Η Γνώμη του 10%

Γκέι καθρέφτες

του Λύο Καλοβυρνά

081006-gnomi-largeScrew. Ή πήδημα. Όχι αυτό με τα πόδια. Αυτό με τα πουλιά. Για αδερφές που ξέρουν να διαβάζουν.

Προκλητικό; Πάλι καλά. Μερικές φορές αυτό που αποκαλούμε πρόκληση δεν είναι παρά ένα ταρακούνημα που μας βγάζει από την αποχαύνωσή μας.

Το Screw είναι ένα νέο γκέι περιοδικό, που μόλις ξεκίνησε να εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη. Γεννήτορές του ο Άρης Μπατσιούλας, εκ των πρωτεργατών του θρυλικού ΠΟΘΟΥ, ο Γιώργος Τσιτιρίδης και ο Νίκος Θεοδώρου.

Για τους στόχους και τη θεματολογία του Screw διαβάστε την είδηση της έκδοσής του. Εγώ απλώς θα συμπληρώσω ότι είναι χαρμόσυνο που κυκλοφορούν και άλλα γκέι περιοδικά στη χώρα μας, γιατί χρειαζόμαστε διαφορετικές ματιές να μας βλέπουμε. Η εικόνα που έχουμε εμείς οι γκέι, οι αδερφές, οι πούστηδες, οι ομοφυλόφιλοι για τον εαυτό μας κατασκευάζεται από αυτά που βλέπουμε. Ένα γκέι περιοδικό μας δίνει καθρέφτες.

Το Screw δεν είναι τόσο προκλητικό όσο υπαινίσσεται ο τίτλος του και το σύνθημά του, αλλά έχει ακόμη μέλλον μπροστά του. Καλοτάξιδο!

Πολύ προκλητικότερο, για την εποχή του, ήταν το Κοντροσόλ στο Χάος, ένα ανεπανάληπτο περιοδικό που εξέδωσαν ο Αλέξης Μπίστικας, ο Παύλος Αβούρης και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου την περίοδο 1986-1992. Η Lifo πρωτοτύπησε κυκλοφορώντας την περασμένη εβδομάδα ως ένθετο μια μικρή γεύση από το Κοντροσόλ στο Χάος σ' ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Αθήνα που δεν φαίνεται· μια Αθήνα που δεν σπρώχνει τους γκέι κάτω από το χαλί.

Το Κοντροσόλ στο Χάος [δηλ. φιλί στο στόμα, στα καλλιαρντά] δεν ήταν αυτό που λέμε ακτιβιστικό περιοδικό. Από την άλλη, ένα γκέι περιοδικό, ειδικά εκείνη την εποχή, λειτουργεί λυτρωτικά και ακτιβιστικά απλά και μόνο επειδή τολμά να κυκλοφορεί. Ήταν κι αυτός ένας καθρέφτης που μας προκαλούσε να μας δούμε διαφορετικά απ' ό,τι μας καλουπώνουν οι άλλοι.

Εύγε στη Lifo που μας θυμίζει εικόνες από το παρελθόν μας και συνδημιουργεί την εικόνα του τώρα μας. Μοναδική ευχή είναι να δώσει φωνή και στο γκέι παρόν της πόλης. Ενοχλεί η ταμπέλα γκέι; Οι λέξεις έχουν δύναμη και η παράκαμψή τους μιλάει εύγλωττα.

Διαβάστε ακόμη

10% - Ειδήσεις: Ελλάδα: «Screw»: το νέο γκέι θεσσαλονικιώτικο μηνιαίο free press ενάντια στην ομοιομορφία

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος