Η Γνώμη του 10%

Συνέντευξη: Χάρις Αμουντζά

Η Χάρις Αμουντζά είναι καθηγήτρια φωνητικής με πολύχρονη εμπειρία στη μουσική και επικεφαλής του πολιτιστικού συλλόγου Just Voice. Μαζί με το 10% δημιούργησαν την πρώτη LGBTQI+ χορωδία στην Ελλάδα, τους Rainbow Singers, με εκπληκτική αποδοχή και αποτελέσματα. Με αφορμή τις νέες δραστηριότητες της ομάδας, η Χάρις μας μιλά για τις σχέσεις των μελών της, αλλά και για την αγάπη μέσω του τραγουδιού.

Συνέντευξη στην Μελίτα Σκαμπώ 

Η χορωδία ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από τρία χρόνια. Από τότε τα μέλη όλο και πληθαίνουν μιας και περισσότερος κόσμος θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι. Τι είναι αυτό που ελκύει όλο και περισσότερα άτομα στην παρέα σας;

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ομάδα είναι τέτοιο που τους αγκαλιάζει όλους. Φυσικά θεωρώ ότι και το αντικείμενο της μουσικής βοηθάει σε αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα έκφρασης και απελευθέρωσης.

Πώς θα χαρακτήριζες την ομάδα; Είναι χορωδία, φωνητικό γκρούπ ή κάτι άλλο; Τι περιλαμβάνουν οι συναντήσεις σας;

Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στον αριθμό των μελών, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο αλλάζει. Στις συναντήσεις μας, ως επί το πλείστον, ασχολούμαστε με τη μουσική. Τραγουδάμε τραγούδια που αρέσουν στην ομάδα και πολλές φορές τα διαλέγει και η ίδια. Κάνουμε μουσικά παιχνίδια αλλά ταυτόχρονα, μέσα απ’ όλα αυτά, μαθαίνουμε πολλά πράγματα γύρω από τη μουσική.20.04.2020.b

Ένας από τους στόχους της δημιουργίας των Rainbow Singers ήταν να δώσει την ευκαιρία σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να κάνουν νέες φιλίες και γνωριμίες έξω από τα πιο mainstream μέσα. Πιστεύεις πως αυτό έχει επιτευχθεί;

Ναι, θεωρώ πως έχει επιτευχθεί! Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν γίνει ένα. Λειτουργούν και συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Επικοινωνούν ελεύθερα και εκφράζουν τις απόψεις τους, κάνουν δραστηριότητες και συναντήσεις και έξω από τα πλαίσια της χορωδίας. Ο ένας στηρίζει πραγματικά τον άλλον.

 Έχω ακούσει από αρκετά άτομα πως, ενώ θέλουν να συμμετέχουν στους Rainbow Singers, δειλιάζουν. Ο κύριος λόγος είναι ότι πιστεύουν πως δεν έχουν καλή φωνή ή ότι θα ντρέπονται να τραγουδούν ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη. Ποια θα ήταν η συμβουλή ή η προτροπή σου;

Αυτό είναι κάτι που δε θα πρέπει να απασχολεί κανέναν. Το τραγούδι είναι ένα μέσο έκφρασης και απελευθέρωσης. Η ομάδα είναι τόσο ανοιχτή και αγκαλιάζει κάθε νέο μέλος, με αγάπη και κατανόηση. Οι τραγουδιστικές ικανότητες του κάθε ατόμου βελτιώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από τρόπους εκμάθησης που έχουν περισσότερο διασκεδαστικό χαρακτήρα, χωρίς κόπο.

Μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει συμμετάσχει σε αρκετά live events και μάλιστα σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας. Τι feedback παίρνεις από τους Rainbow Singers μετά από αυτά τα live;

Με μεγάλη μου χαρά, βλέπω ότι οι εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές δίνουν τεράστια ενέργεια στην ομάδα. Η προετοιμασία, οι μουσικές αλλά και οι τεχνικές πρόβες, η γλυκιά αγωνία, τα φώτα της σκηνής και το ζεστό χειροκρότημα είναι αυτά που γεμίζουν κάθε καλλιτέχνη. Κάθε φορά παίρνουν καινούργιες εμπειρίες και ανυπομονούν για την επόμενη. Εδώ θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι δραστηριότητες εξελίσσουν την ομάδα τεχνικά. Κάθε φορά ανεβαίνουμε και ένα επίπεδο δυσκολίας παραπάνω.

Τι μας ετοιμάζετε για το μέλλον;20.04.2020.c

Τα σχέδια και οι στόχοι της ομάδας, τολμώ να πω πως είναι αρκετά μεγάλοι. Η κατάσταση της καραντίνας, όμως, μας έχει κρατήσει λίγο πίσω ως προς αυτά. Βέβαια μας έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα. Οι καταστάσεις μας εμπνέουν ανάλογα και η δύναμη της ομάδας δημιουργεί και υλοποιεί κάθε ιδέα και στόχο!

Οι συναντήσεις των Rainbow Singers γίνονται κάθε Σάββατο μεσημέρι στο Αιγάλεω. Προς το παρόν αυτές οι συναντήσεις έχουν αναβληθεί λόγω του #menoume_spiti. Μην διστάσετε όμως να πάρετε πληροφορίες στο τηλέφωνο 6944346934.


 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 guests και κανένα μέλος