Η Γνώμη του 10%

Ο γκέι γάμος και το πρόβλημα της κ. Μέρκελ

Όσο κι αν είναι απογοητευτική η σημερινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης, μιας από τις ισχυρότερες δημοκρατίες στον κόσμο, πάνω στα LGBT δικαιώματα, δεν υπάρχει λόγος γι' απελπισία.

του Άρη Καλαντίδη

gay wedding 2Η Άγκελα Μέρκελ είναι γνωστή και ως Madame non. Το παρατσούκλι της κόλλησε από το πεισματικό της «όχι» στα δάνεια για την Ελλάδα (που μετατράπηκε κατόπιν εορτής σε«ναι μεν αλλά» με τις γνωστές επιπτώσεις). Η παλιά φράση ξαναβγήκε από το συρτάρι αυτές τις μέρες για τη στάση της απέναντι στα ζευγάρια ίδιου φύλου. 'Οχι στην ισότητα απέναντι στο νόμο. Όχι στην υιοθεσία. Όχι σε κάθε θεσμική αλλαγή.

Κι όμως, της δόθηκαν πολλαπλές ευκαιρίες να ξανασκεφτεί τις θέσεις της. Πρώτ' απ' όλα μόλις πριν λίγες μέρες το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως πρέπει να επιτραπεί η υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου για όσους ζουν σε σύμφωνο συμβίωσης. Να θυμίσω πως στη Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη ο γάμος για ζευγάρια ίδιου φύλου, έχει κατωχυρωθεί όμως το (σημαντικά κατώτερο) σύμφωνο συμβίωσης.

Σύσσωμοι οι Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν να κατηγορήσουν το δικαστήριο για μεροληψία. Η κ. Μέρκελ δήλωσε πως δεν βλέπει λόγο να αλλάξει κάτι άλλο στο νόμο. Η δεύτερη ευκαιρία της κ. Μέρκελ ήρθε όταν η Άνω Βουλή (Bundesrat), δηλαδή η αντιπροσωπεία των Γερμανικών ομόσπονδων κρατών, κατέθεσε σχέδιο για τη φορολογική εξομοίωση ανάμεσα σε ζευγάρια διαφορετικού και ίδιου φύλου. Καθώς η πλειοψηφία στην Άνω Βουλή έχει περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης, η πρόταση αυτή μπορεί να αξιολογηθεί και ως κομμάτι της προεκλογικής καμπάνιας. Η κ. Μέρκελ είπε όπως ήταν αναμενόμενο «όχι».

Η τρίτη ευκαιρία της κ. Μέρκελ είναι η στάση του μικρού συνεταίρου στην κυβέρνηση, των φιλελεύθερων, της FDP, που κρατάει πάγια στάση υπέρ των LGBT διακαιωμάτων από χρόνια. Η κ. Μέρκελ λέει και επαναλαμβάνει «όχι». Τέλος, κι εδώ είναι η έκπληξη, ο πιο κοντινός της συνεργάτης μέσα στην κυβέρνηση, ο υπουργός οικονομικών Φολφγκαγκ Σόιμπλε, παραδοσιακά αντίθετος σε κάθε αλλαγή υπέρ του ομόφυλου γάμου, δήλωσε πως είναι καιρός οι Χριστιανοδημοκράτες (το κόμμα του δηλαδή) να αποδεχτούν τις αλλαγές στην κοινωνική νοοτροπία. Η κ. Μέρκελ είπε πάλι «όχι».

Τι ακριβώς συμβαίνει με την κ. Μέρκελ; Παρακολουθώντας την πολιτική της πορεία τα τελευταία χρόνια μπορεί να ξεχωρίσει μια γενική τακτική: η κ. Μέρκελ φροντίζει να μην απογοητεύσει ποτέ τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της. Κυρίως τον τελευταίο καιρό που υπήρξε σημαντική σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, σε πολλά ζητήματα, οι πρώτοι κάνουν ξεκάθαρη συντηρητική στροφή σε πολλά κοινωνικά θέματα όπως π.χ. ζητήματα φύλου, μετανάστευσης κι άλλα πολλά. Αυτό που βλέπω εγώ είναι έναν προσχεδιασμένο καταμερισμό ρόλων, τύπου «good cop/bad cop», στα πρόθυρα γενικών εκλογών.

Ο κ. Σόιμπλε παίζει στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο του καλού μπάτσου, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στην κ. Μέρκελ να κάνει πιο προοδευτικό άνοιγμα μετά τις εκλογές. Προσπαθεί δηλαδή να ικανοποιήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της σήμερα (πριν από τις εκλογές) και κρατάει μέσω Σόιμπλε μια πισινή για να μπορέσει να κάνει μετεκλογικό άνοιγμα, ίσως ενισχύοντας τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Με άλλα λόγια, όσο κι αν είναι απογοητευτική η σημερινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή μιας από τις ισχυρότερες δημοκρατίες στον κόσμο, πάνω στα LGBT δικαιώματα, δεν υπάρχει λόγος γι' απελπισία. Τα ξαναλέμε μετά τις εκλογές του ερχόμενου Φθινοπώρου.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος