής Βαγγέλης Μάλλιος.

Τα ζευγάρια έχουν επιλέξει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.

Σε περίπου ένα χρόνο θα γνωρίζουμε αν η υπόθεση θα γίνει παραδεκτή από το ΕΔΔΑ, ενώ σε τρία χρόνια θα αποφασίσει και επί της ουσίας.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 guests και κανένα μέλος