Η Γνώμη του 10%

Συνέντευξη: Shaya

Την γνώρισα στο Φεστιβάλ Υπερηφάνιας της Αθήνας το 2016. Χαμογελαστή και προσιτή, μιλούσε με όλες και όλους, ενώ όταν ανέβηκε στην σκηνή αποθεώθηκε από χιλιάδες κόσμου που περίμεναν να την ακούσουν. Τέσσερα χρόνια μετά, η Shaya είναι πάλι εδώ και μας μιλά για θέματα που καίνε.

Συνέντευξη στην Μελίτα Σκαμπώ

Πώς κύλησε η ζωή σου από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε το 2016;

Κύλησαν πολύ όμορφα τα πράγματα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο στην ζωή μου. Έγινα μαμά και σύζυγός και η καριέρα μου άνοιξε τα φτερά τις προς το εξωτερικό.

To 2016 αποφάσισα πως ήθελα να κυκλοφορήσω ένα διαφορετικό σε ήχο άλμπουμ με τον τίτλο Stronger το οποίο ήταν μια άλλη καλλιτεχνική μου πλευρά που δεν είχα δείξει μέχρι τότε. Είμαι ακόμα πολύ περήφανη για αυτήν την δουλειά και επίσης που συνεργάστηκα με σπουδαίους σύνθετες και στιχουργούς από το εξωτερικό, ενώ τη μίξη και το μάστερ επιμελήθηκε ο άντρας μου.
Επίσης το '16 συμμετείχα στο μιούζικαλ Sweet Charity και ταυτόχρονα εμφανιζόμουν στο Box με το συγκρότημα Μέλισσες και τους Playmen. Ήταν μια φανταστική χρόνια.
Το '17 ενώ ήμουν έγκυος, συμμετείχα σε πολλά φιλανθρωπικά events και συνεργάστηκα με τα παιδιά από τα παιδικά χωριά SOS Βάρης για το τραγούδι μου I'm Taking Over που γράψαμε με τον Christoffer Stjerne και τον Theodore Papantonis.  Ήταν μια μοναδική εμπειρία και ευχαριστώ πολύ όλους και όλες που συμμετείχαν σε αυτό το project.
Επίσης πέντε μήνες μετά την γέννηση του γιου μου φύγαμε για Δανία διότι μου έγινε πρόταση να παίξω στο μιούζικαλ The book of Mormon, βραβευμένο με 9 Tony Awards.19.06.2020.shaya02

Γυρίζοντας από την Δανία το 2018, φύγαμε κατευθείαν για την υπέροχη Μύκονο όπου εμφανίστηκα όλη την καλοκαιρινή σεζόν στο γνωστό bar-restaurant Kalua. Γυρίζοντας από το νησί ακολουθεί η γαμοβαφτιση μας στην Λευκάδα και μετά από δύο 'μέρες ξεκίνησα πρόβες για την μουσική παράσταση Toni Gun με τον Τόνι Σφήνο και πολλά live στα Βαλκάνια, Αγγλία, Δανία, Ντουμπάι, Κάιρο και σε άλλα. Το '19 κυκλοφόρησα τέσσερα digital singles: Sway, YOLO, Feel My Love και το Searchin' σε συνεργασία με τον γνωστό DJ Freespirit. Επίσης το καλοκαίρι εμφανίστηκα για δύο συνεχόμενες σεζόν στο Kalua στην Μύκονο και γυρίζοντας φύγαμε με τον άντρα για το Κουβέιτ για δύο μήνες για συνεχόμενα εταιρικά event για τα πολυφημισμένα εστιατόρια Trapani. Ενώ βρισκόμουν εκεί μου έγινε πρόταση να εμφανιστώ στα Vienna Awards στην Βιέννη και έφυγα τέσσερις μέρες για εκεί. Απλά μια φανταστική εμπειρία!

Αλλάζω την χρόνια στο Κάιρο μαζί με τον DJ freespirit για την μεγαλύτερη εταιρία event Ganz και ακολουθεί με μεγάλη μου χαρά το event μου στην Ισπανία τέλος Φλεβάρη για την γνωστή σε όλους μας McLaren.

Μετά από αυτό ήρθε σε όλους μας η γνωστή παγκόσμια καταστροφή του Covid-19.
Σε εκκρεμότητα δισκογραφικά για το 2020 έχω πέντε συνεργασίες και η επόμενη κυκλοφορία είναι μαζί τον γνωστό DJ Dino mfu. Stay tuned!

Βρήκες εμπόδια στην καριέρα σου επειδή είσαι γυναίκα;

Δεν βρήκα εμπόδια στην καριέρα μου επειδή είμαι γυναίκα. Γνωρίζω βέβαια ότι δεν είναι ίσα τα δικαιώματα άντρα-γυναίκα στον χώρο μας. Άλλος ο σεβασμός και οι αμοιβές προς τους άντρες.

