Η Γνώμη του 10%

Συνέντευξη: Άννα Γούλα


Πώς να περιγράψει κανείς την Άννα Γούλα; Οι live εμφανίσεις της κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και τη φάρσα, ενώ η κλασική σοπράνο φωνή της γαργαλίζει περίτεχνα τις όπερες του Βέρντι και τα τσιχλοπόπ της Έφης Σαρρή - όλα αυτά ταυτόχρονα με θράσος. Με λαμπερά φουστάνια και υπέρψηλα τακούνια, αλωνίζει τα πάλκα της χώρας και διασκεδάζει το κοινό με stand-up comedy και μπαλέτα. Ποια είναι όμως τελικά η Άννα Γούλα και τι είναι εκείνο που την κάνει ξεχωριστή; Τις απαντήσεις τις δίνει η ίδια σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη Μελίτα Σκαμπώ.

Τραγουδάς, χορεύεις, κάνεις stand-up comedy, αυτοσχεδιάζεις, παράγεις βίντεο κλιπ, κάνεις shows σε μεγάλες μουσικές σκηνές και σε underground bars. Ποια είσαι, τελικά, Άννα Γούλα;

"Ένα κορίτσι λαϊκό!" θα μπορούσε να είναι η πρώτη απάντηση της Άννας Γούλα. "Η Άννα η ιδέα, ο καλλιτέχνης, η γυναίκα!" μια δεύτερη. Μια τρίτη πάλι και πιο τίμια είναι: το πρόσωπο πίσω από την Άννα, η Χαρά ή Joy Kolaitis, όπως υπογράφει τα βίντεο και της δουλειές της Άννας. Κορίτσι λαϊκό και αυτή αλλά με τις σπουδές της, τα πιάνα της, τα μπαλέτα της -χωρίς γαλλικά- και με την ανάγκη για δημιουργία, έκφραση και κυρίως να πει τη δική της αλήθεια. Φορώντας την Άννα Γούλα, σαν μάσκα-ρόλο ξεδιπλώνει τα εκφραστικά της μέσα και τα ταλέντα της, προκειμένου να περάσει τα δικά της μηνύματα αλλά στοχεύει παράλληλα και επιτυγχάνει ενίοτε και την ψυχική της ηρεμία μέσω της κάθε παράστασης/περφόρμανς που λειτουργεί για την καλλιτέχνη σαν κάθαρση.

H παρουσία σου στα καλλιτεχνικά δρώμενα μας κρατά συντροφιά εδώ και αρκετά χρόνια. Τι είναι αυτό που σε καθιστά συνεχώς επίκαιρη; Είναι κάτι που κυνηγάς ή έρχεται από μόνο του;

Εγώ είμαι συνεχώς επίκαιρη; Προσωπικά δεν μπορώ να έχω καθαρή κρίση πάνω στη δουλειά μου. Ωστόσο πάντα ενημερώνομαι, διαβάζω εφημερίδες, παρακολουθώ τις εξελίξεις. Το κάνω εδώ και χρόνια σε καθημερινή βάση. Ο καλλιτέχνης είναι άνθρωπος και ως εκ τούτου καθόλου αποκομμένος από την κοινωνία και τα τεκταινόμενα. Πιστεύω πως ακόμα και ασυνείδητα οι καλλιτεχνικές μου εκφράσεις είναι οι θέσεις μου σε αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Τα show σου περιέχουν κράματα από διάφορα είδη μουσικής και πολλές φορές πλέκεις σύγχρονους στίχους με κλασικό ήχο ή το αντίθετο. Βρίσκεις κάποια κοινά στοιχεία στα διαφορετικά είδη μουσικής που συγκεράζεις;

