Η Γνώμη του 10%

Συνέντευξη: Μενέλας Σιαφάκας

 
Ο Μενέλας Σιαφάκας είναι γνωστός για τις καλλιτεχνικές του δράσεις όπως την καθιερωμένη -πλέον- εικαστική παρέμβαση Πολιτική Ανυπακοή αλλά και για τις μικρού μήκους ταινίες του που έχουν συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πάντα ανήσυχος και καινοτόμος, ο Μενέλας μας μιλά για όλα σε μια οργασμική συνέντευξη και μας αποκαλύπτει το υπέροχο event που μας έχει ετοιμάσει.

Πώς μπορούν η πούτσα, το μουνί και τα βογκητά να έχουν εικαστική υπόσταση και σε τι διαφέρει το καλλιτεχνικό πορνό από την mainstream τσόντα;

Το σεξ πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει στην τέχνη είτε με εμφανή είτε με υπόγειο τρόπο. Το ζητούμενο τώρα είναι να βάλουμε την τέχνη στο σεξ. «Πορνογραφία», λοιπόν ορίζεται, «η αναπαράσταση σεξουαλικών πράξεων, με υπερβολικό τονισμό των γενετήσιων στοιχείων και με κύριο σκοπό την σεξουαλική διέγερση του ατόμου». Αλλά είναι όντως μόνο αυτό; Το πορνό μπορεί να ενημερώσει, να διασκεδάσει και να εκπαιδεύσει. Μπορεί να διευρύνει θέματα όπως το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την προσωπική ταυτότητα μας, μπορεί να ευαισθητοποιήσει, να είναι πολιτικό και φυσικά διασκεδαστικό! Το καλλιτεχνικό πορνό επίσης μπορεί να δώσει έμφαση στην αισθητική ατμόσφαιρα της ταινίας.menelas02

Το ''δεν με νοιάζει τι κάνει ο κάθε ένας στο κρεβάτι του'' το ειρωνεύεσαι πρόδηλα μέσα από τα καλλιτεχνικά σου έργα. Θεωρείς λοιπόν πως η κρεβατοκάμαρα είναι η εκπρόσωπος τύπου της κοινωνίας;

Το προσωπικό είναι και πολιτικό λέει ένα φεμινιστικό σλόγκαν. Όσοι μιλάνε για κρεβάτι θέλουν να μειώσουν τη σεξουαλικότητα σε κάτι που αφορά μόνο το σεξ, το οποίο παραμένει ένα θέμα ταμπού. Και όμως η σεξουαλικότητα αφορά πολλά παραπάνω από το απλό σεξ. Αφορά τον ερωτισμό, τον τρόπο που ερωτευόμαστε, τον τρόπο που δημιουργούμε σχέσεις, το πώς δημοσιοποιούμε αυτές τις σχέσεις, αφορά τον ψυχισμό μας, τις νευρώσεις μας, τη δημιουργικότητά μας, αφορά κοινωνικές δυναμικές, την ιεράρχηση της εξουσίας και πολλά άλλα.
Η θέση του εκπρόσωπου τύπου είναι μια ανέραστη θέση κατά τη γνώμη μου, οπότε, θα κάνω την κρεβατοκάμαρα μια κουτσομπολίστικη μεσημεριανή εκπομπή αλλά χωρίς τις συντηρητικές απόψεις της Μάρας Μεϊμαρίδη. Και αντί για την Κατερίνα Καινούργιου την εκπομπή θα παρουσιάζει η Zackie Oh!

Είσαι ένας εργάτης της τέχνης, ακτιβιστής ή κάτι άλλο;

Θεωρώ τον εαυτό μου εραστή της τέχνης. Πάντα η λέξη εργασία είχε κάτι καταναγκαστικό για μένα. Η λέξη ερασιτέχνης χρησιμοποιείται συχνά με το αρνητικό της πρόσημο, όμως σημαίνει κάποιον που κάνει κάτι από ευχαρίστηση. Είμαι όμως και ακτιβιστής γιατί θέλω να αλλάξω και τον κόσμο και το κάνω κυρίως μέσω της τέχνης μου.

Είχες ετοιμάσει ένα φεστιβάλ art πορνό με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Αυτό αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού αλλά θέλω να μου πεις τι είχες φτιάξει, μιας και νομίζω πως αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περίπου 85 ταινίες μικρού μήκους και μια μεγάλου μήκους σε 12 θεματικές ενότητες. Δύο θεματικές θα εμπλουτιστούν με πάνελ συζητήσεως, το πρώτο για τη σεξεργασία και το δεύτερο για το σεξ και την αναπηρία, δύο θεματικές που πιστεύω πρέπει να φωτιστούν. Ετοιμάζουμε επίσης μια διάλεξη για την τεχνολογία και σεξ, καθώς και μια ενότητα που φιλοξενεί ένα φεστιβάλ από το εξωτερικό, το οποίο θα μας δείξει ταινίες από τη χώρα του. Λίγο μουσική, λίγη κωμωδία και μια τελετή βράβευσης. Επίσης θα υπάρχουν και εξωσχολικές menelas03δραστηριότητες σε μπαρ, κλαμπ και σάουνες.

