Η Γνώμη του 10%

Φεστιβάλ ανθρώπινης υπερηφάνειας

thess 01του Στρατή Γατελούζου, υπερήφανου εθελοντή της HOMOphonia

Δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν με ακρίβεια το μοναδικό κλίμα του πρώτου Gay Pride της Θεσσαλονίκης, για το οποίο εργάστηκε σκληρά και συστηματικά για εννιά μήνες η HOMOphonia (συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης).

2.500 με 3000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πιο χαρούμενη πορεία που έχω δει ποτέ στη Θεσσαλονίκη, σε έναν σπάνιο συνδυασμό δυναμικής διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων και ξεφαντώματος. Θα ξεχωρίσω δύο στιγμές:

Όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι ξεκινάει η πορεία, εγώ καθόμουν στο περίπτερο του Κόκκινου και είδα να περνάει από μπροστά μου ατελείωτος κόσμος που κατέβαινε προς την Τσιμισκή για να συμμετάσχει στην πορεία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Όλα είχαν κριθεί πια!! Η πορεία ήταν βέβαιο πως θα κάνει ΠΑΤΑΓΟ!

Η δεύτερη στιγμή ήταν όταν η πορεία τελείωσε, επιστρέφοντας στον πεζόδρομο που ήταν στημένα τα περίπτερα: Σε αυτό το σημείο δεν μπόρεσα πια να συγκρατήσω τα δάκρυά μου... Ο κόσμος ξέσπασε σε μια έκρηξη χαράς και ελευθερίας, που δεν την έχω ξαναζήσει. Γκέι και στρέιτ απογειώθηκαν στον ρυθμό των συνθημάτων και της μουσικής!! Όλοι αντιληφθήκαμε το μέγεθος της νίκης της Θεσσαλονίκης της πολυχρωμίας και όχι του Άνθιμου και της ακροδεξιάς.

{youtube}VC9hSYm7LmI{/youtube}

βίντεο από την περήφανη παρέλαση

thess 02Δίπλα μου, ένα στρέιτ ζευγάρι είχε καθίσει σε ένα ψυγείο από παγωτά και αγκαλιαζόταν με την αίσθηση της γαλήνης και ελευθερίας να ζωγραφίζεται στα πρόσωπά τους... Είμαι σίγουρος ότι σε αυτήν την πορεία αγαπήθηκαν περισσότερο και τα στρέιτ ζευγάρια. Γιατί κι αυτά ένιωσαν, για αυτή τη μιάμιση ώρα της πορείας, την ελευθερία που θα ήθελαν να διαπνέει την πόλη κάθε μέρα όλη μέρα.

Στην έρευνα που έκανα πέρσι για το καλοκαιρινό μου κείμενο στο Κόκκινο, είχα διαβάσει από αρκετές πηγές ότι στο Gay Pride της Κολωνίας συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στρέιτ με τις οικογένειές τους. Τώρα κατάλαβα γιατί συμβαίνει αυτό. Το Gay Pride σε κάνει υπερήφανο που είσαι άνθρωπος και που γύρω σου, έστω για αυτή τη μία μέρα, όλες και όλοι είναι ΙΣΟΙ, όχι ίδιοι: Διαδηλώνουν όπως κι εσύ, διασκεδάζουν όπως κι εσύ και... ζουν όμορφα όπως κι εσύ. Δεν είμαι στρέιτ, αλλά υποθέτω ότι κάπως έτσι θα νιώθουν: Η αποδοχή της ερωτικής διαφορετικότητας συμβάλλει στην απελευθέρωση της κοινωνίας συνολικά και όχι μόνο των ομοφυλόφιλων.

 

{youtube}8732EkABe7E{/youtube}

εκτενές βίντεο απ' όλη την ημέρα του Πράιντ

{youtube}dVXRXk-d_UM{/youtube}

βίντεο από το πάρτυ

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 guests και κανένα μέλος