Βίωσες ρατσισμό από συναδέλφους σου ή από άτομα στη μουσική βιομηχανία;

Δεν βίωσα ακριβώς ρατσισμό στην μουσική βιομηχανία αλλά επειδή ήμουνα η πρώτη Αφρονοτιοαμερικάνα που βρίσκονταν στην δισκογραφία στην Ελλάδα τότε, υπήρξε έναν άγχος ως προς την ξενοφοβία του κοινού από τις δισκογραφικές, περιοδικά και media. Εγώ δεν είχα καθόλου πιστεύω, οπότε μπήκα στην διαδικασία να αποδείξω πως δεν υπάρχει αυτός ο έντονος ρατσισμός και πως μπορούσα να κάνω καριέρα και με άλλο είδους μουσικής. Δεν έβλεπα κανένα ρίσκο και από ότι φάνηκε είχα δίκιο, Yupi! Είμαι πολύ περήφανη για τον αγώνα αυτό και τώρα είμαστε πολλοί στην ελληνική δισκογραφία με εθνικότητες από άλλες χώρες.

Πως απαντάς σε πράξεις ρατσισμού προς εσένα; Τσαμπουκαλεύεσαι ή το αφήνεις να περάσει;
19.03.2020.shaya03
Δεν ασχολούμαι καν, δεν με ενδιαφέρουν τέτοιου είδος άνθρωποι. Είναι άνθρωποι πολύς κατώτερης νοημοσύνης που πιστεύουν λόγω του χρώματος τους, εμφάνισης τους, επάγγελμα τους ότι είναι ανώτεροι από κάποιον άλλον άνθρωπο. Είμαστε όλοι το ίδιο άνθρωποι. Πιφ!, που λέει και ο γιος μου.

Τι γίνεται, τελικά, με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών; Μετράνε τα views των τραγουδιών στο YouTube ή πρέπει να εξαρτάστε από τις πωλήσεις και μόνο;

Υπάρχουν κάποια δικαιώματα των καλλιτεχνών. Υπάρχουν τα πνευματικά δικαιώματα (ΕΔΕΜ) που πλέον έχει πολύ χαμηλές αμοιβές, τα πνευματικά δικαιώματα τραγουδιστών (ΕΡΑΤΩ) που επίσης είναι χαμηλά. Τι εννοώ; Δύσκολα επιβιώνεις μόνο με αυτά. Πρέπει να είσαι δυνατός στα media και να κάνεις και live για να πεις ότι επιβιώνεις. Υπάρχουν κάποιες αμοιβές από το YouTube εάν έχεις δικό σου κανάλι που πηγαίνει καλά από views και subscribers. Οι πωλήσεις δίσκων δεν πιστεύω πως υπάρχουν στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες τις Ευρώπης υπάρχουν ακόμα πωλήσεις μέσω iTunes και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και το Spotify που έχει streams.

Γράφεις και η ίδια στίχους. Τι σε εμπνέει να γράφεις και με τι θέματα ασχολείσαι κυρίως;

Έχω γράψει τους στίχους στις περισσότερες κυκλοφορίες, μου μ'αρέσει να νιώθω την ιστορία πίσω από ένα τραγούδι. Μου δίνει έμπνευση η ζωή γενικά. Μπορεί να γράψω στίχους και μελωδίες μέσα από δικές μου εμπειρίες και από εμπειρίες φίλων μου.

Πως βλέπεις το μέλλον της χώρας μας όσον αφορά την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Θέλω να πιστεύω πως πάμε προς το καλύτερο. Τουλάχιστον προσωπικά για αυτό θα παλέψω.19.06.2020.shaya04

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν καριέρα στο τραγούδι;

Είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα και θέλει γερό στομάχι, επιμονή, υπομονή, δίψα, θέληση και μεγάλα όνειρα για να μπορέσεις αποκτήσεις έστω τα μισά. Πρέπει να το αγαπάς παρά πολύ για να βρίσκεις πάντα δύναμη να συνεχίσεις. Δεν τελειώνει ποτέ η σκληρή δουλειά, οπότε εάν δεν έχεις τα παραπάνω δεν συμβουλεύω να ακολουθήσει κανείς τον δρόμο του τραγουδιού. Υπάρχουν και οι τυχεροί αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Έχεις προγραμματίσει εμφανίσεις για το επόμενο διάστημα ή την νέα σεζόν;

Εγώ και οι συνεργάτες μου τώρα προσπαθούμε να οργανώσουμε τις εμφανίσεις μου που πήγαν πίσω λόγου της πανδημίας. Πολύ σύντομα θα επικοινωνήσουμε τις διαφορές ημερομηνίες στα social μου. Μείνετε συντονισμένοι!

Βρείτε την Shaya στο Facebook κάνοντας κλικ εδώ.

Σημαντική σημείωση: Δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Shaya για τα δυσάρεστα τρέχοντα γεγονότα μιας και η συνέντευξη έλαβε χώρα πριν την δολοφονία του George Floyd.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 guests και κανένα μέλος