Μμμ, όχι. Δεν έχω καθόλου τέτοια προσέγγιση όταν κάνω τις μείξεις μου. Η διάθεση μου είναι κυρίως παιχνιδιάρικη, στα όρια της αταξίας με μπόλικο πειραματισμό. Με ένα απλό παράδειγμα/παρομοίωση, θα μπορούσα να πω ότι λειτουργώ σαν μάγειρας στην κουζίνα του που anna goula 02αναμειγνύει υλικά παραδοσιακών συνταγών με σκοπό να φτιάξει μια νέα. Πόσο από το κάθε υλικό; Πόσο αλάτι και πόση ζάχαρη και σε τι αναλογία; Τι θα γίνει εάν βάλω λίγο από αυτό και τόσο από εκείνο; Έχω κι εγώ την ''αποθήκη των υλικών'' μου από την οποία ανά περίσταση ανασύρω το κάθε τι για να το συνδυάσω με κάτι άλλο. Από κάθε ηχητικό αποτέλεσμα που παράγω προκύπτει διάθεση για κάποιο επόμενο και πάει λέγοντας.

Γνωρίζοντας σε προσωπικά και έχοντας συνεργαστεί μαζί σου αρκετές φορές, βλέπω πως πολλές drag queens σε λατρεύουν - το ίδιο και εγώ. Τι είναι εκείνο που σε ελκύει στις queens;

Μπορώ να σου απαντήσω πολύ εύκολα: η αισθητική τους! Από μικρό παιδί λάτρευα τα φανταχτερά και μεγάλα κοστούμια, τα χρώματα, τα μακιγιάζ. Νομίζω μου άρεσαν οι drag queens πριν μάθω για την ύπαρξη τους. Όλο αυτό το ''υπερβολικό'' ας πούμε, το βρίσκω θεσπέσιο. Γνωρίζοντας πολλές πια μπορώ να πω ότι θαυμάζω και την ευρηματικότητά τους όσον αφορά το πώς φτιάχνουν τα κοστούμια και το image τους αλλά ακόμα και τα ονόματα που διαλέγουν.

Τι είναι τέχνη για εσένα και πως βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτή;

Πια μπορώ να πω με σιγουριά πως για έμενα η τέχνη είναι έκφραση, τρόπος και σκοπός ζωής. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητα μου δεν μπορώ χωρίς αυτή. Κάπως δεν έχει νόημα αν δεν μπορώ να την ασκώ. Το πώς βλέπω τον εαυτό μου μέσα στην τέχνη; Σαν μυρμήγκι εργάτη, άντε ίσως και μέλισσα εργάτρια που δουλεύει γι'αυτήν. Μια μικρή μονάδα, ένα μέλος της μυρμηγκοφωλιάς ή της κυψέλης της τέχνης.

Υπερασπίζεσαι με πάθος τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Με ποιους τρόπους περνάς τα μηνύματά σου στις εμφανίσεις σου;

Υπερασπίζομαι γενικότερα ''τη γης τους κολασμένους'' γιατί από αυτούς κατάγομαι, απλά εμένα μου δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες, ώστε να μπορέσω να μορφωθώ, ίσως και να φιλοσοφήσω λίγο και να κάνω τέχνη - που είναι πολυτέλεια. Τα μηνύματά μου τα περνώ κυρίως με τη στάση και τις επιλογές μου. Στις εμφανίσεις μου άλλοτε πετάω υπονοούμενα ή μιλώ ευθέως, άλλοτε όχι. Εξαρτάται και από το event και το ύφος της παράστασης. Πολλές φορές επίσης δηλώνω τη στάση μου και με τα κοστούμια μου που τις περισσότερες φορές τα φτιάχνω εγώ.

Αν για κάποιο λόγο σταματούσες σήμερα την καλλιτεχνική σου πορεία, τι θα ήθελες να θυμάται το κοινό από εσένα;

Μελίτα μου αυτή η ερώτηση είναι για μνημόσυνο. Σίγουρα όχι τις γάμπες μου!

Δείτε όλα τα video clips της Άννας στο YouTube κάνοντας κλικ εδώ και ακολουθήστε την στο instagram κάνοντας κλικ εδώ.

anna goula 03anna goula 04

 
  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 504 guests και κανένα μέλος