Παρά την αναβολή του φεστιβάλ, παρέμεινες ανήσυχος και έχεις ετοιμάσει ένα streaming event σε συνεργασία με το PinkLabelTV. Πέρα από την πανδημία, τι άλλο σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η έλευση της πανδημίας σήμαινε ότι οι αρχικές ημερομηνίες δεν είναι εφικτές και με οδήγησε στην ιδέα του streaming event σε συνεργασία με το PinkLabel.TV, μια υπέροχη πλατφόρμα που ειδικεύεται στο queer porn. Όμως ήταν μια ευκαιρία οι ταινίες αυτές να είναι διαθέσιμες και πέραν του αθηναϊκού χώρου, οπότε έφτιαξα μια συλλογή από τις ελληνικές συμμετοχές με σκοπό να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τι πραγματάκια φτιάχνουμε στην Ελλαδίτσα μας (Βάνα Μπάρμπα). Σκεφτείτε το σαν το περίπτερο του ΕΟΤ σε μια μεγάλη τουριστική έκθεση.

Η streaming εκδήλωση θα γίνει από τις 22 έως και τις 24 Μαΐου. Τι περιλαμβάνει; Είναι τσάμπα ή θα δώσουμε το κατιτίς μας;

Η εκδήλωση είναι ένα πρόγραμμα 5 ελληνικών ταινιών μικρού μήκους με διάρκεια 62 λεπτά, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για 48 ώρες. Το πρόγραμμα παρουσιάζει και σχολιάζει η drag persona Μελίτα Σκαμπώ με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα κοστίζει 5,99$, που βγαίνει περίπου 5,5€ όσο περίπου θα είναι το εισιτήριο στο φεστιβάλ. Οι ταινίες είναι οι παρακάτω:

The Melita Show The Movie- by Menelas 2019 (11,32’) GR
Η ντραγκ περσόνα Μελίτα Σκαμπώ μας διδάσκει ένα online tutorial που θα σας βοηθήσει πολύ. Την ευχαριστείτε αργότερα.

A bondage landscape-by DjPan Koumpare 2020 (17.27’) CY
Περήφανα σας παρουσιάζουμε την πρώτη μικρού μήκους BDSM ταινία της Κύπρου! (Παγκόσμια διαδικτυακή πρεμιέρα)

So Quiet: The Performativity of a Pussy-by Maria Cyber (8:40 m) 2018 GR
Η Μαρία Σάιμπερ αντιδρά στην διαθεσιμότητα των cock pics δείχνοντάς μας την επιτελεστικότητα του μουνιού.

The Cave-by Anosia 2018 (12: 56) GR
Ένα μυστικιστικό ταξίδι στα έγκατα μιας σπηλιάς.

Hunger-by Lia Smaragda & Kangela Tromokratisch 2020 (06:48) GR
Η ντραγκ κουήν Κανγκέλα διδάσκει στην κόρη της πως να αντιμετωπίσει την πείνα. (Παγκόσμια διαδικτυακή πρεμιέρα)

Μέσω του event θα στηριχθούν οικονομικά οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, καθώς και οι sex workers στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις στην χώρα μας έχουν αφήσει τη σεξεργασία στην τύχη της. Γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό και τι προτείνεις να γίνει;

Το σεξ λοιπόν παραμένει ένα μεγάλο ταμπού και αυτό το χρωστάμε στις μονοθεϊστικές θρησκείες. Πριν την έλευση αυτών, η σεξεργασία κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική ζωή των πολιτισμών. Υπήρχε μάλιστα και θεσμοθετημένη θρησκευτική πορνεία σε πολλούς πολιτισμούς, όπως και στον αρχαίο ελληνικό. Στους καιρούς της δημιουργίας της μοντέρνα εκδοχής της χώρας μας αποφασίστηκε η ομογενοποίηση του μεικτού πληθυσμού βάση θρησκείας και γλώσσας, αυτό δυστυχώς έδωσε μεγάλη δύναμη στην εκκλησία. Αυτό μαζί με την πατριαρχική μας κουλτούρα σημαίνει ότι οι σεξεργασία σε κοινωνικό και νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται στο περιθώριο, εφόσον ο μόνος πολίτης που αξίζει προσοχής και σημασίας είναι ο τίμιος Έλληνας οικογενειάρχης (ο οποίος τυχαίνει να είναι και πολύ καλός πελάτης). Το θέμα της σεξεργασίας χρειάζεται να έρθει στο φως, να γίνουν σοβαρές συζητήσεις, όπως και διεκδικήσεις σε νομοθετικό πλαίσιο. Ήδη υπάρχει το Red Umbrella Athens ως οργάνωση που στηρίζει έμπρακτα τη σεξεργασία στην Αθήνα σε πολλά επίπεδα και αυτήν θα στηρίξουμε με τα έσοδα του event. Επίσης υπάρχει και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών που ασχολείται με το θέμα και ξεκίνησαν πρόσφατα μια σχετική καμπάνια.

Πριν σε αφήσουμε, θα ήθελα να μας αποκαλύψεις μια μικρή γεύση για την Πολιτική Ανυπακοή, την ετήσια σου έκθεση. Τι μας ετοιμάζεις και πότε θα ανακοινώσεις ημερομηνίες;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά πέραν της γενικής θεματολογίας που θα είναι τα fake news. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο, μιας και όλα είναι ρευστά. Μπορείτε να ενημερώνεστε στο σάιτ ή και στη Facebook σελίδα μας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το streaming event εδώ.

Photos credit: Emmanuel Barrouyer

menelas04

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 107 guests και κανένα μέλος