Γοητεία και μυαλό: Χέντυ Λαμάρ
Χόλιγουντ, 1938. Η εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών MGM κυκλοφορεί στις αίθουσες το ρομαντικό δράμα Πληγωμένος Αετός. Μεταξύ των πρωταγωνιστριών βρίσκεται και η νεοφερμένη από την Αυστρία Χέντυ Λαμάρ. Η ταινία προτείνεται για τέσσερα Βραβεία Όσκαρ και η Λαμάρ περπατά στο κόκκινο χαλί εκπλήσσοντας κοινό και δημοσιογράφους. Είναι η νέα σταρ που κάνει αίσθηση με την αγαλματένια ομορφιά και το μοναδικό ταλέντο της. Πέντε χρόνια πριν η Hedwig Eva Maria Kiesler, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, είχε ήδη εξασφαλίσει μια λαμπρή καριέρα στην Ευρώπη έχοντας πρωταγωνιστήσει στην Τσεχοσλοβακική ταινία Ecstasy. Ήταν από της πρώτες ηθοποιούς που υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη και που αποκάλυψαν το στήθος τους σε μια ταινία ευρείας διανομής. Το ανήσυχο πνεύμα και και η καθηλωτική της παρουσία δεν χωρούσαν στη Ναζιστικό καθεστώς που καταβρόχθιζε τα πάντα.
Τα χρόνια στο Χόλιγουντ της χάρισαν ανεπανάληπτες επιτυχίες και τον κεντρικό ρόλο για το θρυλικό Casablanca, που όμως τον έχασε στο νήμα απο την Ingrid Bergman.
Το 1942 και αφού είχε προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό στην ταινία Σαμψών και Δαλιδά του Σεσίλ Ντε Μιλ, η Λαμάρ εκπλήσσει ακόμα μια φορά -όμως όχι για το ταλέντο της στην υποκριτική. Εκείνη και ο καλός της φίλος, ο συνθέτης George Antheil αποκτούν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια τεχνολογική ανακάλυψη: το Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας. Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Σε αυτή την τεχνολογία βασίστηκε και η Διασπορά Φάσματος που σήμερα χρησιμοποιείται στις ευρυζωνικές συνδέσεις, όπως το ασύρματο τηλέφωνο, το Bluetooth και το Wi-Fi. Αυτή η τεχνολογία ήταν τόσο καινοτόμα για την εποχή της, που ο επιστημονικός κόσμος διχάστηκε για το κατά πόσο θα μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα. Κι όμως, απο το 1962 αυτή η τεχνολογία εγκαταστάθηκε στη ζωή όλων μας και εκείνη δεν έλαβε ποτέ χρήματα γι'αυτό μιας και το 1960 η πατέντα έληξε. Η Χέντυ Λαμάρ έφυγε απο την ζωή στις 19 Ιανουαρίου 2000. Ηταν 85 ετών.
Η ζωή της ήταν γεμάτη λάμψη, αίγλη και αμέτρητα καλλιτεχνικά βραβεία κι όμως εκείνη έμεινε στην ιστορία για την ανακάλυψη που άλλαξε τον κόσμο μια για πάντα. Είναι η γυναίκα που απέδειξε στην πράξη πως η αστραφτερή ομορφιά μπορεί να συνυπάρξει με την αστείρευτη ευφυΐα. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια: ''οι δημιουργικοί άνθρωποι θέλουν να πράττουν το απροσδόκητο".
Σε ευχαριστούμε Χέντυ Λαμάρ!
- Δημιουργήθηκε στις